KarriereØvrigt

Debat: Er der plads til ældre på ar­bejds­mar­ke­det?

Tror du, at du kan få et nyt job, når du er 55? Eller vil hundredvis af afslag kvæle din tro på ’den grå guldalder’. Jobindex’ brugere taler ud om deres erfaringer, og vi hører også gerne fra dig, om hvordan du tror, dit seniorarbejdsliv bliver.

Jobindex sender hver dag relevante jobopslag ud til kandidater, der har oprettet sig i vores CV-database. Sidst i februar fik vi følgende tilbagemelding fra en jobsøger:

”Jeg går på pension den 1. marts. Det er en beslutning, jeg lige har taget, og jeg slutter hermed min jobsøgning. Jeg har gået ledig i 3 år, har skrevet 1498 ansøgninger, så jeg er træt af den måde ældre, der søger job, bliver behandlet på,” skriver brugeren.

Ansøgeren er midt i 60erne, har over 40 års teknisk erfaring herunder 25 års ledererfaring, men på trods af det har det altså ikke været muligt for ham at komme i arbejde.

Oplevelsen er langt fra unik. Ifølge en undersøgelse fra 2013 føler flere end hver fjerde ældre sig tvunget ud af arbejdsmarkedet, og det får eksperter til at påpege, at danske arbejdspladser har problemer med aldersdiskrimination.

Ingen vil have os

John Sørensen er 61 år gammel, ledig og flittig Jobindex-bruger. Han skriver følgende til os:

”Jeg får mange jobannoncer fra jeres site, som jeg anser for klart det bedste i dette lille land. En gang imellem får jeg også henvendelser på mit CV fra jeres konsulenter, som graver i CV-basen for at finde kandidater, og som så sender mig en ’invitation’ til at søge netop dette job.

Og – ja, jeg har søgt jobbet. Jeg har alle kvalifikationerne, og jeg kan alt det, der er beskrevet i annoncen. Men jeg får det ikke. Jeg har nemlig været så uforsigtig at lade mig føde i 1953.

Og jeg kommer fra arbejdsløshed.

Og så vil ingen – jeg siger INGEN arbejdsgivere – vide af en. Uanset kvalifikationer, erfaring, eksamensbeviser og certifikater.

Sådan er det – om der er tale om aldersdiskrimination, tvivler jeg egentlig på. Det er blot almindelig mental dovenskab, der får enhver arbejdsgiver til at ansætte en yngre medarbejder, der i forvejen er i job.

Måske frygter de, at man ikke kan falde til i virksomheden. Men det har intet som helst med alder at gøre og er jo en risiko ved enhver nyansættelse. Måske frygter de, at man ikke kan eller vil lære nye tricks. Måske - måske - måske - men fakta er, at ingen vil ansætte en person som mig.

Simpelthen.

Selvom det jeg kan tilbyde er stabilitet, lærevillighed og evner.

Og ikke mindst tid. Jeg har nemlig ingen små børn, jeg skal hjem til, og ingen særlige forpligtelser i øvrigt. Det har man sjældent i min alder.

Men - nej, at komme ind på arbejdsmarkedet igen når man er over 55. Glem det.

Men jeg føler stadig, at jeg har meget, jeg kan bidrage med, og meget jeg kan lære. Men på trods af at vi overlader mange vigtige politiske beslutninger til personer, der er langt ældre end jeg, så tør dansk erhvervsliv ikke betro en person i min alder at bestride et job. Et hvilket som helst job.

Og det er da trist at skulle se frem til en sådan fremtid, når man ’kun’ er 61.

Med venlig hilsen

John”

Tror du, nogen vil hyre dig efter de 55?

Er du i samme situation som John, eller gør du dig tanker om dit arbejdsliv som ældre, hører vi meget gerne fra dig.