Karriere

Jeg stammer – kan jeg ikke få en chance på ar­bejds­mar­ke­det?

Thomas Sørensens konklusion efter lang tids jobsøgning er klar: Der er åbenbart ikke plads på arbejdsmarkedet til folk med et handicap.

”Når man brænder for at få et job, og virkelig gerne vil arbejde, men har et handikap, så er man et no-go. Man føler virkelig, at det hele bare er en stor nedtur,” lyder det i et opslag på Thomas Sørensens LinkedIn profil.

Han kæmper ifølge opslaget økonomisk med at holde sig oppe, mens han skriver ansøgninger og kontakter forskellige virksomheder – uden at det giver pote.

”Har været til samtaler, men får tit afslag på grund af, at jeg stammer. Arbejdsgiverne bliver bekymret over min stammen, og tror ikke, at jeg vil kunne passe et job. Der er åbenbart ikke plads på arbejdsmarkedet til folk, som har et handikap. Hvis der alligevel er nogle derude, som mener, at de kan bruge mig – og ikke i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob – men i en ordinær stilling, så håber jeg, at I vil give mig chancen,” skriver han.

I et andet indlæg fra juni i år skriver han, at han har været udsat for, at arbejdsgiverne siger, at deres kollegaer ikke har tid til at vente på ham – hvilket godt kan gøre ham ked af det. Han ved godt, at han ikke kan varetage et job, hvor han skal snakke med kunder i en telefon, men at det jo heller ikke er den type job, han søger.

Han er uddannet indenfor markedsføring med en bachelor i digital konceptudvikling og skriver selv, at hans kompetencer ligger inden for online markedsføring, social branding, tekstforfatning og analyse.

Måske skulle man fokusere på en skriftlig jobsamtale

I et interview med Ekstra Bladet tidligere i år skrev Thomas Sørensen:

”Jeg ville ønske, at der på arbejdsmarkedet blev skabt fokus på jobsamtaler, når en stammer er inde og ”sælge” sig selv til et jobinterview. Man kunne måske fokusere mere på en skriftlig jobsamtale eller holde kurser for virksomheder i samarbejde med taleinstitutter, hvor de fik oplysninger om stammen.”

Tilbage i 2015 skrev Thomas Sørensen et debatindlæg til Jyllands-Posten, hvor han blandt andet beskriver situationen, når han sidder til en jobsamtale:

”Jeg er tit ude for, at jeg når jeg er til jobsamtale, og når de hører, at jeg stammer, at de med det samme får et blik i øjnene, som antyder, at jeg ikke får jobbet. Jeg føler, at de måske tænker, at jeg ikke vil kunne varetage jobbet. Men det er jo langt fra sandheden. Jeg kan sagtens varetage et job.”

Ifølge stammen.dk er stammen et komplekst problem – det er både en talelidelse, et kommunikationsproblem og et skjult handicap. Undersøgelser viser, at fire-fem procent af alle børn stammer i løbet af taleudviklingen. De fleste holder op med at stamme, inden de når voksenalderen. Det har dog ikke været tilfældet for Thomas Sørensen, som ifølge Ekstra Bladet har stammet så længe, han kan huske. Han har fået taleundervisning gennem hele skoletiden – og som voksen er undervisningen fortsat på Aalborg Taleinstitut – men det er ifølge Thomas Sørensen ikke blevet bedre.