Big data har flere år i træk været det helt centrale omdrejningspunkt i it-industrien. Intelligent og innovativ anvendelse af data kan skabe nye forretningsmuligheder og føre til vækst for de digitale virksomheder.
Men Big data risikerer at blive til Big problems.
For Big data-festen risikerer at dø ud, før den for alvor er kommet i gang, fordi der mangler folk med de nødvendige kvalifikationer på området.
Hadoop-folk i høj kurs
Det gælder ikke mindst kompetencerne indenfor open source-frameworket Hadoop, der anvendes i rigtig mange af de Big data-projekter, virksomhederne ønsker at sætte gang i.
Samtidig er Hadoop - som mange måske forbinder med varemærket en gul elefant - også et centralt framework for Big data-leverandørerne som Amazon, Apple, IBM, Facebook, Google og Microsoft.
Open source værktøjet, der er skrevet i Java og licenseret under Apache, er grundlæggende med til at muliggøre, at man kan distribuere behandlingen af store datasæt ud på mange clustere, og en af fordelene er da også, at det kan skaleres op i takt med Big data-projekterne.
Men alligevel holder virksomhederne igen med de Hadoop-baserede projekter.
Analysefirmaet Gartner har for nylig spurgt 284 virksomheder og organisationer om deres Hadoop-planer, og det viser sig, at blandt andet udfordringen med at finde de rette folk til projekterne, får dem til at holde igen med investeringerne.
Konkret svarer 57 procent, at manglen på Hadoop-kompetencer er en stor barriere for projekterne, mens 49 procent også peger på, at det er en barriere, at man har svært ved at finde ud af, hvordan man skaber værdi med Hadoop.
"Fraværet af kompetencer har længe været en afgørende barriere. Leverandører af værktøjer hævder, at deres produkter også tager højde for kompetence-manglen. Mens værktøjerne forbedres, så understøtter de primært brugere med høje kvalifikationer snarere end at hæve de kompetencer, der allerede eksisterer i de fleste virksomheder."
Så mange Big data-folk mangler der
Gartner venter, at det vil tage to til tre år at adressere udfordringen med mangel på kompetencer på Hadoop-området.
Problemet er manglen på Big data-folk er selvforstærkende.
For kan virksomhederne ikke skaffe folk med de rette kompetencer, mangler de ikke bare de folk, der kan udføre projekterne - de risikerer os at mangle de folk, der i første omgang skal kunne spotte det forretningsmæssige potentiale, der ligger gemt i at satse på Big data.
Det er langt fra første gang, at kompetence-barrieren bringes på banen, når snakken går på Big data generelt og Hadoop i særdeleshed.
For nogle år siden udgav McKinsey en rapport, hvor konklusion var, at der i 2018 alene i USA vil mangle et sted mellem 140.000 og 190.000 personer med særlige analyseevner, ligesom der ventes at mangle 1,5 millioner ledere og analytikere med know-how inden for anvendelsen af Big data.
ITEK under Dansk Industri har for nylig udgivet en rapport om manglen på it-folk i Danmark, hvor man konkret pegede på, at der om blot fem år mangler 3.000 it-specialister i den danske it-branche.
"Til de 3.000, der mangler, skal lægges en ganske betydelig vækst i behovet for it- og elektronikeksperter i resten af økonomien, som følge af en generel teknologisk udvikling i samfundet, bl.a. digitalisering, Big data og Internet of Things. Denne gruppe skønnes at udgøre op til yderligere 3.000 kandidater," stod der blandt andet.
Big data i Danmark
En stor rapport fra Erhvervs- og Vækstministeriet om Danmarks digitale vækst konkluderede i sidste uge, at det det står sløjt til med big data-projekterne herhjemme, selvom der er masser af gevinster at hente, hvis man griber Big data rigtigt an:
"Dansk erhvervsliv kan styrke produktiviteten og sin internationale konkurrenceevne gennem større anvendelse af Big data. Virksomheder, der baserer sig på data fra fx sensorer, offentlige datasæt og sociale medier, klarer sig generelt 5-6 pct. bedre målt på indtjening end andre virksomheder."
"Produktionsvirksomheder og særligt dem med komplekse produktionsprocesser vil kunne spare op til 50 pct. af deres udviklingsomkostninger ved brug af data, der kan bidrage til at reducere fejl i produktionen," lyder det i rapporten.
Men samtidig konkluderes det, at:
"Dansk erhvervsliv udnytter kun i begrænset omfang mulighederne i Big data. På trods af, at flere danske virksomheder er begyndt at arbejde strategisk med Big data, viser en analyse, at kun en mindre del (12 pct.) af virksomhederne med over 500 ansatte betragter Big data som en prioritet for deres virksomhed. Andelen af de mindre virksomheder må forventes at være endnu lavere."
Erhvervs- og Vækstministeriet peger i rapporten blandt andet på, at det kan skyldes, at virksomhederne fortsat er usikre på de potentielle gevinster ved Big data, og "samtidig kræver datadreven forretning ofte en betydelig omstilling i virksomhedernes strategi, kompetencer og arbejdsgange."
Om manglen på it-kompetencer lyder det blandt andet i redegørelsen:
"På trods af en stigning i antallet af it-uddannede er det fortsat en udfordring for virksomhederne at få dækket deres digitale kompetencebehov. Endvidere er det centralt, at virksomhederne har adgang til den nødvendige viden om de nye teknologier, hvilket ikke mindst for SMV'ere er en udfordring."