Jobsøgning

"Hvordan sælger jeg mig selv, når jeg søger job?"

Alt for mange tror, at salg er at overbevise andre om, at de skal købe produktet. Men det er noget vrøvl. Mennesker vil købe et produkt. De vil sjældent "sælges" til, med mindre de allerede har besluttet sig. Det samme gælder, når du søger job.

Du skal på ingen måde sælge dig selv. Ej heller skal du "overbevise" en virksomhed om at ansætte dig. En virksomhed skal opleve, at de vælger dig, som du valgte din samlivspartner, og denne valgte dig (forhåbentligt).

Først skal du erkende, at du skal hjælpe virksomheden til at vælge dig! Lad det være skrevet én gang for alle. Det starter med din oplevelse af dig selv.

Du er perfekt

Tanker om hvad du mangler, hvad du burde være og hvad du TROR virksomheden tænker om dig (negativt), er gift for din følelsesmæssige oplevelse af dig selv. Du ved sikkert intet om, hvordan man skifter tændrør på en Harley Davidson "V" model fra 1931. Men det betyder på ingen måde, at du er mindre end perfekt. Derfor skal du adskille din identitet fra det faktum, at du er uden arbejde. De to ting har INTET med hinanden at gøre. Du er perfekt. Der er HANDLINGER, du kan gøre bedre, men det er der altid.

Når du søger job er første forudsætning, at du oplever dig selv som "god nok". Ellers skriver og siger du ting om dig selv, der gør dig mindre end du er. Erkend at du som menneske er perfekt, og at din ledighed intet ændrer ved den DU er. Det kan være ret akavet, fordi du kan have vænnet dig til at føle at du er "mindre" end andre, alene fordi du er jobsøgende.

Enhver sælger ved, at man skal tro på produktet for at sælge det. Der kan være masser at ting og evner du oplever du mangler, og det skal du naturligvis aldrig bare ignorere, men gør dig selv den tjeneste at inddrage de ting og evner du faktisk KAN i dine overvejelser. Hvis du mangler troen på dig selv, hvordan vil du at andre skal tro på dig?

De mangler en til at gøre noget

Der er en grund til, at virksomheder søger medarbejdere. Det gør de, fordi de mangler at få noget gjort. Den mangel er så stor, at de bruger energi og tid på at finde en person, der kan gøre det, de ellers aldrig får gjort! Mange jobsøgende tror, at det er virksomheden, der er den "stærke" i forholdet. Det er en illusion. I er lige stærke! Den mangel på job du har, og den mangel på arbejdskraft virksomheden har, er lige store. Det er din indre oplevelse af dig selv, din usikkerhed, der fortæller dig, at du er den svage. Det er du på ingen måde.

Virksomheden leder efter en person, der kan gøre arbejdet, og gøre det bedre end det, der bliver gjort i dag. Du og virksomheden har sammenfaldende interesser. Du vil gerne arbejde og de vil gerne have arbejdet gjort. Hvis du tænker, at du er den svage i forholdet, vil du usvigeligt lade det skinne igennem i både din ansøgning og i en jobsamtale. Husk, at din interesse i at få et job er sammenfaldende med virksomhedens interesse i at få besat en stilling. I er lige! Nu skal I finde ud af, om I er noget for hinanden.

Du får dit næste job, fordi du bliver udvalgt. Du bliver udvalgt, når du udstråler overskud, selvsikkerhed, evnen til at reflektere og føle ind og naturligvis på grund af dine faglige evner. Men dem antager jeg, at du allerede har. Det starter med dig og din oplevelse af dig selv. Gå ud i virkeligheden og gør det gode for dig og din jobsøgning. Størrelsen af din indsats vil helt sikkert blive reflekteret i resultatet. Beslut dig for at være god nok og at du og arbejdsgiver er lige.