Karriere

Fra kas­seas­si­stent til øverste direktør i Coop

44-årige Peter Høgsted er blevet administrerende direktør i Coop, og kan se tilbage på en karriere, der startede i Randers som kasseassistent i det, der dengang hed OBS, som i øvrigt var Coop-ejet. Siden da er han kravlet langt op ad karrierestigen inden for detailhandel.

Man må sige, at detailhandlen i den grad har præget hans liv: 44-årige Peter Høgsted, der i oktober 2013 blev administrerende direktør for Coop, har hele sin karriere været beskæftiget inden for detailhandlen. Hans allerførste job var som kasseassistent i det, der dengang hed OBS, og siden har han avanceret og avanceret.

Han har tidligere udtalt, at han ikke helt forstod, hvordan han var havnet der, hvor han var: Dengang var det i ledelsen i Ikea. Han har nemlig langt fra taget den traditionelle vej til toppen af dansk erhvervsliv.

Ifølge en artikel i Berlingske Business tilbage i 2007 startede livet ellers helt almindeligt for Peter Høgsted med far, mor og lillebror; en middelklassefamilie – håndbold, fodbold og en gymnasieuddannelse. Og et fritidsjob, som nævnt, i OBS som kasseassistent.

”Jeg var en helt almindelig dreng, og var slet ikke en ballademager. Jeg var elevrådsformand i folkeskolen og gik meget op i, at vi skulle forbedre tingene. Jeg var lidt af en idealist. Jeg har altid haft min energi i, at man kunne gøre tingene bedre. Fordi tingene var sat i rammer og i manualer, så kunne det ikke passe, at man ikke kunne tage kampen op for at gøre det bedre og forandre tingene. Det hænger ved i dag,” sagde han dengang.

Gik den praktiske vej

Han droppede planerne om en uddannelse på Handelshøjskolen og flyttede til Slagelse og fik en stilling i OBS. På en eller anden måde fik han brugt de næste otte år inden for HR og marketing i FDB-systemet. Ifølge Berlingske Business blev han i 1995 HR-chef i Ikea Danmark og arbejdede sig senere op til at blive direktør for Ikea Danmark. I 2003 blev han administrerende direktør for Ikea i Storbritannien – og fra 2008 havde han ansvaret for britiske Kingfishers internationale aktiviteter. Nu er han tilbage i Danmark:

”Jeg er glad for at være tilbage i Danmark og for at begynde i det job, som jeg altid har anset for at være det mest attraktive job i dansk detailhandel,” siger Peter Høgsted i oktober i år til Børsen, hvor han desuden fremhæver ”den ledelsesmæssige udfordring, det er at stå i spidsen for en virksomhed med sådan en kompleksitet.”

Direktionens enfant terrible

I artiklen fra 2007 i Berlingske Business bliver Peter Høgsted beskrevet som ”direktionens enfant terrible”, at han er usikker, men samtidig ikke er bleg for at fyre en masse chefer. Det fremgår, at han er en dreng fra Randers, der aldrig blev helt voksen – og som tog den autodidakte vej ind i erhvervslivet med sine skæve idéer.

”Han er bange for det kedelige, han kæmper for mangfoldigheden og han elsker cigaretter,” sådan lyder beskrivelsen blandt andet af Coops nye administrerende direktør, der i sin nuværende stilling også skal til at drive bankdrift, som Coop nu gør.

Det bliver nyt for den 44-årige topchef:

”Den største erfaring, jeg har med banker, er, at jeg hæver penge en gang imellem. Det skal jeg så lære noget om nu,” siger han til Børsen i oktober 2013 og tilføjer:

”Heldigvis har vi jo dybt kompetente mennesker, der sidder med den del af virksomheden.”

Desuden er idéen om et supermarked og en bank i ét langt fra fjern for ham, fordi idéen allerede er ført ud i livet i Storbritannien, hvor han har boet i flere år.

De skæve idéer og tanken om at kunne gøre tingene bedre, tager han formentlig med sig i sit nye job; dér i den koncern, hvor han for mange år siden fik sit allerførste job.