JobsøgningØvrigt

Find vej i aku­tjob­jung­len

Det er efterhånden ikke breaking news, at Folketinget i løbet af sommeren og efteråret har vedtaget akutpakken og herunder akutjobordningen. Gennem sidstnævnte kan arbejdsgivere modtage en bonus, hvis de ansætter en person, der har mistet retten til dagpenge eller er på vej til at miste den. Men hvad betyder akutjobordningen for dig som jobsøgende? Og hvad er et akutjob egentlig?

Jo, ser du ...

Et akutjob er et ganske almindeligt job. At det bliver kaldt et akutjob gør ingen forskel på det ene eller det andet. Alle kan søge et akutjob. Der skal dog stå i jobannoncen, at der er tale om et akutjob. Samtidig skal arbejdsgiver opfylde en række krav, før et job kan kaldes akutjob og arbejdsgiver kan modtage en bonus for at ansætte dig. Dem skal du dog som jobsøgende ikke umiddelbart bekymre dig om.

Er du i job og samtidig jobsøgende, skal du heller ikke blive unødigt forvirret over akutjobordningen, for du hører slet ikke til under ordningen. Du kan dog stadig søge job, der er markerede som akutjob. Er du derimod ledig og modtager dagpenge skal du være opmærksom på et par ting i forhold til akutjob.

Det er egentlig ikke så forvirrende

Først og fremmest løber ordningen fra 1. oktober 2012 til 30. juni 2013. Hvis du mister din ret til dagpenge uden for denne periode er du altså ikke omfattet af akutjobordningen. Derudover hører du kun under ordningen, hvis du har 13 uger eller mindre tilbage af din dagpengeret. Så hvis du den 31. marts 2013 har mere end 13 uger tilbage, er du altså ikke omfattet af akutjob-reglerne (og du skal være startet i jobbet senest 1. juli 2013 – ellers falder jobbet også uden for reglerne).

- Skal jeg gøre opmærksom på det, hvis jeg hører under det der akutjobhalløj?

Ja, men kun hvis virksomheden skal modtage en bonus for din ansættelse. Du er ikke på nogen måde tvunget til at søge akutjob. Men skal du ansættes under akutjob-reglerne, skal arbejdsgiver kunne dokumentere, at du hører under ordningen.

For at gøre processen lettere for arbejdsgiver kan du f.eks. skrive en kort sætning i dit CV eller din ansøgning om, at du hører under akutjobordningen. Du kan også vedlægge en kopi af en akutjob-erklæring. Den har din a-kasse pligt til at udlevere, hvis du hører under ordningen (du kan kontakte din a-kasse for at høre nærmere og eller tjekke selvbetjeningen på din a-kasses hjemmeside).

- Kan det virkelig være så simpelt?

Ja, det kan det. Er der på ansøgningstidspunktet f.eks. 15 uger tilbage før du mister retten til dagpenge, kan du ikke søge på akutjobvilkår. Hvis ansøgningsfristen i dette tilfælde f.eks. først ligger 2 uger fremme kan det måske betale sig at vente 2 uger på at søge det. Eller kan det?

Nej, det kan det formentlig ikke. Udover at du naturligvis stadig skal overholde rådighedsreglerne for dagpenge og at det aldrig er smart at vente til sidste øjeblik med at søge job, så giver ordningen dig faktisk ikke nogle specielle fordele. Alt andet ville være urimeligt over for alle de andre ansøgere til jobbet.

Til gengæld kan du håbe på, at det økonomiske incitament, der er indført med ordningen, vil få arbejdsgiver til at kigge din ansøgning og CV igennem en ekstra gang. Men lad det ikke være en sovepude eller omvendt skrue dine forventninger for højt op til et akutjob, du søger. Det giver dig som sagt ingen specielle fordele. Det vigtigste for en arbejdsgiver er stadig, at du er kvalificeret til jobbet. Mener du, at du er det, så vis det med en knaldgod, positiv og målrettet ansøgning.

Held og lykke med jobjagten!

Du kan finde akutjob ved at søge på ordet akutjob på jobindex.dk.