Du har strøget dit tøj, som er blevet nøje overvejet. Dit hår sidder, som det skal, og du har øvet dig grundigt på det, du vil sige om dig selv til jobsamtalen. Du er klar! Men da du ankommer, siger din potentielt kommende chef, at du i ti minutter lige skal spille et computerspil. Et spil, der også kan fortælle, hvem du er.
Det kan også være, at du allerede har spillet et spil på Knack.it, og er blevet kaldt ind til samtale, fordi virksomheden netop stod og manglede en med dine kompetencer. Scenariet udspiller sig flere og flere steder i verden, og lige nu bruger man spillet til rekruttering i USA, Australien, New Zealand, Columbia, Panama, Sydafrika og Spanien, og ifølge direktøren for virksomheden Knack, der står bag spillet, kan det spilles over hele verden, fordi det ikke er sprog- eller kulturafhængigt.
”Virksomhederne får meget bedre resultater – en bedre medarbejder til jobbet - når de bruger Knack, end når de rekrutterer på almindelig vis. Vi skaffer dem profiler, der vil give dem succes, og det er lige nu i gang med at ændre den måde, man rekrutterer på rundt om i verden,” siger CEO i Knack, Guy Halfteck, til Jobindex.
Spillet kender dig bedre, end du selv gør
Man kan gå ind via www.Knack.it eller via en app og oprette en profil og derefter spille forskellige spil. Nogle varer ti minutter, andre kan vare 20 minutter, og for eksempel kan man spille et spil, der hedder ”Wasabi Waiter”, hvor man skal sørge for menuer på en restaurant, vaske op, servere og derudover udføre en række andre opgaver. Spillet kan derefter fortælle, om du er empatisk, risikovillig, kan holde hovedet koldt, om du er introvert eller ekstrovert og ifølge en skribent på det anerkendte Forbes.com ”kender spillet formentlig spilleren bedre, end spilleren kender sig selv.”
”Spillene er korte og sjove, og man kan spille på en tablet, computer eller telefon, og det er en meget ny tilgang til rekruttering. Man kan ikke snyde spillet, for det giver mange præcise informationer om personen, der spiller, samtidig med at det er behageligt at gøre,” fortæller Guy Halfteck, der fik idéen til spillet, da han for tre et halvt år siden selv søgte et job i USA på helt traditionel vis.
”Der gik flere måneder, før jeg fik et endeligt svar efter at have været til samtale. Virksomheden afviste mig, fordi man ikke mente, jeg var det rigtige match, men jeg var overbevist om, at jeg var et godt match og den rigtige til jobbet. Jeg mente, at jeg kunne opnå rigtig meget for dem, og den måde de håndterede det på, var ikke særlig rationel eller brugbar, og det var som et resultat af det, at jeg startede Knack. Jeg ville finde en anden måde, man kunne få det helt rigtige match på i virksomhederne.”
Overvældende resultater
Shell var den første virksomhed i USA, der prøvede Knack, og hvor man ifølge Guy Halfteck før havde problemer med at finde innovatører med højt potentiale.
”Resultaterne hos Shell overgik alt andet, de havde prøvet. Knack ramte 100 procent rigtigt, hvor man før kun havde ramt rigtigt med de udvalgte medarbejdere i 70 procent af tilfældene. At finde en innovativ medarbejder er meget komplekst, fordi det er meget svært at forudse ud fra et cv, hvem der vil være gode, og hvem der ikke vil være det. Derfor er værdien af et spil som Knack meget høj, hvor det er ligegyldigt, hvad du er uddannet, og hvad du ellers har lavet før, når du spiller – det er resultatet ikke afhængigt af,” siger Guy Halfteck.
Alle kan oprette en profil på Knack, og så betaler virksomhederne for at få adgang til lige præcis de profiler, de søger til deres virksomhed. Knack er placeret i USA og har i dag 15 medarbejdere.