Jobsamtale Jobsøgning

Få styr på din ele­va­tor­ta­le til job­sam­ta­len

At få lov til at begynde med at præsentere sig selv til en jobsamtale er en rigtig god måde at komme i gang på – og en skarp elevatortale kan sætte scenen på en fin måde.

Før jeg kommer til dit elevatorpitch, får du lige tre tips til, hvordan du forbereder dig til jobsamtalen:

  1. Research. Allerede i forbindelse med at udarbejde dit CV og din ansøgning har du læst op på virksomhed, branche eller dem, du skal til jobsamtale hos. Din grundige forberedelse kommer dig til gode nu. Husk at demonstrere, hvorfor du vil det her, og hvad du kan tilføre arbejdspladsen.
  2. Øvelse gør som bekendt mester. Brug din ven, familiemedlem, mentor eller anden til at forberede dig til jobsamtalen lige fra dit pitch til de spørgsmål, virksomheden stiller – og dem, du stiller. Prøv fx Jobindex’ samtale-app, hvor du kan træne jobsamtalen.
  3. Husk, det er ikke kun dig, der er til eksamen. Det er chefen og arbejdspladsen også. Har de styr på rekrutteringsprocessen? Er de velforberedte? Lytter de til det, du fortæller? Svarer de på dine spørgsmål? Kan du lide det, du hører? Er der god kemi? Ligesom de vurderer dig, vurderer du dem.

Hvad er en elevatortale?

Elevatortalens navn kommer af, at du skal kunne nå at præsentere dig selv i løbet af en kort tur i elevatoren, altså max 2-3 minutter.

Talens formål er at opsummere dig og dine kompetencer med afsæt i det konkrete job, du har søgt og skal til samtale om. Dit elevatorpitch er altså din ultrakorte ”salgstale”.

Opbygning af elevatortalen

  1. Introducer dig selv med navn.
  2. Opsummer dit CV og ansøgning med de relevante faglige og personlige kompetencer – måske husker de ikke det væsentligste. Fokuser på det vigtigste fra din uddannelse og dit arbejdsliv, dvs. det, der er relevant i sammenhængen, og gør det ultrakort. Du skal ikke have det hele med lige fra folkeskolen og jobbet som issælger. Hvis du er nyuddannet, så fortæl fx lidt om dit afsluttende projekt eller speciale.
  3. Sæt ord på din motivation og fortæl, hvad du brænder for, hvad du er god til, og hvordan du skaber værdi, fremdrift og resultater.
  4. Vis en lille flig af, hvem du er, så arbejdsgiver kan fornemme, at du er et menneske af kød og blod.
  5. Øvelse, øvelse, øvelse. Mit allervigtigste budskab i denne sammenhæng er: Øv dig på elevatortalen. Det kan være foran spejlet eller sammen med én, du har tillid til. Det er en god idé at skrive et manuskript eller nogle stikord, som du øver ud fra. Det giver selvtillid og tryghed at have forberedt sig og kunne præsentere sig klart og tydeligt. Husk, at det max må tage 2-3 minutter.

Eksempel på elevatortale

Her et eksempel på en elevatortale for en nyuddannet jurist:

Jeg hedder Katrine Larsen og er 29 år.

Jeg begyndte at læse jura, selvom min familie slet ikke er akademikere. Faktisk forestillede jeg mig oprindelig at gå i min mors fodspor og blive pædagog, for det kendte jeg fra min mor og mine sommerferiejob i den lokale børnehave. Men jo mere jeg tænkte over det, fandt jeg ud af, at jeg gerne ville ind i maskinrummet. Jeg var begyndt at interessere mig for de problemstillinger, der er på børneområdet, ja, faktisk på hele velfærdsområdet. Derfor læste jeg altså til jurist.

I studietiden har jeg haft studiejob på Christiansborg, først inden for socialpolitik og derefter inden for integrationspolitik. Jeg var så heldig at få lov til at lave mit speciale, hvor jeg kombinerede børne- og integrationspolitik. Det er måske et lidt utraditionelt projekt på jura, for jeg lavede også feltstudier i 3 børnehaver i 3 forskellige belastede bykvarterer. Det hele er mundet ud i en lille bog – og et 10-tal for specialet.

Hvorfor vil jeg gerne arbejde i VIVE? Med mere end en kvart million børn i daginstitutioner, så er det et af de vigtigste velfærdsområder. Det er her grunden lægges til et godt liv, selvfølgelig sammen med familien. Nu ønsker jeg at bruge min faglige juridiske viden kombineret med min erfaring fra børnehaver og arbejdet i ministerier til at skabe bedre børnevelfærdsløsninger i hele landet.

Privat bor jeg i en andelsbolig i Nordvest sammen med en veninde.

I fritiden deltager jeg i landevejscykling på klubplan og er også glad for naturen omkring Utterslev Mose.

Denne artikel er en del af en serie, med ansøgningsråd fra bogen Jobjagt.

I Jobjagt deler Birgit O’Sullivan ud af sin erfaring med at være på jobjagt. Hun har mange års erfaring med rekruttering for såvel startups som internationale koncerner i Danmark og udlandet.

Bogen kan fås hos boghandlere og på nettet eller lånes på biblioteket. Læs mere om bogen Jobjagt her: www.gad.dk/jobjagt.

Kontakt Birgit O’Sullivan, O’Sullivan Consultingbirgit@osullivan.dk.

Læs også