Asbest var på et tidspunkt et meget brugt byggemateriale, som du derfor kan finde i materialer fra før 1986, hvor det ifølge Dansk El-Forbund blev endeligt forbudt at anvende. Årsagen til, at asbest blev forbudt, er kendt af de fleste: De små fibre, som asbesten består af, skader vores lunger, når vi indånder dem, og det kan føre til alvorlige lungesygdomme som kræft og asbestose.
Ifølge Bispebjerg Hospital opstår der stadig sygdomme som følge af, at folk har været udsat for asbest. Risikoen for at få en asbestrelateret sygdom afhænger af, hvor meget asbest man har været udsat for.
- Hvis man jævnligt gennem mange år har arbejdet med asbest, for eksempel skåret eller slebet i asbestholdigt materiale eller fjernet letsmuldrende asbestisolering uden tilstrækkelig beskyttelse, kan man have øget risiko for kræft i lungehinden, lungekræft og lungeasbestose. Tobaksrygning øger risikoen for lungekræft væsentligt, når man har været højt udsat for asbest.
- Hvis man kun lejlighedsvis har været i kontakt med asbest, kan man have en let øget risiko for kræft i lungehinden, men ikke for lungekræft eller lungeasbestose.
- Hvis man har opholdt sig i lokaler med forurening fra asbestholdige materialer, uden at man selv har håndteret asbest, vurderes risikoen for ubetydelig.
Det fremgår af Bispebjerg Hospitals hjemmeside. Vurderer du, at du er i risikogruppen, fordi du gennem mange år har arbejdet direkte med asbest, er det godt at kende de symptomer, du skal være opmærksom på.
Her er symptomerne
Hvis du har vedvarende symptomer fra luftvejene, skal du ifølge Bispebjerg Hospital kontakte din praktiserende læge – symptomerne kan være:
- Vedvarende hoste.
- Åndenød.
- Blodigt opspyt.
- Smerter i brystet.
Der er lavet en vejledning til de praktiserende læger, så de er klar over, hvad de skal være opmærksomme på hos personer, der har arbejdet med asbest.
Det er dog ikke altid lige til at se, om materialer er asbestholdige, og arbejder du i øjeblikket med et materiale, hvor du er i tvivl om, hvorvidt det er asbest, så kan du få lavet en analyse af produktet.
”Der findes flere analysefirmaer, som kan give dig svar inden for 24 timer. Du skal blot sende en lille prøve af materialet, så får du resultatet. Din arbejdsgiver skal betale for denne prøve. Er du i tvivl – kontakt din arbejdsmiljørepræsentant,” lyder det blandt andet fra Dansk El-Forbund.