Jobsøgning

Guide: Hold gejsten som job­sø­gen­de

Læg en realistisk plan for dine dage – og hold den! Det er en af vejene til at holde gejsten, når du søger job. Men det er langt fra den eneste.

”Det er sgu ikke nemt,” siger coach, Mette Weber, hudløst ærligt og skynder sig at tilføje, at det hele tiden kræver noget af en selv, hvis man vil holde gejsten, mens man søger job.

Så vær allerede forberedt på det, inden du målrettet kaster dig ind i Mette Webers guide til at holde gejsten som jobsøgende.

Hold gejsten som jobsøgende:

  • Lav en realistisk handleplan for, hvornår du vil bruge tid på din jobsøgning – og hvor lang tid du vil bruge på den hver dag. Sæt dig eventuelt ned sammen med en anden og få hjælp til at lave planen. På den måde kan du holde fri med god samvittighed, når du har arbejdet med din jobsøgning efter planen.
  • Aftal at sidde sammen med nogle andre ledige, når du arbejder på din jobsøgning.
  • Gør noget godt for dig selv! Vær opmærksom – hver eneste dag – på at gøre noget godt for dig selv.
  • Deltag i gratis arrangementer, møder eller konferencer, hvor du kan udvide dit netværk.
  • Vær sammen med mennesker, der giver dig energi, og som samtidig kan holde ud at lytte til dig, når det er svært.
  • Slip dine bekymringer, hvis dine tanker er fyldt med dem. ”Croos the bridge when you get there” – som et ordsprog siger. Du kan ikke bruge bekymringerne til noget. Lær at styre din opmærksomhed væk fra de dårlige tanker – lad dem flyve – i stedet for at fastholde dem.
  • Tag små skridt hver dag, så du er sikker på at få gjort noget. På den måde oplever du at lykkes med noget – det snyder hjernen og skaber dopamin.
  • Find noget frivilligt arbejde, for det vil give dig et selvværd og følelsen af, at du gør noget vigtigt hver dag. Den følelse kan mange jobsøgende godt mangle, og den kan du altså få via frivilligt arbejde.
  • Find et arbejde – uanset hvad det er – for det er bare så vigtigt at komme ud ad døren om morgenen. Det giver energi og mulighed for at lære dig selv at kende – og så kan du samtidig arbejde videre på at finde dit drømmejob.

Kan man ikke bare give op?

Måske sidder du i en situation, hvor du tænker: Jamen, jeg gider slet ikke mere – glem det med at holde gejsten – den er helt forsvundet. Er det så ikke okay bare at give op?

”Jo, selvfølgelig er det det. Der må man acceptere, at man er gået i sort og så tage den stille og roligt derfra. Find ud af, hvad der interesserer dig – hvad gør dig glad? Det kan være svært at få øje på, men så kan du måske starte med, hvad du slet ikke har lyst til hverken rent arbejdsmæssigt eller personligt,” siger Mette Weber, der har rådgivet mange jobsøgende – især dem, der er vendt hjem efter længerevarende udlandsophold.

Hun har selv oplevet at gå helt i sort under et længere ophold i udlandet, og der var vejen frem også at tage det stille og roligt og finde frem til, hvad der kunne give hende følelsen af værdi. Mette Weber opholder sig lige nu på Bali, hvor hun er i gang med at skrive bogen Vær hvor du er & flyt dig når du skal. Hun pendler mellem Danmark og Bali, hvilket hun har gjort de seneste syv år.

Læs også