Øvrigt

Danskerne vælger hjem­me­ar­bejds­da­ge fra

I en tid med mange fyringer og strukturændringer på arbejdspladserne er det vigtigt for medarbejderne at følge med og gøre sig positivt bemærket – og vigtigt for arbejdspladserne at have fysisk tilstedeværende personale. Derfor er hjemmearbejdspladsernes popularitet på retur.

Danskernes nytårsforsæt for 2012 er ikke at have flere hjemmearbejdsdage. Ifølge en undersøgelse fra jobfirmaet Randstad forventer færre danskere at arbejde hjemmefra i 2012. 41 procent svarer, at de forventer at arbejde mindre hjemmefra, mens blot 24 procent regner med at øge antallet af hjemmearbejdsdage.

Udviklingen går stik imod tendensen fra de seneste år, hvor hjemmearbejdsdage har været et fænomen i fremgang. Sidste år skrev vi her på Jobindex.dk om den daværende videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens initiativ til en national hjemmearbejdsdag, hvor 2.262 danskere skrev sig op til at arbejde hjemme.

Den nationale hjemmearbejdsdag blev til i et samarbejde mellem Videnskabsministeriet, Dansk Erhverv, Dansk Metal, Microsoft, Dansk Energi og den danske miljøkampagne 10:10. Den blev afholdt den 2. maj 2011. I den forbindelse sagde Charlotte Sahl-Madsen i en artikel på 10:10 Danmarks hjemmeside:

”Den Nationale Hjemmearbejdsdag er en god anledning til at forsøge sig med nye arbejdsformer og få et nyt syn på nogle indgroede vaner. Digitaliseringen giver mulighed for at lave distancearbejde nogle dage om måneden. Det kan give den enkelte en mere fleksibel arbejdsdag, hvor man undgår bilkøer og køen i supermarkedet før lukketid. Samtidig vil det også styrke et Danmark i balance, hvis man er mindre afhængig af at bo tæt på sit arbejde."

Dansk rekord i hjemmearbejde
Udover fokus på et fleksibelt arbejdsliv, fremhævede 10:10 Danmark, at hjemmearbejde gavner klimaet, fordi man er med til at sænke CO2-udledningen, hvis man lader bilen stå og arbejder hjemme i stedet for på arbejdspladsen:

”10:10 Danmark ser en øget brug af distancearbejde som en genvej til en mere klimabevidst organisering af arbejdet. Hvis flere oftere kobler sig op til arbejdet i stedet for at starte bilen eller flyve til forretningsmøde, så vil det være en gevinst for klimaet,” lød det fra Bettina Fellov, formand for 10:10 Danmark.

De synlige fordele ved et både familie- og miljømæssigt mere bæredygtigt arbejdsliv, fik i fjor danskerne til at arbejde hjemme med en sådan iver, at vi var det folkefærd i Europa, der arbejdede mest hjemmefra.

Det viste en undersøgelse, som analyseselskabet Vanson Bourne lavede for Microsoft i sommeren 2011. Ifølge undersøgelsen arbejdede 77 procent af danskerne i større eller mindre grad hjemmefra eller på farten, mens det for lande som Tyskland, England og Frankrig kun var cirka 50 procent af befolkningen.

Nødvendigt at følge med og blive set
Når de gode gamle hjemmearbejdsdage ifølge Randstads undersøgelse er ved at være forbi, er det ikke fordi, danskerne ikke ønsker øget fleksibilitet eller nedsat CO2 – det er snarere et udtryk for, at det er blevet vigtigere at være synlig på arbejdspladsen.

Det siger direktør i Randstads danske afdeling, Carsten Bjørke, til Berlingske Business den 27. december 2011. Han er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen, som blot understreger det billede, der tegner sig i Randstads afdelinger i 44 lande, samt mange af de andre virksomheder, Carsten Bjørke har kontakt til:

”I en krisetid har medarbejderen mere lyst til at være til stede og følge med, for eksempel i hvem der holder møder, og hvad der sker i virksomheden. Det er en mulighed for at profilere sig, der skal ses i lyset af, at virksomheden måske skal skære ned,” siger Carsten Bjørke.

Udover medarbejdernes egen lyst til at være til stede på arbejdspladsen, er det ofte også et ønske fra ledelsen – og på visse arbejdspladser helt nødvendigt. Der er blevet skåret ned på budgetter og bemanding mange steder, og derfor er der et konkret behov for, at de ansatte er fysisk til stede for at bemande de nødvendige poster.

Læs også