JobsøgningKarriere

Sådan fik jeg job i Danmark efter 14 år i Spanien

Efter 14 fantastiske år i Spanien ville Carsten Grube gerne tilbage til Danmark med sin spanske kone og deres to små børn. Det tog ham seks måneder, 60 ansøgninger og 10 samtaler at opnå sit danske job. Han var overrasket over, at han kom til så mange jobsamtaler, og takker i høj grad en god ven for et effektivt trick til ansøgningerne. Få tricket og Carsten Grubes fulde opskrift på job-succes efter en udlandskarriere …

Regnen havde stået ned i, hvad der føltes som uendeligt; dag efter dag i flere uger. Den dengang 28-årige Carsten Grube havde fået nok af den danske kulde og regn, så han gjorde det, som mange sikkert drømmer om at gøre, når vejret viser sig fra sin allermest triste side. Han pakkede sin kuffert og rejste til et af de varmeste steder i Europa: Sydspanien. Det er 14 år siden i dag, og turen blev altså langt fra en charterrejse på to uger. For kun efter 14 dage mødte han en attraktiv flamencodanser til en byfest. Hun er i dag uddannet dommer, Carsten Grubes kone og mor til deres to børn på to og fire år.

For et halvt år siden traf han sammen med sin kone beslutningen om at vende tilbage til Danmark – primært for at give børnene bedre forhold og muligheder - og det var her, at Carsten Grube startede sin jobjagt i Danmark.

Overraskende effekt af ansøgningerne

Han sad tre-fire timer hver dag og ledte efter job – primært via Jobindex.dk – og skrev ansøgninger. Han synes, at processen med at finde job gik nogenlunde, som han havde forventet, selv om noget overraskede ham undervejs.

”Jeg var overrasket over så mange samtaler, jeg blev kaldt ind til, ud fra det antal ansøgninger, jeg sendte afsted. Jeg skrev omkring 60 ansøgninger og kom til 8-10 samtaler. Jeg fik et supertrick af en god ven, som er så banalt, at det næsten er tarveligt,” siger den nu 42-årige Carsten Grube og fortsætter:

”Hvis jeg skal beskrive det malerisk, så er det at skrive ”sqf”, hvis virksomheden efterlyser ”sqf” i jobopslaget. Ram så mange af de nøgleord, som de beskriver og så få ord derudover. Jeg stilede efter at skrive meget korte ansøgninger på omkring 150 ord, og det er noget med fire-seks korte sætninger, der ramte nøgleordene,” siger Carsten Grube, der satte sine egne deadlines for, hvor lang tid det måtte tage at skrive ansøgningerne: Max. 20 minutter, og det var ifølge ham yderst effektivt.

Cv’et holdt han på en side, og han mener, at det er de korte, målrettede ansøgninger, som bragte ham til de mange jobsamtaler.

Se så dansk ud som muligt

Rent praktisk skulle der en del koordinering til for at komme til jobsamtalerne i Danmark, når hjemmeadressen sagde Malaga i Sydspanien.

”Det var en seriøs udfordring, for det krævede tid, penge og familiearrangering at rejse tilbage til Danmark. Jeg drev samtidig min virksomhed i Spanien, og den skulle også passes,” siger Carsten Grube, der råder til, at man er så meget som muligt i Danmark, når man søger job.

Han mener i øvrigt, at det betyder meget, at man har en dansk adresse og et dansk telefonnummer, og i det hele taget ser så ”dansk” ud som overhovedet muligt, for at give indtryk af, at man altså ikke har tænkt sig at flytte til udlandet igen.

”Der kan godt være nogen, der er lidt forskrækkede over, at man ikke har boet i Danmark nogle år. Planlæg en masse møder i den uge, du for eksempel rejser til Danmark, og så brug det som en god undskyldning over for virksomhederne til at arrangere møder, fordi du kun kan dér. På den måde kan man vende det til noget positivt, at man ikke bor i Danmark,” siger Carsten Grube, der dog også prøvede at tage til Danmark en gang til en jobsamtale, som ikke endte med noget job. Det var hårdt både økonomisk og i forhold til de to små børn.

Hvis man er udfarende, råder han til, at man tager ud i et industriområde, hvor der ligger mange virksomheder, og ganske enkelt besøger virksomhederne og præsenterer sig. Det kan godt være, at det ikke giver pote lige med det samme, men det vil senere være godt at skrive i ansøgningen, at du har været forbi – eller kunne nævne et navn på en i virksomheden, du har talt med.

Endelig fik jeg jobbet

Det lykkedes Carsten Grube at blive ansat som Supply Chain Coordinator i virksomheden H. Jessen Jürgensen, hvor han sidder med indkøb.

”Wauu – det var helt vildt at få jobbet. På den ene side var jeg glad for, at det endelig var lykkedes, og jeg havde fundet en god virksomhed, og på den anden side var der noget mavepine over at skulle flytte fra Spanien. Så det var glæde og angst på én gang,” siger Carsten Grube.

Siden 2005 har han drevet virksomheden Contacto med salgs- og forretningsydelser til primært danske og spanske virksomheder, og han har også gennem årene været sælger for Skandinaviens største ejendomsmægler i Sydspanien.

Ud over de 14 år i Spanien har Carsten Grube arbejdet samlet set 18 år i udlandet – primært i Argentina, hvor han blandt andet deltog i etableringen af Velux’ datterselskab, lige som han har åbnet et andet datterselskab i Spanien sammen med Vestas’ tidligere administrerende direktør. Det var formentlig også den udlandserfaring og lysten til udlandet, der gjorde det nemt at tage rygsækken på, da vejret her i Danmark bare blev for meget. Nu gælder det ikke længere vejret: Nu er det en ny dansk karriere, det handler om.

Hvis du vil træde i Carsten Grubes fodspor, så følg disse råd:

  • Skriv præcis det, som virksomheden efterlyser, når du skriver din ansøgning.
  • Skriv helt korte ansøgninger og hold dit cv på en side.
  • Planlæg en masse møder i for eksempel en uge, hvor du tager til Danmark. Sørg for at være i Danmark så meget som muligt, når du søger job.
  • Se så ”dansk” ud som muligt med dansk adresse og telefonnummer – telefonnummeret kan du for eksempel få via Skype.
  • Sig, at du kun er i Danmark denne uge og brug det som en god undskyldning for at mødes med virksomheden.
  • Tag eventuelt ud og stem dørklokker. Det kan give noget nu og her, men det kan også være godt at skrive i ansøgningen, at du har været forbi.