JobsøgningØvrigt

Lys og løbeture i Djøfs nye værksted

Den 6. juni slog Djøf dørene op til nye jobsøgningsfaciliteter. Det nye er ikke kun selve lokalet, men også tankerne om, hvordan det skal bruges. Det færdige resultat er blevet til i samarbejde med Djøfs medlemmer, som har budt ind på Facebook og LinkedIn med forslag til indretningen.

”Hvis man sidder i hver sin bås, kan man jo lige så godt sidde derhjemme.” Sådan siger beskæftigelseschef i Djøf, Gert Nielsen, om baggrunden for etableringen af Djøfs nye jobsøgningsværksted, som blev indviet den 6. juni. Det er bevidst, at det nyindrettede lokale kaldes et værksted – her skal man arbejde sammen med andre om det fælles projekt jobsøgning og ikke sidde isoleret hver for sig:

”I det gamle lokale sad de jobsøgende med ryggen til hinanden ved stationære computere med skillevægge. Indretningen mindede om en læsesal på et bibliotek, og man fik nærmest fornemmelsen af, at man skulle være stille,” siger Gert Nielsen og tilføjer, at det gamle lokale på ingen måde forberedte de jobsøgende til arbejdsmarkedet:

”Hvor tit sker det egentlig på det moderne arbejdsmarked, at man sidder helt alene med en opgave? Det er vigtigt at kunne samarbejde, netværke og skabe relationer. Det skal vores faciliteter selvfølgelig understøtte.”

Løbeture gavner jobsøgningen

De nye rammer byder på store vinduespartier og en indretning, der giver gode muligheder for sparring og samarbejde, fordi man sidder i sofaer eller ved caféborde over for hinanden. Gert Nielsen fortæller, at den nye indretning blev taget godt imod ved indvielsen:

”De jobsøgende gav udtryk for, at det var rart, at man sad tæt på hinanden. Selvom det måske ikke er alle, der har lyst til at sparre eller vise deres cv frem, er man alligevel lidt med i det, de andre laver – ligesom i et åbent kontormiljø.”

I forbindelse med indretningen af nye lokaler, er der også tænkt nyt på aktivitetsfronten. Udover oplæg om jobsøgning – for eksempel om, hvordan man bruger LinkedIn eller søger job i udlandet – inviteres eksempelvis private små og mellemstore virksomheder til at beskrive deres opgaver og forretningsudfordringer, ligesom der hver tirsdag arrangeres en løbetur for dem, der vil med, inklusiv medarbejdere og gæster:

”Vi ved, at dem der er ledige i længere tid ofte finder energi ved at gøre noget fysisk. Hvis tankerne er lidt triste, får man det jo bedre af at gå eller løbe en tur; men vi tror også på, at man får en anden dialog, når man laver noget andet sammen end jobsøgningen. Så løbeturene kan være en mulighed for at skabe kontakt til hinanden under mere frie rammer,” siger Gert Nielsen.

Vækstambassadører baner vejen for ledige

Djøf har også tænkt nyt i forhold til, hvordan de ledige medlemmer kan komme i arbejde med hjælp fra de medlemmer, der har fået job. Djøf’ere, der er kommet i job, bliver inviteret til at komme forbi og fortælle om deres erfaringer; eksempelvis hvordan de fik job, og hvad de arbejder med.

Desuden benytter Djøf sig af, at godt 25.000 af deres medlemmer er ansat i private virksomheder landet over og dermed har en rigtig god fornemmelse af, hvad der rør sig i lokale netværk, og om der opstår jobmuligheder. Djøf kalder dem jobagenter eller vækstambassadører:

”I et par måneder har vi systematisk spurgt de, der er i job i det private, om de vil dele det med os, hvis de hører om et konkret job eller jobmuligheder i deres netværk. Når vi får et tip, følger vi op og tager for eksempel ud i en virksomhed eller arrangerer en messe og præsenterer vores medlemmer. Når der kommet et aktuelt job ind, formidler vi det på Djøfs jobunivers.dk og gør det gratis første gang, et firma annoncerer hos os,” siger Gert Nielsen og fortæller, at det betaler sig at være opsøgende i forhold til arbejdsgiverne:

”Det er vores opfattelse, at arbejdsgiveren i private virksomheder ofte er ligeglad med, hvilken uddannelse folk har – bare de kan løse opgaven. Det er derfor vigtigt, at vi gør arbejdsgiverne opmærksom på, hvad vores medlemmer kan.”