AnsøgningJobsøgning

Jobsøgere bliver over­dæn­get med ubru­ge­li­ge råd

Alle har meninger om, hvad du som jobsøger bør gøre. Læs her, hvordan du navigerer i junglen.

Er du på jobjagt, er der næsten ingen grænser for, hvor mange velmenende venner, virksomheder og organisationer der står klar til at overøse dig med gode råd.

Men pas på, du ikke blot ukritisk æder deres ord.

For det er verdens letteste og mest uforpligtende øvelse at hælde udokumenteret visdom og skråsikre peptalks ud over en stakkels jobsøgende.

Og de, der sidder solidt i drømmejobbet ville jo ikke nødvendigvis selv følge de samme råd, hvis de var i din situation. Det er trods alt betydeligt lettere at opfordre andre til at kaste sig ud i fx en kreativ videoansøgning end selv at turde.

Vildledende vejledning

Typisk kommer rådene fra personer eller websites, der har langt mindre på spil, end du har. Husk på, at det jo er dig, der står blottet i frontlinjen.

Det er nemt og uforpligtende for dem at påstå, at du fx bare skal bruge dit netværk til at finde et job, at du altid skal møde personligt op i virksomheden eller skrive åååh så friskt i din ansøgning.

Et eksempel på ubrugelige ansøgningsråd er:

"Skriv med et sprog, som passer til dig som person."

Mens en anden hjemmeside mener, du skal:

"Tilpasse dit sprog til modtageren, når du skriver din ansøgning."

Så hvad er rigtigt? Begge dele giver mening i en eller anden forstand, men hvad skal du konkret gøre? Det er jo dit sats.

Øretæveindbydende instrukser

En anden type råd, der optræder på mange jobsider, er de direkte banale. Her vil du ofte få påpeget det selvindlysende, og tekstens afsender virker typisk ikke til at have høje tanker om din intellektuelle formåen.

Et eksempel er:

"Stav virksomhedens navn korrekt."

Der kan selvfølgelig ske fejl, men som udgangspunkt må man formode, at du selv uden denne påmindelse, er i stand til at udføre opgaven. De færreste sidder vel med en grundholdning om, at:

"Ingen skal bestemme over mig. Jeg staver virksomhedsnavne præcist, som jeg vil."

Må jeg byde på en drink?

Lykkes det dig ved egen hjælp at manøvrere uden om Grånfåss- eller Væstaz-fælden, så står andre råd i kø for at få dig på glatis.

Blandt andet kan du støde på udsagnet:

"Opbyg en relation til assistenten til den, som ansætter."

Her skal du tilsyneladende tage 007-jakken på og charmere dig vej til jobbet via en menig medarbejder.

Det lyder umiddelbart som en lidt kringlet rute, og muligheden for at prædikatet 'stalker' dukker op om din person undervejs i processen er bestemt til stede.

Mange karrieresider vil også gerne have dig ud af boksen og op på den kreative hest. Men de der rådgiver ved sjældent, hvordan de sprælske ansøgninger bliver modtaget, og i medierne hører vi typisk kun om de succesfulde eksempler.

Tænk lidt selv

Ligesom forældre er blevet beskyldt for at læse for mange bøger og artikler om børneopdragelse og ikke bruge deres sunde fornuft, så må du som jobsøger også passe på ikke at fortabe dig i urskoven af råd.

Mærk efter. Og lad være fx at synge til jobsamtalen, hvis du er klodens mest introverte menneske - også selvom de gode folk hos "www.AlwaysSingAtJobInterviews.com" siger, at du skal.

På Jobindex er vi ikke altid bedre. Og denne artikel er også en opsang til os selv. Vi bestræber os på at komme med brugbare råd, men det er umuligt at ramme alle.

Så husk at være kritisk, opsøg flere kilder og brug din sunde fornuft, intuition og ikke mindst personlighed, så du får dig selv med, når du skriver ansøgninger, kontakter arbejdsgivere eller tager til jobsamtaler.

Så paradoksalt nok slutter vi med endnu et råd.