JobsøgningNy i job

Ny på ar­bejds­mar­ke­det – hvad nu?

Når man som nyudklækket dimittend kommer ud i sit første job, vil man ofte have masser af forventninger om, hvad livet som nyansat vil indeholde. Man glæder sig måske til at få flere penge mellem hænderne og til at komme væk fra bøgerne. Men springet fra studenter- til arbejdsliv viser sig for mange at være hårdere, end de havde regnet med.

Hvorfor hører vi aldrig om det første job?

Din A-kasse, din fagforening og sikkert mange andre er fulde af historier og gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du går arbejdsløs den første tid efter afleveret speciale. Og de kan fortælle stolpe op og ned om hende, der fik drømmejobbet, fordi hun fulgte A-kassens gode råd.

Men hvorfor hører vi aldrig om dem, der fik et job – ikke nødvendigvis drømmejobbet – og den første tid, hvor de skal finde sig til rette i en ny rolle med nye kollegaer? For mange kan det nemlig være svært at håndtere den nye identitet ’ansat’, som er meget forskellig fra livet som studerende.

Hvad nu?

Overgangen fra uddannelse til arbejde er for mange nyuddannede en svær proces, fordi dette skift både griber ind i deres dagligdag og i deres selvforståelse. De har ikke længere den tid og frihed, som de har været vant til fra studietiden, og de oplever pludselig, at arbejdet fylder hele hverdagen. Venner, familie og fritidsinteresser bliver et weekendfænomen. Og hvad er det egentlig, man foretager sig der på den nye arbejdsplads, hvor opgaverne kan være diffuse, og kollegaer og chefer har for travlt til at hjælpe?

"Jeg havde haft den der forestilling om, at når jeg blev færdig, så skulle jeg ud at redde verden, og så sad jeg bare der ved mit skrivebord. Hvad skulle jeg egentlig med mit liv?"– kvindelig ingeniør fra bogen Fra studie til arbejdsliv, Frydenlund 2016.

For mange er det et chok at opdage, at drømmejobbet ikke er, som de havde forestillet sig, eller at det job, som de har gået og drømt om, måske slet ikke var det, de endte med at få. Samtidig kan de opleve, at de ikke altid tør være sig selv men i stedet må tage et ”professionelt jeg” på, når de går på arbejde.

Det at være ny på arbejdsmarkedet handler om at skabe sig en professionel identitet for derigennem at finde balancen mellem fritid og arbejde, interesser og evner.

"Man skal finde ud af, hvad man vil med sit arbejdsliv, og om det, man troede, man drømte om også stemmer overens med det, man oplever på arbejdsmarkedet. Drømmejobbet er nemlig ikke noget, man bare får men i højere grad noget, man selv skal skabe”, siger Line Palle Andersen, lektor på Professionshøjskolen Metropol.

4 bud på hvad du selv kan gøre

Line Palle Andersen og Helle Bach Riis har skrevet bogen Fra studie til arbejdsliv. De har bl.a. følgende bud på, hvad du selv kan gøre for at finde rytmen og falde til på din nye arbejdsplads:

1. Husk, at du udvikler dig hele tiden – også uden bøger!

Som studerende er du vant til at konsultere bøgerne men i takt med, at du får flere udfordrende arbejdsopgaver, vil du opdage, at du også udvikler dig uden bøger.

2. Hold ferie!

I dit første år på arbejdsmarkedet har du ikke optjent betalt ferie. Det kan dog alligevel være en god ide at holde ferie, hvis det har været et hårdt år – også selvom du selv skal betale.

3. Bed om feedback fra din leder!

Selvom du er usikker i starten, kan det være en god idé at bede din leder om feedback, når du leverer de første resultater. Vis, hvad du har lavet, og vær åben over for både kritik og ros.

4. Vær tålmodig!

Det kræver tålmodighed at finde sig til rette med et fuldtidsjob. Det tager tid at vende sig til nye opgaver og større ansvar, og langt de fleste vil i begyndelsen opleve at tvivle på sig selv og egne evner. Det kræver erfaring at blive mere selvsikker i det nye job – og det tager tid at få erfaring.

Læs også