AnsøgningJobsøgning

Guide: Få din ansøgning til at skille sig ud

Kan du få din ansøgning til at skille sig ud i stakken med andre ansøgninger til en helt specifik skole, så er du et skridt nærmere jobbet. Bliv guidet her.

Drop alle tanker om at sende en standardansøgning afsted, hvis du har fundet drømmejobbet som underviser på eksempelvis en folkeskole. Vejen til jobbet går nemlig præcis ad den modsatte vej, hvis man spørger Hans Aagaard, der er A-kasse konsulent i Danmarks Lærerforening.

”Det er i virkeligheden din indledende research, der kan få din ansøgning til at skille sig ud. Find ud af, hvilke værdier og hvilke politikker skolen har og vis i din ansøgning, at du kender til dem, så modtageren kan se, at du vil have job på præcis den skole,” siger Hans Aagaard, der desuden råder til, at man ringer til den kontaktperson, der er noteret i stillingsopslaget for at høre mere om jobbet.

Det kan give anledning til en uforpligtende snak, og hvis den bliver god, så får man ifølge Hans Aagaard helt automatisk en direkte relation til skolen, hvilket gør, at du dér sikrer dig, at din ansøgning vil stikke ud blandt de fleste andre ansøgninger, fordi du kan nævne din uforpligtende snak.

Opfyld alle krav til linjefag

Et andet godt råd er, at du sørger for at beskrive, hvorfor du synes om forskellige tiltag på skolen. Det er ikke nok at skrive, at det er fedt – du skal få med, hvorfor du synes, det er fedt.

”Derudover skal du opfylde alle krav til, hvilke linjefag skolen efterspørger. Uanset hvor god din ansøgning bliver, så kommer du ikke til samtale, hvis du ikke opfylder de faglige krav. Jo flere linjefag du har, jo større chance har du desuden for at komme til samtale. Målet er, at 95 procent af undervisningen i 2020 skal ske af lærere med linjefag eller tilsvarende faglig ballast, så det er blevet et vigtigt parameter for skolerne,” lyder det fra Hans Aagaard, der også råder til, at du nævner et eller to eksempler fra en undervisningssituation, som beskriver dig rigtig godt – eller et projekt, som er lykkedes for dig.

Hvis du er nyuddannet, har du selvfølgelig ikke så meget erfaring at trække på, men der kan du sagtens bruge oplevelser, du har fået i løbet af din praktik.

Hvordan vil dine tidligere elever beskrive dig?

”Du kan også fortælle i din ansøgning, hvordan tidligere elever vil beskrive dig – eller kollegaer, eller forældre. Det vil sige meget om dig som person. Hvordan har du det med inklusion? Det er også relevant, at skolen får dit syn på det, for det er vigtigt på mange skoler,” fortæller Hans Aagaard.

Lykkes det dig at komme til samtale, så er Hans Aagaards vigtigste råd, at du – lige som med ansøgningen – sørger for at forberede dig grundigt.

”En seriøs ansøger har altid sit cv og sin ansøgning med. Det er rart at have liggende på bordet foran sig, når man skal fortælle om sig selv. Sørg for at have en kort mundtlig præsentation klar af dig selv. Jeg hører fra vores medlemmer, at det giver tryghed, at man har cv og ansøgning foran sig – og at man har forberedt en kort snak om sig selv,” siger Hans Aagaard og tilføjer, at det samtidig er smart at forberede sig på de klassiske spørgsmål, der kan dukke op som for eksempel: Hvorfor skal vi vælge dig frem for andre? Hvordan arbejder du i et team? Hvad er dine styrker – og svagheder?