Karriere

Få balance mellem arbejds- og fa­mi­li­e­liv

Mange har problemer med at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, og selv om det lyder banalt; skal man finde ud, hvad det er, man allerhelst vil. Få flere gode råd her.

Det ene barn skal hentes i vuggestue og det andet i børnehave, der skal laves mad, dyrkes fitness samtidig med, at der er fuld fart på karrieren. Hverdagen er for mange helt ude af balance, og ikke som de kunne ønske den. Det kan lyde banalt, men spørger man Helle Rosdahl Lund, der er leder af Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, skyldes det kun én ting. De har ikke fået spurgt sig selv om, hvad der egentlig er vigtigst i deres liv.

”Hvor langt vil jeg for eksempel have til arbejde? Hvor meget tid vil jeg bruge sammen med mine børn, hvis jeg vil have en familie? Hvor meget tid vil jeg realistisk bruge på sport og motion? Det handler simpelthen om at prioritere,” siger Helle Rosdahl Lund, der samtidig understreger, at man skal snakke sammen om, hvad der bliver forventet af en derhjemme.

”Det er tankevækkende, at vi på jobbet bliver vurderet på, om vi når målene, men derhjemme kender man ikke forventningerne til én. Det kan give et pres, og desuden finder man aldrig ud af, om der er nogle derhjemme, der rent faktisk godt kan lide at tage opvasken, hvor andre måske hader det – hvis man ikke får snakket sammen.”

Mangler balancen i ens liv, så mister man ifølge Helle Rosdahl Lund livskvalitet – og det kan i værste fald føre til misbrug af for eksempel alkohol for at klare presset. I forbindelse med sit arbejde oplever hun nogle grupper, der er mere udsatte end andre. Det gælder for eksempel kvinder mellem 24 og 35 år, fordi børnene spiller ind – og i denne gruppe er der også kommet flere mænd. Flere mænd oplever nemlig en konflikt med deres arbejdsplads, fordi de måske gerne vil holde barsel. Forskere er også en udsat gruppe, fordi de har et grænseløst arbejde og fordyber sig så meget. Desuden er karrierekvinder, der har giftet sig med karrieremænd også i risikogruppen for at få ubalance i livet.

Gode råd hvis du vil have balance mellem arbejds- og familieliv:

  1. Hvad vil du? Det er det allervigtigste at få svar på. Hvad vil du gå på kompromis med – for du skal gå på kompromis.
  2. Afklar dine egne forventninger til dit arbejdsliv – med din chef og dine kollegaer.
  3. Lav en argument-guide: Jeg vil de her ting - hvordan kan det lade sig gøre? Jo mere, du tænker i argumenter, des nemmere bliver det at få tingene igennem. De færreste siger nej til et godt argument.
  4. Find en god backup gruppe. Hvem kan hjælpe dig, hvis der skulle ske noget, hvor du får akut brug for hjælp. Hvad gør du, hvis du er forsinket med toget og skal hente dit barn? Er der en, der kan træde til?
  5. Vær opmærksom på, at andre også skal have balance i deres liv – så du ikke kun trumfer dine egne behov igennem.

Gode råd hvis du som virksomhed vil give dine medarbejdere bedre balance mellem arbejds- og familieliv:

  1. Vær åben og tag en samtale med alle, der ønsker det. Medarbejderne skal ikke forhandle sig til bedre fleksibilitet i deres arbejdsliv – tænk på det som et strategisk redskab til at udvikle virksomheden.
  2. Det skal være en ret for alle uanset anciennitet at have et fleksibelt arbejdsliv.
  3. Uddan ledere til at kunne håndtere det fleksible arbejdsmarked.
  4. Du tænker også økonomisk, når du tænker på dine medarbejdere. Det koster i sidste ende på bundlinjen, hvis folk ikke selv kan styre deres liv.
  5. Skab nogle rollemodeller på arbejdspladsen. Nogle, som forstår at håndtere arbejdsliv og familieliv.