Karriere

Rutinen er den letteste løsning

Lasse Jensen har i 13 år været stemmen og hjernen bag mikrofonen i P1s program Mennesker og Medier. Nu stopper han, mens legen er god, som han siger. For ham vil journalistik altid være en stræben efter nye oplevelser, og de kommer ikke, hvis man sidder i det samme job alt for længe. Så bliver det en uønsket rutine – en form for tryghed – der aldrig har kunnet holde Lasse Jensen i et job.

Hver fredag de seneste 13 år har Lasse Jensen sendt P1 radioprogrammet Mennesker og Medier. Programmet var banebrydende, da det startede sin vej ud af højtalerne, og det har ganske enkelt været ”pissesjovt” at lave, hvis man spørger Lasse Jensen. Samtidig har det også været en massiv, fast forpligtelse, der har frataget ham en frihed, som han nu vil have igen. Det er det, sammen med ønsket om selv at stoppe mens legen er god, der har fået ham til at takke af efter snart 14 år på programmet.

”Jeg mener dybest set, at man hele tiden skal være på vagt i vores fag over for alt for faste rutiner, og det er måske det, jeg har mærket, at programmet har fået de sidste år. Rutinen er den letteste løsning, og når man har været i så mange år på det samme program, så risikerer man at gøre, som man plejer,” siger Lasse Jensen, der traf beslutningen om at stoppe allerede for halvandet år siden.

En afløser sprang fra, og P1 ville gerne holde på Lasse Jensen, som i høj grad var Mennesker og Medier, og derfor blev beslutningen ikke ført ud i livet fra dag et. P1 er i gang med at lave en ny programflade, og derfor mente Lasse Jensen, at tiden nu – fra oktober i år – var den helt rette til at sige endeligt farvel.

Hellere selv erkende det

”På et tidspunkt skal man vælge, om man vil blive gammel i et job, eller om man vil forlade det, inden man bliver alt for gammel, og jeg vil hellere selv erkende, at jeg er blevet det, end at blive mindet om det senere. Jeg fylder snart 68 år, og det er vigtigt at holde, mens legen er god,” siger Lasse Jensen, der også har benyttet sig af det princip i de andre job, han har haft, hvor han som regel aldrig har været mere end fem-syv år. Rutinen skulle ikke få magten.

Det kunne ikke falde ham ind at blive i et job af tryghedsmæssige grunde, fordi jobbet så ville udvikle sig til at blive mere og mere kedeligt. For ham vil journalistik altid være en stræben efter nye oplevelser.

Han er godt klar over, at holdningen er baseret på, at han har haft gode muligheder på arbejdsmarkedet i det, han kalder ”mediernes luksus-periode”, og at det kan se helt anderledes ud, hvis man er ung i dag, hvor man måske vil frygte at ende bagerst i køen til job, hvis man ikke gider rutinen mere og siger op.

Drop smart karriereplanlægning

Uanset alder, så mener Lasse Jensen, at man skal droppe den smarte karriereplanlægning, man formentlig har fået anbefalet og i stedet for følge ens følelser og fornemmelser, når man søger job. Han har siddet masser af gange og skulle ansætte folk i sin tid som chef i både DR og TV2 – og i starten brugte han selv sin hjerne rigtig meget, når han skulle finde den rigtige kandidat.

”Det kom der for mange smuttere ud af. Da jeg begyndte at bruge min intuition, begyndte det at gå godt – da jeg først og fremmest så på den person, der sad foran mig og prøvede på at danne mig et billede af personens grundlæggende personlighed,” siger Lasse Jensen og tilføjer, at han også i dag modtager ansøgninger i sin virksomhed Jensen Media.

”Jeg kan se – alene på den grafiske udformning – at de har været på et kursus, hvor de har fået at vide, at de skal gøre sådan. Der findes jo ikke nogen maskinel tilgang til job og karriereplanlægning. Det, du har, er dig som person, så lad være med at skjule, hvem du er,” understreger Lasse Jensen.

Et perfekt match

Lasse Jensens egen personlighed er som støbt til journalistikkens væsen, for han er sjældent til de lange seje, træk.

”Det har altid tiltalt mig ved journalistik, at når man var færdig med et job – en historie eller et indslag – der var blevet sendt eller trykt – så var opgaven færdig. Så starter der en ny verden, og sådan er det hver gang. Det kan godt være, at det så næste gang minder lidt om den gamle verden, men det er på en anden måde. Du fylder en tavle og vasker den ren hver gang, og det er enormt fedt.”

Selv om Lasse Jensen stopper på Mennesker og Medier, så fortsætter han med at skrive i Information, og så er han klar til den nye verden, der venter efter Mennesker og Medier, hvor han blandt andet vil rejse ud og skrive.