”Jens Juul Holst er en af landets fremmeste forskere og har igennem sin karriere stået bag flere store internationale gennembrud, siden han tilbage i 1970’erne begyndte at forske i tarmkanalens hormoner. Hans forskning har banet vejen for bedre sundhed og livskvalitet for et stort antal mennesker verden over, og han er manden, som står bag hormonet GLP-1, der er grundlaget for to af de mest brugte lægemidler til behandling af folkesygdommen type 2-diabetes.”
Sådan lyder beskrivelsen af Jens Juul Holst i Børsen i forbindelse med omtalen af hans kommende hæder; Anders Jahres store medicinske pris for 2013, der også bliver kaldt for Den lille Nobelpris, og som er på en million norske kroner.
En stor dag
Jens Juul Holst er professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og han er, ifølge en artikel på Epn.dk tilbage i 2010, manden bag Novo Nordisks guldæg Victoza, der dog lige nu ifølge flere medier har fået dæmpet markedsvæksten på grund af kræftanklager. Tilbage i 2010 var der dog ingen anklager i den retning – kun fremgang – og da midlet blev godkendt af de amerikanske myndigheder, sagde Jens Juul Holst dengang til Epn.dk:
”Du kan fan’me tro, det er en stor dag!”.
I mere end 25 år havde Jens Juul Holst ifølge netavisen håbet og troet på, at det hormon, som han og nogle af hans kolleger fandt i begyndelsen af 1980’erne kunne behandle diabetes.
”Det er den største dag i hele min forskerkarriere. Siden 1991 har jeg brugt alle mine ressourcer og kræfter på at bevise, hvad GLP-1 kan. Derfor er det helt fantastisk, at FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder, red.) nu har givet os ret,” udtalte professoren til Epn.dk.
Banebrydende bidrag
Ifølge en pressemeddelelse fra UiO – Universitetet i Oslo – modtager Jens Juul Holst netop Jahreprisen for hans banebrydende bidrag til behandling af type 2 diabetes.
”Professor Holst har isolert og karakterisert det glukagonlignende peptidet GLP-1, et hormon som utskilles av visse tarmceller og som regulerer blodets glukosenivåer. Han har vist at GLP-1 og metabolitter av dette kan brukes til å stabilisere glukosenivåene i blodet hos pasienter med type 2 diabetes, og hans forskning har ført til uvikling av nye legemidler som er av stor betydning ved behandling av denne folkesykdommen,” lyder det som begrundelse for hæderen i pressemeddelelsen.
Hormonet virker modsat insulin
Oprindeligt blev Jens Juul Holst interesseret i det hormon, der hedder glukagon, som bliver omtalt i pressemeddelelsen - og på Københavns Universitets hjemmeside kan man i oktober 2007 læse Jens Juul Holst sige:
”Det (glukagon, red.) kommer fra pankreas, bugspytkirtlen, og holder blodsukkeret oppe. Det virker altså modsat insulin, som sænker blodsukkeret. Det viste sig, at tarmen producerer noget, der ligner glukagon, men den kemiske struktur af ”tarmglukagonet” var anderledes end hormonet fra bugspytkirtlen,” fortæller han blandt andet om forskningen med hormonet.
Anders Jahre-prisen, som Jens Juul Holst som nævnt modtager den 17. oktober 2013, blev første gang uddelt i 1960. Siden 1965 er prisen blevet delt i to; en hovedpris og en pris for yngre forskere. Tilbage i 1984 modtog Jens Juul Holst Anders Jahre-prisen for yngre forskere.