CV

Dilemmaer i dit CV

Har du et sabbatår, en fyring og mange kortere ansættelser bag dig, kan det være en udfordring at præsentere et CV, der får dig til at fremstå som en superambitiøs og loyal kandidat, der ikke spilder tiden.

”Du skal ikke lyve, men vise dit bedste jeg – lidt ligesom når du er på date.”

Sådan lyder det fra karriererådgiver i CA a-kasse, Sanne Juel, til spørgsmålet om, hvorvidt det er okay at være kreativ for at få CV’et til at sælge varen og hente jobsamtalen i hus. Kreativitet handler i dette tilfælde ikke om at sende ansøgningen i en gul konvolut – men om at håndtere typiske dilemmaer i CV’et.

Dilemmaerne har de fleste af os; sabbatåret som bartender i Paris, to gange barselsorlov, sygdom, mange kortere ansættelser eller en fyring. Problemet med dilemmaerne er ofte, at de ikke er særlig god PR, men heller ikke kan udelades, uden at det kommer til at se mærkeligt ud. Og hvad er egentlig bedst: Et års hul i CV’et eller et års druktur i Paris?

I sin artikel ”Tre tips til dumme dilemmaer i dit CV” på CA.dk, giver Sanne Juel gode råd til, hvordan du camouflerer dilemmaerne, så de enten taler til din fordel eller bliver mindre tydelige.

Rastløs eller rummelig

Et typisk dilemma er ifølge Sanne Juel, at man har mange kortere ansættelser bag sig, for eksempel fordi man er nyuddannet og prøver at bane sig vej ind på arbejdsmarkedet med vikariater, projektstillinger, praktikophold og løntilskudsstillinger.

Her pointerer Sanne Juel, at det er vigtigt, at man selv kan se en mening – en rød tråd – i alle de ting, man har lavet. Et bud på en forklaring på mange kortere ansættelser kan være, at du søger faglige udfordringer inden for dit felt og derfor har været i forskellige brancher, men med samme faglige interesse:

”Jeg er selv både journalist og bankuddannet og har arbejdet med at producere børne-tv. Det kan virke meget rodet, men jeg har altid fortalt om mig selv, at jeg brænder for formidling. Det er min røde tråd”, siger Sanne Juel og fortæller videre, at det er en god idé at præsentere den røde tråd i CV’ets første afsnit, resuméet, der hurtigt giver læseren et indtryk af din faglige og personlige profil:

”Husk at det er dig, der gennem dit CV skal formidle til arbejdsgiveren, hvad den røde tråd i dine tidligere ansættelser og uddannelser er – du kan ikke regne med, at det giver sig selv for en vidt fremmed person, og det skal tydeliggøres på de circa 30 sekunder, en arbejdsgiver i gennemsnit bruger på dit CV.”

Huller i CV’et

Ifølge Sanne Juel skal det, du skriver i dit CV, være det, der falder til din fordel. Hvis ikke det falder til din fordel, så gem det til det eventuelt bliver bragt op i en samtale. Har du for eksempel haft en længevarende sygdom eller været ledig i lang tid, skal du ikke skrive det i CV’et, men sørge for, at hullerne bliver lappet bedst muligt:

”Det kan godt være, du har det bedst med at være ærlig og fortælle, at du har haft en depression, men det gavner ikke dine jobchancer – og det er i virkeligheden heller ikke en særligt relevant oplysning, hvis du er blevet rask igen. På samme måde er det ikke interessant, at du har haft svært ved at få et job, for hvis du bliver indkaldt til samtale, er dine kvalifikationer jo i orden. Camouflér derfor hullerne i CV’et og vent med at uddybe til en eventuel samtale, hvor du har bedre mulighed for at fortælle om dig selv.”

I mange tilfælde kan du skjule hullerne ved at undlade at skrive måneder på og i stedet kun bruge årstal. På den måde kan et to-måneders vikariat i 2009 og en løntilskudsstilling på seks måneder i 2010 komme til at fremstå som et karriereforløb uden huller.

Hvis du ikke kan lide at skrive, at du har haft et løntilskudsjob eller praktikophold, er det ifølge Sanne Juel i orden at kalde det en tidsbegrænset ansættelse eller helt undlade at skrive noget og lade årstallene tale for sig selv.

Læs også