"Man er altid dagens helt i skysovs"



Af Else Fergo, Jobindex

"Man er altid dagens helt i skysovs"

Fordommen om en revisor, er en buttet mandsling i gråt jakkesæt og hinkestens-briller, hvis mest vovede satsninger er valg af slipsefarve. Hans kæreste eje er en regnemaskine med indbygget Tetris, og hans yndlingsret er mors frikadeller (som han får flere gange om ugen, fordi han stadig bor hjemme hos hende). Hvis de eneste mandlige revisorer man har set var på film, er der en god chance for, at det er nogenlunde i den retning, indtrykket går.

34 årige Bjarne Aalbæk er langt fra myten, og den charmerende og udadvendte revisor, har inviteret indenfor i sit hjem, til et interview der måske kan nuancere en fordom eller to. Bjarne bor i en villa med udsigt over Damhussøen, i København, og i hans indkørsel bor også et andepar, som mente der var plads til to mere.

Virksomhedsrådgiver og trommeslager
At jobtitlen "revisor" ikke er lige sexet i alle kredse, ved Bjarne godt og afhængig af omstændighederne, er han "økonomisk rådgiver" eller "virksomhedsrådgiver" og har været det i 15 - 16 år. Lige nu har han taget et år fri for at nyde livet, få bygget terrassen færdig og dyrke musikken. Han har mange år bag sig som olietønde-trommeslager i .Copenhagen Steel Band., og spiller for tiden keyboard i to nye bands, når han ikke brager løs på trommesættet i kælderen.

"Revisorer lever bla. af at sælge troværdighed og sikkerhed, og det er ikke lige dét man forbinder med at tage store chancer i livet" fortæller Bjarne, som en mulig forklaring på myten om den forsigtige og kedelige revisor.. "Men i virkeligheden er det dårlig rådgivning, hvis en revisor helt afholder sine kunder fra at tage chancer. I stedet skal man sørge for, at risici er så få som mulig, ved de chancer der tages."

Folk uden det store kendskab til revisorfaget har måske også en forestilling om stor ensformighed. Måske forestiller de sig en asocial særling, hvis hverdag er tapetseret med kvitteringer, som skal regnes forlæns og baglæns på et enmandskontor. "Nogle tror, det er tal, tal og atter tal, og det er det bare slet ikke. Folk vil have rådgivning fra deres revisorer til næsten alt, så udfordringsspektret og emnefeltet er enormt bredt. Der er også netværksdelen, som er vigtig både nationalt og internationalt, og det er alt sammen med til at gøre faget spændende."

Revisorblod på tanden
Bjarne Aalbæks egen vej til revision udsprang af, at hans mor var revisor og lod sønnike afprøve, om faget var noget for ham (i et par år efter gymnasiet). En god idé for en fyr, der drømte om at blive bankdirektør da han var lille. Det var blandt andet mødet med de mange forskellige mennesker, der gav den unge, ekstroverte Bjarne revisorblod på tanden. "Jeg kunne også godt lide teknikken, dét der med at kunne komme ting lidt i system og konkretisere: Det er dejligt, at kunne sætte to streger under et resultat!" griner Bjarne.

"Kan man være kreativ som revisor?"
"Man skal være kreativ som revisor! Fx når virksomheder beder om råd til, hvordan de kan spare eller tjene flere penge, er man nødt til at tænke ud af boksen, og det er jo en fantastisk situation, for man er altid dagens helt i skysovs, når man hjælper folks økonomi. Og man kan altid finde områder, hvor der er et eller andet at hente, fordi man kender teknikken".

På trods af at have været i revisor i en årrække, er Bjarne Aalbæk aldrig blevet beskyldt for at være kedelig "Tvært imod!" svarer han, mens de grønne øjne funkler om kap med smilet. "Jeg håber da, at jeg gennem årene har været med til at mindske nogle af fordommene om revisorer, og jeg har altid stræbt efter at være et menneske, frem for en funktion."

Det må uden tvivl være svært, at bibeholde (vrang)forestillingen om den farveløse regnskabsnørd, når man først har oplevet Bjarnes calypsotrommer, på en af hans mange turneer. "Men jeg er glad for, at jeg ikke skal leve af at spille musik 8 timer om dagen - det tror jeg ville kede mig i længden, og jeg synes, at der er langt flere udfordringer i revision" konkluderer Bjarne.


Revisionsbranchen har været i konstant vækst siden midten af 90.erne, og man mangler folk som aldrig før. Man forsøger at rette op på den lidt blakkede "sexappeal" i erhvervet. Bjarne fortæller om en amerikansk undersøgelse, som påviser at et virksomhedsbrand er vigtigere end jobfunktion og stillingsbetegnelse. Folk der måske ville tøve med at blive .revisor., ville springe til med det samme, hvis arbejdsgiveren hedder fx Deloitte, Coca Cola, PWC eller lignende.

Lærerig bestikkelse
At revisorjobbet indeholder helt andre spændingsmomenter end kugleramme-pudsning, bliver klart med Bjarnes fortælling om en tidligere kunde: En virksomhed der handlede med varer fra et land i østen, hvor det jævnligt var nødvendigt, at betale bestikkelse for at få varerne ud. Det var ret store beløb, der var tale om, og de kunne ikke bare overføres til en konto. Så det var pengene ind på maven, og op i et fly. Det var en meget pudsig situation, hvor man som revisor skulle informere og rådgive virksomhedens ledelse, aktionærer osv. samtidig med, at der jo var tale om bestikkelse, men som en accepteret del af det land man handlede med, og deres måde at gøre tingene på. Det tog lidt tid at få alt på plads, men det lykkedes. Det var spændende, men også lærerigt med hensyn til kulturforskelle, og det satte den danske mentalitet lidt i perspektiv.

Som person, håber Bjarne på at sætte revisorfaget i perspektiv for andre; han kender de mange jokes om revisorer, men kan også selv grine med. På samme afslappede måde som folk altid kan, når noget egentlig ikke rammer dem. Bjarne kender sandheden, så det er ok at more sig over, hvad forskellen er på en advokat og en revisor? ("At advokaten VED han er kedelig".) Men han undrer sig stadig over, hvorfor myterne er der. "Jeg tror, måske, det hænger sammen med hemmelighedskræmmeriet. spekulerer Bjarne .Revisorer har jo tavshedspligt, og derfor går vi ikke så tit rundt, og fortæller hvad vi laver. Måske er det derfor, at det er blevet nemmere at opdigte myter om revisorer".

Kilde: Interview med registreret revisor Bjarne Aalbæk, april 2008. Læs mere om revisionsbranchens image og myter i artiklen: "Sexede revisorer"