”Da hun var lille, syntes hendes forældre, at hun skulle spille klaver. Så gik hun til klaver og lærte det. Nogle gange skal man bare sætte sig til tangenterne og knokle, så kommer evnen. På samme måde tænker hun om sit job på Christiansborg. ”Der er ikke nogen, der vader ind i et job, de bare kan, med mindre de er overkvalificerede.” Den holdning skaffede Sara Hansen en drømmepraktik på Christiansborg, hos Ellen Trane Nørby, med efterfølgende ansættelse i pressetjenesten og som personlig assistent hos tidligere minister Gitte Lillelund Bech.”
Sådan lyder indledningen på en af artiklerne på det nye forum for kommunikationsinteresserede unge, kstud.dk.
Platformen udspringer fra branchenetværket Kommunikationsforum.dk, men er et selvstændigt site med en selvstændig redaktion.
”Kstud-projektet startede i efteråret 2011 som en undersøgelse af studerendes forhold til Kforum. Projektet greb dog om sig, og i foråret 2012 blev der oprettet en frivillig redaktion bestående af studerende fra flere forskellige uddannelsesinstitutioner landet over,” lyder det på kstud.dk, hvor man kan finde inspiration inden for kommunikationsområdet, sparre med andre studerende og få indblik i branchens trends og tendenser.
På Kommunikationsforum.dk lyder introduktionen til det nye site således: ”Hvor kan kommunikationsstuderende skrive fagligt og debattere uden frygt for, at en gammel rotte af en kommunikationschef pludselig popper op og blander sig? På Kstud. Det er den splinternye platform for den spirende generation af kommunikationsfolk fra hele Danmark.”
På Kommunikationsforum kan man i en kommentar til sitet læse: ”Kstud.dk – Stedet, hvor man ikke risikerer at skulle debattere med en kommunikationschef… Det er da antireklame. Findes der virkelig så stor frygt blandt de studerende for at være uenig med det bestående, at det må nævnes som salgsargument nummer et og igen senere i teksten?”
Vi kan lære af hinanden
Svaret til kommentaren er, at man har oplevet et behov for et forum for studerende, hvor man kan diskutere på netop de studerendes præmisser – og hvor man kan netværke med hinanden. En anden skriver:
”Som kommunikationsstuderende oplever jeg også, at der er en vis berøringsangst med Kommunikationsforum blandt andre studerende – jeg vil dog ikke gå så langt som at kalde det for ”frygt”. Som k-studerende bliver man gennem studiet fodret med artikler fra Kforum og bruger det ofte selv som inspiration til opgaver og lignende. Det skyldes først og fremmest, at de fleste artikler skrives af ”eksperter” eller fagfolk med mange års erfaring, og jeg kan godt forstå, hvis en almindelig dødelig kommunikationsstuderende ikke føler, at han/hun besidder helt de samme kompetencer som de dygtige fagfolk, der normalt debatterer inde på Kforum. Så jeg synes, at Kstud lyder som en god idé for de mange studerende, der mangler et forum, hvor de føler, at de kan diskutere kommunikation med ”ligesindede”. Men jeg er da også en smule bange for, at Kstud kan gå hen og gøre studerende endnu mere berøringsangste over for Kforum, og at Kstud vil rykke de få aktive studerende på Kforum væk fra Kforum. For som jeg ser det, har os studerende masser at bidrage med – både på Kforum og på Kstud.”
Formanden for UngKom – Dansk Kommunikationsforenings afdeling for studerende og nyuddannede – er glad for initiativet. Patrick Mark Reimers skriver på Kommunikationsforum.dk, at han glæder sig afsindigt meget til at se, hvad forummet har at byde på for de unge kommunikatører.
”Dog bliver jeg lidt ked af at læse, at Kstud udelukkende skal ses som et forum ”af studerende til studerende”. Dels ren egoistisk, da jeg, der afleverede speciale tidligere på året, og nu har et RUC’sk bevis på, at jeg er cand.comm’er ikke er velkommen. Men især fordi jeg i mine unge år i UngKom og Dansk Kommunikationsforening har oplevet, at det er samspillet mellem den erfarne og den mindre erfarne kommunikatør, der giver de spændende diskussioner, de nye ideer og udvider boksen – især for studerende.”