Opsigelse

Over­le­vel­ses­gu­i­de til ar­bejds­lø­se

At være arbejdsløs er et af de hårdeste job i verden. Du kommer til at blive kontrolleret, og vil være underlagt systemer du måske ikke har haft kontakt til før. Samtidig vil du måske opleve, at du selv eller dine omgivelser har forventninger til dig, om hvad du bruger din tid som ledig til.

Mange ledige oplever, at jobsøgning fylder alle døgnets timer. Det første, man tænker på når man vågner, er ”hvordan kommer jeg ud af denne ledighed”, og det er også det sidste man tænker på. Og det er et ”job” du ikke kan sige op.

Men ingen kan holde til at være ”på arbejde” (i jobsøgning) 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Hvad kan man så gøre, for at gøre det lettere at være arbejdsløs?

  1. Accept
  2. Italesættelse
  3. Planlæg
  4. Bed om hjælp
  5. Pas på dig selv

Accept

Først og fremmest er vigtigt at vide, at afslag på afslag på afslag kan få dig til at føle dig afvist og mindre værd. Derfor er det vigtigt at acceptere, at du kan blive ked af det, såret og vred. Det sker for næsten alle, og det er helt OK, for det er meget ubehageligt at sætte sig selv i spil og blive afvist. Derfor vil din motivation for at søge jobs sikkert også svinge. Det er helt naturligt, og sker for alle.

Italesættelse

Folk, der ikke har prøvet at være arbejdsløse, har sjældent en ide til hvordan det er at være arbejdsløs. Derfor er det vigtigt at få sat ord på at: Ja, du bruger tiden på at søge job, og det er derfor at opvasken stadig står fra i morges, og nullermændene flygter ind under sofaen. Lav en ”arbejdstidsaftale” med dine nærmeste om fordelingen af hjemlige pligter og jobsøgning.

Hvis du møder nogle rare mennesker, som i bedste mening siger ”hvorfor har sådan et dejligt menneske som dig dog ikke noget arbejde?”, kan det ske at du føler dig lidt presset. Derfor skal du spille bolden tilbage: ” Ja, jeg ville også ønske at jeg kunne få et job. Har du nogle idéer, kontakter eller netværk? Jeg sender dig lige mit CV, så kan du se om det giver dig nogle idéer…”

Planlæg

Sørg for at planlægge din jobsøgning, så du holder fri! Når du konstant er på jobjagt, er du i alarmberedskab, og derfor er det vigtigt, at du bestemmer dig for tidsrum, hvor du er ”på arbejde” som jobsøgende, og tidsrum, hvor du holder fri. Og hvis jobsøgningstanker popper op, når du har fri, så skriv dem på en post-it, og lig dem på din computer, så de er klar til du møder næste dag.

Bed om hjælp

Når man mister sit arbejde, mister man også noget af sin identitet. Hvis du ikke er tømrer Jensen, hvem er du så? Derfor kan det være man ender i en bølgedal, hvor det kan være svært at komme i gang igen. Bed om hjælp, hvis du føler, at du sidder fast. Det kan være på jobcentret, hvor du kan komme på jobsøgningskursus og lære nye ansøgningsteknikker eller det kan være i omgangskredsen, hvor du kan få luft for frustrationer og sparring.

Pas på dig selv

Vigtigst af alt er, at du passer på dig selv som jobsøgende. Det kan nemt overskride ens grænser at forsøge at sælge sig selv til en arbejdsgiver, og derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv. Start med at skelne mellem din professionelle person og din private person. Og husk at, arbejdsgiver ansætter dig på din faglighed, ikke din personlighed. Han har en opgave, der skal løses. Når du er motiveret kan du selvfølgelig sende mange ansøgninger ud, men når du føler dig trist og ingenting værd, så nøjes med at sende det antal ansøgninger du skal, og så sørg for at få energi og glæde andre steder (familie, venner, fritidsinteresser osv).

Læs også