JobsøgningOpsigelseØvrigt

Kar­ri­e­re­mek­ka på Vesterbro

Reportage fra Karrieredagene i Øksnehallen

Der er kø ved cv-tjek-standen. Kvinden bag bordet har fået en ung piges papirer i hånden, og med skarpe armbevægelser fortæller hun pigen, hvor cv’et absolut ikke fungerer.

Det får straks flere til at forlade køen og gemme deres dokumenter tilbage i tasken. Forsigtigt begiver de sig videre i labyrinten af stande, hvor virksomheder står klar til at fortælle de håbefulde, hvorfor netop de skal være startskuddet på deres karriere.

Face-to-face med virksomheder

Peter og Nadia er begge fra RUC. Nadia læser kommunikation på 8. semester og vil gerne undersøge mulighederne for en karriere i udlandet.

”Jeg er her for at gøre opmærksom på mig selv og trykke folk i hånden. Jeg har virkelig brug for at møde virksomhederne face-to-face fremfor kun at kende dem fra deres hjemmesider, og jeg ville ønske, at der var flere af den her slags arrangementer”, siger hun.

Peter er lige blevet færdig som cand.soc. med fokus på virksomhedsstudier og HR. Han er en af de mange nyuddannede, der står uden job, og han er på messen for at få noget inspiration til at målrette sine ansøgninger.

”Jeg havde ikke besluttet noget på forhånd, og jeg er rimelig kritisk i min måde at søge på, men det kan være, at jeg efter i dag er lidt mere åben over for, hvilke veje man ellers kan gå”, siger han.

Foredrag eller fredagsbar

Nadia og Peter hænger ud ved indgangen til hallen, hvor også scenen til foredrag og paneldebatter står.

Et tungt scenetæppe adskiller tilskuerpladserne fra den øvrige messe, og folk er så småt begyndt at sætte sig, da næste panel går på om få minutter.

Nadia og Peter forsvinder ind mellem stolerækkerne, mens andre bliver stående udenfor og nærstuderer deres kort over standene.

De ældste emmer af alvor og målrettethed, mens en del af de yngre griner og pjatter sammen. Det er tydeligt, at det er fredag, og flere opgiver menneskemyldret og køerne for at skyde weekenden i gang et andet sted.

Andet end dieselmotorer

Mellem standende er der dog livlig aktivitet. Jacob Dræby er projektkoordinator ved MAN Diesel & Turbo, og han når ikke mange vejrtrækninger mellem studerende, der ivrigt pumper ham for informationer om virksomheden, og hvad den kan tilbyde netop dem.

Han mener, det er nødvendigt at komme ud og møde kandidaterne.

”Jeg har snakket med mange i dag med humanistisk- eller kommunikationsbaggrund, som ikke troede, de kunne søge ind i et firma, der sælger store dieselmotorer. Men så kan jeg jo give dem et indblik i, hvad de kan lave hos os”, siger han.

Jacob er selv cand.ling.merc.’er fra CBS og arbejder nu med ingeniører og IT, hvilket han absolut ikke mener, lå i kortene med hans uddannelse.

”Jeg tror, jeg i dag har givet håb til nogle mennesker, der ikke troede, der var håb om job i de her tider, fordi jeg selv har en lidt skæv profil. Måske har jeg givet lidt inspiration til at søge bredere, end man lige havde tænkt sig”, siger han.

Jacob fandt jobbet på traditionel vis via Jobindex, og han anbefaler, at man bruger hele paletten af muligheder, når man søger jobs – såsom jobsites, virksomhedernes hjemmesider, netværk og karrieremesser.

De sidste guldkorn

Langtfra alle er ligeså ombejlede som Jacob og MAN Diesel. I det ellers tætpakkede hal-landskab, er der stande, hvor der er langt mellem besøgene. Her går tiden med at tjekke telefoner og sludre med folk fra nabostanden, mens Karriedagen 2013 langsomt tikker ud.

Samtidigt udenfor vokser gruppen af folk, der piller deres klistermærke-navneskilte af, før de spredes ud over Halmtorvet. De fleste ryger i skraldespandene ved døren, mens enkelte mærkater pryder brostenene på det omgivende Vesterbro.

Damen ved cv-standen er nu erstattet af en yngre og mere afdæmpet kvinde. Hun gennemgår smilende papiret foran sig, mens flere nysgerrige på vej ud af hallen strækker hals og forsøger at opsnappe et par sidste cv-guldkorn.

Karrieredagene er den eneste landsdækkende jobmesse, der henvender sig direkte til studerende på alle de videregående uddannelser. Karrieredagene afholdes i begyndelsen af marts måned i de fire universitetsbyer Aalborg, Aarhus, Odense og København