Karriere

Samuel Rachlin: ”Jeg har aldrig haft det bedre”

Samuel Rachlin er altid gået efter det, der var sjovt og tiltrækkende. Nu er han i slutningen af sin karriere og driver Rachlin Communications fra Washington i sit helt eget tempo. På trods af korrespondent stillinger i Moskva og Washington og stillinger som kommunikationsrådgiver i Verdensbanken og Saxo Bank, så er der ikke noget, der slår det, han laver nu. ”Jeg har aldrig haft det bedre,” som han siger.

Hans stemme og ansigt. Begge velkendte blandt de fleste danskere. Samuel Rachlin har haft en fast plads i mange danskeres stuer med sine betragtninger på situationer i Rusland og USA fra fjernsynsskærmene. Ud over korrespondentstillingerne i Moskva og Washington har han blandt andet også arbejdet som kommunikationsrådgiver i Verdensbanken og Saxo Bank.

”Jeg er gået efter det, jeg gerne ville prøve og har fået opfyldt de fleste af mine professionelle drømme,” siger Samuel Rachlin, der tilbage i 2009 stod som en fri fugl og var nået til et tidspunkt i sit liv, hvor han ville prøve noget andet.

Han fik i sine helt unge år som 17-18 årig sine første freelance-job som skribent på Information og Politiken og blev i 1974 ansat på Radioavisen og var siden fastansat i sine forskellige job.

”Jeg havde stort set altid været fastansat, og nu stod jeg i en situation, hvor jeg havde en frihed, som jeg ikke havde haft før. Jeg ville sammensætte mit arbejdsliv, så det passede mig. Ikke sådan at forstå, at mine andre job ikke havde passet mig, men nu ville jeg være min egen herre,” siger Samuel Rachlin fra sin mobiltelefon, da han er i Danmark i forbindelse med udgivelsen af en ny bog, ”Håndværk og livsværk” om møbelsnedkeren Ejnar Pedersen.

Startede med en vis tøven

Bogen er en af de ting, som han har tid til nu, hvor han driver Rachlin Communications, som han startede der i 2009, hvor det var tid til noget helt andet:

”Jeg havde ikke tænkt så strategisk over, hvad jeg skulle. Jeg startede ud fra, hvad jeg havde lavet og ud fra det netværk, jeg havde. Det skulle være noget med, at jeg skulle skrive, noget med kommunikation – og rådgivning. Jeg ville trække på den viden og erfaring, jeg havde oparbejdet,” siger Samuel Rachlin og fortsætter:

”Jeg gjorde det nok med en vis tøven, for det var en usikkerhed og en udfordring ikke at have et sikkerhedsnet under sig, men det var samtidig også med en stor glæde, at jeg startede,” siger Samuel Rachlin, der indrømmer, at det krævede noget tid at vænne sig til at arbejde som selvstændig, indtil han nåede til et punkt, hvor han kunne se fordelen i at vælge de opgaver, han havde lyst til.

”Jeg synes, at jeg aldrig har haft det bedre i mit professionelle liv, og det skyldes dels oplevelsen af frihed, og at jeg bestemmer næste skridt, og dels at der bliver ved med at være efterspørgsel på de professionelle ydelser, jeg kan tilbyde,” siger Samuel Rachlin og tilføjer, at han synes, det føles godt, at han sadlede om efter de mange faste job – og han fortæller, at han har gearet ned her i sin sidste fase af karrieren, så der netop også er tid til at skrive bøger og nyde at være mere sammen med familien.

Rachlin Communications tilbyder primært danske virksomheder forskellige ydelser som for eksempel strategier, taleskrivning, pressemeddelelser og foredrag. Samuel Rachlin tager desuden også ud som foredragsholder på rejser til Rusland.

Husk at tænke grundigt efter

Selv om han intet fortryder i sin karriere, så tænker han ved nærmere refleksion over, at han skulle have haft noget ledererfaring, da han var omkring de 40 år, hvis han skulle have kørt sig selv i stilling som leder:

”Da jeg var omkring 40 år, var jeg mest tiltrukket af ”alt det sjove”; at være ude i marken, formidle og have fingeren på pulsen i stedet for at lede og fordele arbejdet. Jeg har intet at fortryde, for jeg gjorde, hvad jeg gerne ville. Men set retrospektivt, så ville det have været strategisk rigtigt at have taget et lederjob på det tidspunkt, så jeg havde fået den erfaring. Sidenhen når jeg så havde stået over for nogle karrierevalg, så ville jeg have stået stærkere og have været mere kvalificeret. Nu ramte den manglende erfaring én i nakken, når man lagde billet ind på et lederjob,” siger Samuel Rachlin, der er sikker på, at han havde stået bedre til lederjob, hvis han havde været mere strategisk og fokuseret på det tidspunkt i sit liv.

”Så mit råd til dem omkring de 40 år er, at man skal kende sin besøgelsestid,” siger han og understreger igen, at han ikke har fortrudt sin karriere, fordi han netop har forfulgt det, han syntes var det rigtige og det mest spændende på det givne tidspunkt.

Samuel Rachlin og hans kone har gennem en del år nu boet i USA, og hans kone har gennem tiden fulgt ham rundt om i verden, så nu må det være hans tur til at indrette sig efter hende, som han siger. Hun driver sin egen virksomhed Furniture from Scandinavia, og nu er det hende, der afgør, hvor i verden bopælen skal ligge. Det er han klar til at rette ind efter, og han tænker i øvrigt ikke så mange år frem i tiden. Som med resten af karrieren retter hans indre kompas sig stadig efter det, der tiltrækker ham mest.