Karriere Øvrigt

Danske virk­som­he­der skaber jobs i udlandet

Mens man må se langt efter jobfest i Danmark, underskriver danske virksomheder ansættelseskontrakter i udlandet som aldrig før. Billig arbejdskraft og nye afsætningsmuligheder er årsagerne til, at kun lidt over halvdelen af de ansatte i danske virksomheder er ansat i Danmark.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri (DI) befinder blot 52 procent af de ansatte i danske virksomheder sig i Danmark. Undersøgelsen sammenligner virksomhedernes beskæftigelse i Danmark og uden for landets grænser.

Det er ifølge Berlingske Business første gang, at de danske virksomheders ansatte i udlandet er ved at overgå de ansatte inden for landets grænser. Ifølge konsulent i Dansk Industri, Marie Hove Pedersen, er der to årsager til, at danske virksomheder søger til udlandet:

”Omkostningerne uden for Danmark er i langt de fleste tilfælde lavere, derudover kan udlandet tilbyde en højere vækst og højere efterspørgsel, end Danmark kan lige nu,” siger hun til Berlingske Business den 17. juli 2012.

Positivt at danske virksomheder udvider

De 48 procent ansatte i udlandet – svarende til cirka 1,3 millioner – fordeler sig ifølge DI således, at omkring halvdelen er ansat i et andet EU-land, mens Asien, herunder især Kina og Indien, huser en fjerdedel af arbejdspladserne.

Mens oprettelse af arbejdspladser i EU er en naturlig konsekvens af, at EU er Danmarks største marked, er det ifølge Marie Hove Pedersen blevet ekstra attraktivt at nedsætte sig som firma i de nye EU-lande, fordi omkostningerne er relativt lave.

Asien tiltrækker danske virksomheder med billig arbejdskraft og en købekraft i vækst på grund af den voksende middelklasse. Det betyder helt nye afsætningsmuligheder og dermed en udvikling, som dansk industri ikke har råd til at ignorere.

Ifølge Marie Hove Pedersen er det da også først og fremmest positivt, at danske virksomheder udvider med produktion og salgskontorer på de nye markeder – en udvikling, DI i høj grad byder velkommen:

”I andre dele af verden er væksten noget højere, end den er i Danmark og i landene lige omkring os. Det er derfor kun godt, at virksomhederne søger ud i verden og får del i fremgangen der. I nogle tilfælde ser vi også, at øget aktivitet i udlandet skaber flere arbejdspladser herhjemme […],” siger Marie Hove Pedersen i en artikel på DI.dk den 17. august 2012.

Hun understreger dog, at udviklingen også har negative konsekvenser, fordi Danmark taber arbejdspladser – primært ufaglærte – i takt med at virksomhederne lægger deres investeringer i udlandet.

Samtidig er det ifølge Marie Hove Pedersen problematisk, hvis virksomhederne søger ud, fordi det er blevet for dyrt at drive virksomhed herhjemme:

”Mens vi glæder os over, at de danske virksomheder skaber arbejdspladser over hele verden, skal vi huske, at vi også rigtigt gerne vil skabe flere arbejdspladser i Danmark. Krisen kostede os 170.000 arbejdspladser, og dem vil vi i Dansk Industri gerne have genskabt. Det kræver, at erhvervslivet får de bedste vilkår til at skabe vækst, samt at Danmark er et attraktivt land at investere i.”

En stærk tendens

Ikke overraskende viser undersøgelser fra DI’s Virksomhedspanel, at udviklingen kommer til at forsætte. Mere end 60 procent af de danske virksomheder, der på nuværende tidspunkt har arbejdspladser i udlandet, forventer at øge antallet af medarbejdere i udlandet. Samtidig vokser virksomhedernes investeringer i udlandet.

”Det vil fortsætte i takt med globaliseringen. Jo mere danske virksomheder handler med udlandet, jo mere har de brug for produktion og personale på de andre markeder,” siger Philipp Schröder fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, ifølge Berlingske Business til Jyllands-Posten.