Jobsøgning

5 nemme måder at bryde isen på når du networker

Du ved, at det kan være guld værd at mingle til et networking-arrangement: Det kan bringe dig i nærkontakt med dit drømmejob. Men det kan være noget at det sværeste at starte en samtale med én, man ikke kender – uden at det kommer til at virke mærkeligt.

Her får du 5 nemme måder til at starte en konversation, når du står derude og ikke helt ved, hvordan du skal bryde isen. Kommunikationsrådgiver Simone Lemming Andersen, der har skrevet to bestsellerbøger om networking, guider dig:

1: Du skal ændre dit mindset!

Allerførst: Glæd dig til arrangementet! Det kan godt være, at det lyder banalt, men vi ved fra sociologiske undersøgelser, at det virker at tænke positivt. Tag pænt tøj på og fremstå som den bedste udgave af dig selv – man vil med det samme kunne se på dig, at du har det godt med dig selv, når du træder ind i lokalet.

Man vil altid gerne lige opdateres lidt mere, forberede sig lidt bedre, have lidt mere rygrad, inden man tager til et networking-arrangement. Men glem, at du er nødt til at føle dig tilpas, inden du tager af sted. De færreste føler sig klar. Essensen er, at skal man føle sig tilpas med at networke, kræver det, at man har øvet sig, og man er simpelthen nødt til at komme ud og gøre sig sine egne erfaringer.

2: Forbered dig!

Forbered et par smalltalk-spørgsmål hjemmefra, som du har parat, og som er helt neutrale. De skal altså ikke handle om politik eller religion, men for eksempel om vejret eller:

  • Var det svært at komme hertil?
  • Synes du ikke, det er et flot rum, vi er i?
  • Hvor ser buffeten tiltalende ud ... - synes du ikke?

Du får højst sandsynlig ikke brug for lige præcis de spørgsmål, du har forberedt, men du vil sikkert blive overrasket over, hvor stor en sikkerhed det vil give dig, at du har forberedt dig på dem. Ellers vil du måske stå og blive helt blank i hjernen, men nu er du forberedt, og det er en rigtig god start.

Tænk over, hvad du vil have ud af mødet – vær åben og ikke for specifik, når du skal fortælle om dine jobønsker for eksempel. Hvis du er for specifik fra starten, kan det blive svært. Vær i stedet for lydhør og åben for muligheder.

3: Se tilfreds ud!

Lad være med at gå langs med væggen, når du kommer ind i lokalet, for det er et klart signal til de andre om et lavt selvværd, og det afkoder vi alle sammen lynhurtigt. Derfor er det smart ikke at tage væggen, men det er heller ikke klogt at tage midten, for der står dem med meget højt selvværd som regel; så find et sted mellem væggen og midten – et sted, der er neutralt.

Se tilfreds ud og tænk på, at du har glædet dig til arrangementet, for så viser dit kropssprog, at du synes, det er fedt at være der. Pust dig op, gør dig stor, både mentalt og fysisk! Inden for to minutter – det viser den allernyeste forskning – producerer du testosteron og vil indtage rummet med magt: Du vil komme ind som en kapacitet – have masser af overskud og en dæmpet nervøsitet.

4: Tag kontakt!

Husk, at der ikke er nogen, der kommer og gør det for dig. Det er dig, der skal drive det her! Hvis man kender nogen til arrangementet, skal man lige sige hej til dem, men så husk den vigtige pointe at komme videre, selv om det er mere behageligt at blive stående… Gå hen og tal med en anden, der står alene: I får begge hævet jeres status.

Når du har talt med et par stykker af dem, så hold øje med de forskellige grupper, for grupper der er klemt meget sammen og har front mod hinanden, skal man ikke gå hen til. Gå derimod hen til grupper, som er ved at åbne op – hvor folk står lidt på linje. Dér kan du som regel komme ind i en snak. Start med din smalltalk – der går kun fra omkring 30 sekunder til et par minutter, før I er videre til noget andet – som for eksempel: Hvilken forbindelse har du til arrangementet her, kender du nogen her – kommer du ofte i netværket. Vis nysgerrighed, følg op – og hav ikke travlt med at komme på banen med dine egne ting.

Spørg om der er noget, som du kan hjælpe den anden med – for det er der garanteret.

5: Giv dit visitkort!

Arbejdsløse har ofte ikke noget visitkort. Hvorfor ikke? Lav også en hjemmeside, så folk kan gå ind og se mere om, hvem du er. Det betyder rigtig meget – også når man søger job – hvis der er 20 ansøgere til en stilling og en, der rent faktisk har en hjemmeside er det et klart plus, for det skiller dig ud fra de fleste andre.

Giver du dit visitkort (gerne med foto) til ham eller hende, du har networket med, vil de efterfølgende huske på dig. Derefter er det også vigtigt, at du inden for en uge tager kontakt til vedkommende: Lige sige tak for sidst og eventuelt invitere på kaffe, hvis du kan se potentialet i det. Folk er som regel meget villige til at holde et lille kaffemøde med en.

Download Simone Lemming Andersens seneste bog om networking gratis