Erhvervs- og Byggestyrelsen har lavet en omfattende undersøgelse blandt mange tusinde iværksættere i Danmark for at finde ud af, hvordan den typiske danske iværksætter ser ud. Blandt dem har Computerworld gravet endnu dybere for at finde ud af, hvem de danske IT-iværksættere egentlig er. Det viser sig, at IT-iværksætteren generelt er en mand mellem 30 og 49 år. Når det kommer til uddannelsesniveauet, er det sværere at give et entydigt billede, men personer med en erhvervsuddannelse tegner sig for omkring 40 procent af alle iværksætterne.
”Langt de fleste iværksættere har haft erhvervserfaring som lønmodtagere, før de starter egen virksomhed, men lidt overraskende starter cirka 70 procent af alle iværksætterne virksomhed inden for en branche, som de ikke har direkte kendskab til,” lyder det i en artikel den 18. januar 2012 på Computerworld.dk.
Det er Region Hovedstaden, der står for langt den største andel af de nye virksomheder, og det er også her, at man finder de fleste nye jobskabelser blandt vækstiværksætterne, som er nye firmaer, der har mere end fem ansatte. Region Hovedstaden bidrager ifølge Computerworld med cirka 45 procent af de job, der i alt blev skabt af danske vækstiværksættere.
Generelt viser undersøgelsen fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, at krisen har afskrækket mange fra at starte egen virksomhed og blive iværksættere, men sådan ser det ikke ud blandt IT-iværksættere, der generelt har en større iver efter at komme i gang.
Flere IT-iværksættere
Ifølge en artikel fra Computerworld, der blev offentliggjort den 30. november sidste år, fremgår det, at det ikke er tilfældigt, at der er flere iværksættere inden for IT-erhvervene end andre erhverv. Dels bliver it mere og mere integreret i mange forskellige brancher, og dels synes fremtiden i høj grad at være præget af it – og i Danmark har IT-iværksætterne desuden noget andet, de kan trække på, fremgår det.
”Danmark har over en årrække opbygget store IT-kompetencer og er et meget innovativt samfund. Der er ingen tvivl om, at den kombination danner nogle rigtig gode grundvilkår for ikke bare at blive IT-iværksætter, men også for at få succes som IT-iværksætter,” siger Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen – til Computerworld.
En af de danske IT-iværksættere, der har markeret sig, er rigmanden Tommy Ahlers, der i slutningen af 2011 løb med prisen som leverandør af det bedste forretningssystem ved TechCrunch Europas Award. Hans virksomhed, Podio, slog over 400 andre europæiske virksomheder i jagten på titlen. Ifølge Børsen understøtter den danske software-virksomhed i dag mere end 30.000 virksomheder og har senest åbnet kontor i San Francisco. Målet er at slå Google Apps og Google Docs. Tommy Ahlers er topchef og medstifter af Podio og siger:
”Det handler om at få en idé, der udfordrer både konkurrenterne men også den måde, kunderne normalt arbejder på, og så arbejde benhårdt for at skabe den bedste platform for fremtidens virksomheder,” siger han til Børsen.
I 2008 blev Tommy Ahlers en særdeles velhavende mand, da han solgte IT-venturefonden Nordic Venture Partners mobilselskab Zyb for 235 millioner kroner til Vodafone efter tre års levetid.
I forbindelse med, at Podio modtog prisen, kaldte Jon Froda – der også er medstifter af Podio – det for en anerkendelse af Podios produkt og vision om at ændre virksomheders måde at samarbejde på.
”Men mest af alt skal vi nok takke vores kunder for at bygge, redigere og dele tusindvis af apps, siden vi gik i luften af april,” sagde Jon Froda til Børsen.