JobsøgningNy i job

Det her får nyud­dan­ne­de i job

Det er langt fra rene tilfældigheder eller held, der bringer nyuddannede i nærkontakt med et job. Se, hvilke forudsætninger arbejdsgiverne går efter hos nyuddannede.

Kort fortalt skal du som nyuddannet sørge for at få erfaring fra et studierelevant arbejde, søge dit første job, inden eller imens du skriver dit speciale eller færdiggør din uddannelse - og være villig til at acceptere op til en times transporttid fra dit hjem til din nye arbejdsplads.

Tal er selvfølgelig taknemmelige, men de kan være en god indikator for, hvad der skal til for at få det allerførste job som nyuddannet. Sidste år viste en undersøgelse fra Djøf blandt 1.388 medlemmer, der blev uddannet i 2012 og 2013 - og havde fået – eller taget om man vil – sit første job, at:

  • 70 procent af dem havde erfaring fra studierelevant arbejde. 24 procent vurderede, at det studierelevante arbejde var afgørende for, at de fik deres første job.
  • Godt halvdelen begyndte for alvor at søge efter deres første job før eller imens, de skrev speciale eller det afsluttende projekt.
  • 88 procent af dimittenderne var villige til at acceptere op til en times transporttid fra deres hjem.
  • Omkring halvdelen brugte deres netværk til at skaffe det første job.

Erhvervserfaring er altafgørende

Lone Rank er chefkonsulent og karriererådgiver i Djøf, og hun mener – lige som tallene i undersøgelsen giver udtryk for – at erhvervserfaring er altafgørende i forhold til at få jobbet.

"Det er særligt godt, hvis man får prøvet nogle forskellige ting af, imens man har et studiejob. Hvis man er et større sted, kan man for eksempel sørge for at rotere lidt, så man ikke sidder med det samme arbejde i fem år," siger Lone Rank, der råder nyuddannede såvel som andre jobsøgende til at gå strategisk til værks, når de søger job.

Hvis du i din ansøgning kan svare på, hvilket problem du løser for arbejdsgiveren, så er du ifølge Lone Rank 10 skridt foran de andre kandidater.

"Vi rådgiver medlemmerne om CV og ansøgning, og der kan vi generelt se, at det kun er cirka 10 procent, der ved, hvad virksomheden er for en størrelse, og det skinner desværre ofte igennem. Man skal vise noget motivation i sin ansøgning, så det er tydeligt, hvorfor man vil arbejde for lige præcis den her virksomhed. Skriv også om et par velvalgte kompetencer, der passer ind i virksomhedens kontekst – og så lidt om dig selv som person. Mange kommer til at skrive for meget om sig selv, og der er det bedre at bruge pladsen på at fortælle, hvilke af virksomhedens udfordringer, man kan løse," siger Lone Rank og tilføjer, at du skal bruge dit CV som et bakspejl, der kigger bagud og fortæller om, hvad du har lavet – og sørger for at få selve ansøgningen til at udstråle din og arbejdsgiverens fælles fremtid.

Søg job inden du er færdig med studiet

Lone Rank hører fra en del studerende, hun taler med i Djøf-regi, at de gerne vil koncentrere sig om deres studie og ikke mindst færdiggøre deres speciale, før de begynder at søge job.

"Det er selvfølgelig prisværdigt, men den fremgangsmåde er ikke den direkte vej til et job. Som statistikken viser, så sender dem, der har succes med at få et job, ansøgninger afsted før eller imens de skriver deres speciale," siger hun og understreger igen vigtigheden af at få erfaring, mens man studerer.

Erfaringen behøver ikke kun at komme fra et studiejob - den kan også komme fra eksempelvis frivilligt arbejde, tillidshverv eller andet. Under artiklen her kan du se, hvilken type erhvervserfaring de nyuddannede, som kom i job, havde.

I juni i år undersøgte Djøf i øvrigt, hvad lederne vægter højest, når de rekrutterer nyuddannede medarbejdere, og her slår "personlige kompetencer" og "erfaring fra relevant studiejob" ud som de allervigtigste parametre.

Undersøgelse blandt ledere om rekruttering, juni 2015

Hvad lægger du vægt på, når du rekrutterer unge/nyuddannede medarbejdere? Procent
Personlige kompetencer 86%
Erfaring fra relevant studiejob 70%
Høje karakterer 30%
Anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere 20%
Praktisk erfaring fra projektopgave eller lignende 18%
Praktisk erfaring fra speciale/afgangsprojekt 13%
Erfaring fra andet studiejob 12%
Frivilligt arbejde 10%
Studieophold i udlandet 7%
Andet 7%
Praktik i Danmark 5%
Praktik i udlandet 3%
Tillidshverv (fx bestyrelsesarbejde) 3%
Ved ikke/ikke relevant 1%

Kilde: Djøf

’Sådan fik de jobbet 2014’

Fra ’Sådan fik de jobbet 2014’ – en undersøgelse blandt nyuddannede kandidater fra 2012 og 2013, der har haft deres første job.

Havde du erhvervserfaring eller anden praktisk erfaring ved ansøgningen til det, som blev dit første job?

Kilde: Djøf

Læs også