JobsøgningOpsigelse

Drop ar­bejds­løs­he­den og bliv ”jobjæger”

Ordet jobjæger anerkender din kamp om at få et job og signalerer, at du er målrettet og motiveret. Arbejdsløse er aktive jobjægere, som ikke ønsker at nasse på samfundet, men kæmper hårdt for at få job.

Er du træt af at blive kaldt arbejdsløs og høre på, hvordan andre synes, at du skal tage dig sammen? Så kan det være en ide at springe ud som jobjæger. En jobjæger indikerer, at du gør en aktiv og engageret indsats for at finde et job.

“Ordet ‘arbejdsløs’ er forbundet med noget negativt og signalerer inaktivitet. Men folk uden arbejde er jo på jagt efter nyt arbejde. Derfor er ‘jobjæger’ et bedre ord,” siger Simon Bauer til Avisen.dk, kommunikationschef i arbejdsløshedskassen Min A-kasse.

Ordvalget er vigtigt, da hver anden dansker i løbet af et arbejdsliv vil opleve en eller flere perioder uden arbejde, og det er de færreste, der synes, at livet som arbejdsløs er bedre end at være i arbejde (P1, Sproglaboratoriet, 2012).

”Ordet 'arbejdsløs' er negativt og tager udgangspunkt i en mangel. Det vil vi gerne ændre opfattelsen af ved at prøve at få et nyt ord ind i sproget i stedet for. Vi har valgt ordet 'jobjæger', der er positivt, signalerer aktivitet og ikke har nogen fordomme knyttet til sig,” fortæller Simon til PROSA.

Skift ham

Man kan have ordet i sin magt, men kan man også ændre opfattelsen af sig selv og sin identitet ved at bruge andre ord? Det mener sprogpsykolog Claus Lex, at man kan.

”Et eksempel på ordenes kraft er placebo-effekten. Ord i sig selv kan have en helbredende effekt, for det viser sig i mange tilfælde, at kroppen reagerer positivt, blot den får at vide, at den vil få medicin,” siger Claus Lex til P1 (2012).

Drive og energi

Linda Mylius Nielsen er arbejdsløs akademiker og en af de jobjægere, der har taget ordet til sig.

“Jeg vil gerne vise, at jeg vil ud over stepperne, og at jeg aktivt bruger mange kræfter på at søge nyt job,” siger hun til Avisen.dk. Hun har skiftet sin status ud på Facebook og LinkedIn, så der nu ikke står arbejdsløs men jobjæger.

“Der er meget drive og energi i ordet. Det kunne være sjovt at skabe en bevægelse, og derfor vil jeg gerne bruge ordet,” siger Linda til Avisen.dk.

Ud med sproget

Claus Lex, mener godt, at det kan lade sig gøre at ændre virkeligheden ved at bruge bestemte ord.

”Der er ingen tvivl om, at der er stor mulighed for at ændre opfattelser af virkeligheden gennem sproget. Man tilrettelægger virkeligheden på forskellig vis ved at fokusere på positive eller negative elementer,” siger Claus.

Og det bliver bakket op af Simon Bauer:

“Jeg tror på, at det ændrer noget. Det gør en forskel, hvad vi kalder hinanden. Indtil videre har vi også konstateret, at det nye ord betyder noget for almindelige mennesker, der står uden arbejde. De har taget ordet til sig.”

Kilde: Avisen.dk

Læs også