Ti procent af kvinderne og fire procent af mændene i Djøf er på deltid ifølge de nyeste tal, som Djøf er i besiddelse af. De stammer, ifølge Djoefbladet.dk, fra en undersøgelse i 2014 med svar fra 1.236 Djøf’ere. Kunne du godt tænke dig at gøre lige som dem, så skal du formentlig ikke lede i de almindelige jobdatabaser, men på din nuværende arbejdsplads.
Ifølge en artikel på Djoefbladet.dk viser et hurtigt kig på cirka 300 opslåede Djøf-stillinger på Djøfs Jobunivers, at det netop ikke er der, du finder dit deltidsjob: Der var nul deltidsstillinger blandt de 300 opslåede stillinger.
”Deltid er noget, du aftaler med din arbejdsgiver. Derfor skal du finde de argumenter, som gør, at din arbejdsgiver også kan se fordelen,” siger lønforhandlingschef i Djøf, Helene Rafn på Djoefbladet.dk, hvor hun desuden råder til, at du skal gøre dig klart, hvad det er du selv har brug for.
Er det for eksempel en fridag om ugen eller muligheden for at gå lidt før hver dag, der tiltaler dig? Ifølge Helene Rafn er du nødt til at aflevere et konkret og praktisk tænkt forslag til din chef i forhold til tid og opgaveportefølje – fordi chefen kan have svært ved at forholde sig til et uspecificeret ønske om deltid.
Vil ikke på fuld tid igen
Anne Voss Winkler er en af de Djøf’ere, der har valgt at arbejde på deltid – 30 timer om ugen – en prioritering hun ifølge en artikel på Politiken.dk har foretaget, lige siden hun med sin mand fik parrets første barn for 11 år siden (artiklen er fra 2014, red.). Siden er endnu et barn kommet til, og selv om børnene er blevet større nu, så har Anne Voss Winkler ingen planer om at trappe arbejdstiden op:
”Jeg kunne ikke tænke mig at komme på fuld tid igen, det må jeg sige, heller ikke selv om ungerne ikke har samme behov som dengang. Hvor det før gav mig mor-tid, så giver det mig mere Anne-tid i dag, ” siger Anne Voss Winkler på Politiken.dk og fortæller desuden, at hun i stedet for er begyndt at tage enkeltfag i virksomhedsøkonomi.
Hun synes, at den kortere arbejdstid giver hende et større dagligt overskud:
”Det er en stor frihed at kunne bruge tid på mig selv. Jeg kan læse og dyrke ekstra motion. Ting, jeg ikke ville have samme tid til ellers. Jeg nyder det virkelig. Det er rart at komme hjem og føle, der stadig er noget af dagen tilbage. Jeg føler det som en luksus,” siger Anne Voss Winkler til Politiken.dk.
Danske kvinder tilfredse med deltid
Sidste år kom det frem i en undersøgelse fra ”Nordisk information för kunskap om kön,” NIKK, at 96 procent af de danske kvinder på deltid er tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejdsliv. De danske kvinder er ifølge undersøgelsen de mest tilfredse i Norden. Deltid er, som nævnt, ikke så udbredt blandt Djøf’ere, hvor det derimod ser helt anderledes ud inden for andre områder på arbejdsmarkedet.
Ifølge en artikel på Arbejdsmiljoviden.dk er ældre- og sundhedsområdet et af de områder, der har mange deltidsansatte. På den baggrund har FOA, Sundhedskartellet og KL haft sat fokus på deltid- og fuldtidsarbejde i et projekt, der har undersøgt årsagerne til det høje antal deltidsstillinger i lige præcis den sektor. Konsulentfirmaet TeamArbejdsliv har ifølge artiklen i den forbindelse udarbejdet en kulturanalyse, der viser, at de mange deltidsmedarbejdere i ældre- og sundhedssektoren først og fremmest skyldes, at det kan være svært at organisere plejearbejdet som en fuldtidsstilling, fordi plejebehovet er størst mellem klokken 7 og 12.
”Der opstår en kultur for både ledere og medarbejdere, der hedder, at her er vi på deltid, og det er vi glade for. Vores undersøgelse viser, at den mest udbredte grund til, at medarbejderne ønsker at gå på deltid er, når man får børn,” siger Inger-Marie Wiegman, der er arbejdsmiljørådgiver i TeamArbejdsliv på Arbejdsmiljoviden.dk.
Ifølge undersøgelsen fra NIKK er det også i andre brancher netop børn, der er angivet som en af de primære årsager til, hvorfor danske kvinder er på deltid.