Opsigelse

Shhh… fortæller du heller ikke andre, du er ledig?

Det er måske ikke det sjoveste at skulle fortælle til gamle klassekammerater og bekendte, at du nu er ledig, men at holde det hemmeligt er formentlig det største benspænd, du kan lave for dig selv, når du gerne vil finde et job.

Det er et rigtig stort skridt for mange – og måske samtidig virkelig ubehageligt: At skulle fortælle andre om, at du nu er blevet ledig og er på udkig efter et nyt arbejde. Derfor er det langt fra også alle, der får taget det skridt og meldt ud over for netværket, at man nu er klar til nye opgaver et nyt sted.

Karriererådgiver, Tina Vedel Blidegn, oplever ofte, at folk holder deres ledighed skjult.

”De bruger slet ikke deres netværk, og det er superærgerligt. De står og skal ud og sælge sig selv for at få jobbet, og så er der ingen, der kender til deres ledighed. Det kan være alle typer ledige, der har det på den her måde, og det er også tabu for dem, der har været en enkelt brik i en massefyring,” siger Tina Vedel Blidegn og fortsætter:

”Det kan være et stort skridt for mange, men man er nødt til at erkende, at man lige nu står uden et job og melde det ud. Det er en utrolig vigtig del af det at finde et job, fordi så mange stillinger bliver besat via netværk,” understreger hun.

Ledighed skjules i mange måneder

Hun har oplevet ledige, der har været uden job i halvandet år og ikke har meldt det ud over for den store omgangskreds.

”Mit største råd til dem har været: Udvid og brug dit netværk! Tre måneder efter har de været i job,” siger Tina Vedel Blidegn.

Hun mener generelt, at alle uanset tidligere stilling skal melde klart ud, også selv om ens job altid har været lig med ens liv. Man kan dog gribe det forskelligt an og eksempelvis starte med at kontakte folk i ens netværk direkte i stedet for offentligt at skrive på LinkedIn eller andre sociale medier, at man er på ”udkig efter nye udfordringer”.

Har du lige mistet dit arbejde, er det ifølge Tina Vedel Blidegn i øvrigt vigtigt, at du anerkender, at du befinder dig i en fase af tab. Hun mener dog stadigvæk, at det er vigtigt at melde sin ledighed ud allerede tidligt i forløbet, og at man muligvis kan have brug for hjælp til at komme videre og væk fra den fase, hvor man føler tab, så man bliver i stand til at gøre noget aktivt for at finde et job.

Ledighed skjules for partneren

I forbindelse med udarbejdelsen af bogen ”Arbejdsløs – Verdens hårdeste job”, der blev udgivet i samarbejde med Min A-kasse tilbage i 2013, blev der lavet en undersøgelse, der viste, at halvdelen af arbejdsløse danskere i parforhold oplever, at arbejdsløsheden har en negativ indflydelse på forholdet. Samtidig svarer fire ud af 10, at de skammer sig over deres ledighed over for partneren.

I MetroXpress kunne man i 2013 læse, at psykologen Anne Kirsten Hansen udtalte, at det kan give en helt anden magtbalance og rollefordeling i forholdet, hvis den, som plejer at have et godt job, mister sit arbejde.

”Hun har endda set eksempler på fyrede, der skammede sig så meget, at de holder fyringen hemmelig for partneren i månedsvis ved at lade som om, de tager på job hver morgen,” lyder det i artiklen.

Karriererådgiver Tina Vedel Blidegn mener, at man skal spille med åbne kort over for sin partner – lige som man skal gøre det over for resten af sit netværk – fordi det netop kan bringe en videre i job og være en vigtig støtte.