Ny i jobØvrigt

Byggeriet tager dobbelt så mange lærlinge som andre sektorer

Byggebranchen er den branche, hvor virksomhederne uddanner flest lærlinge, og det er især de jyske virksomheder, der er gode til at tage lærlinge.

Muremestre, tømrermestre og andre byggevirksomheder er rigtig gode til at ansætte lærlinge – faktisk så gode, at de tager dobbelt så mange lærlinge som for eksempel industri- og servicebranchen. En ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at for hver 100 faglært ansatte i byggebranchen, er der 10 lærlinge – mens der inden for industri og service for eksempel kun er fire-fem lærlinge ansat pr. 100 faglærte.

Ifølge undersøgelsen havde næsten hver anden byggevirksomhed i 2010 mindst én lærling ansat. Dansk Byggeri roser på sin hjemmeside virksomhederne for at tage det største uddannelsesansvar: ”Jeg synes godt, at vi kan være stolte af, at virksomhederne i byggebranchen tager så stort et uddannelsesansvar, og dermed er med til at sikre, at vi også i fremtiden har faglært arbejdskraft,” siger uddannelseschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Det er især langs kysterne i Jylland, at virksomhederne er gode til at tage lærlinge. Det samme gælder Sydfyn, Bornholm og en række københavnske omegnskommuner, hvor mere end 53 procent af virksomhederne tager del i praktikpladsansvaret. Omvendt tager få virksomheder lærlinge på Nordfyn, Midt- og Vestsjælland samt en række ø-områder.

Generelt viser undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at kun tre ud af ti virksomheder har mindst én lærling ansat.

VVS’ere og tømrere i top

Dykker man ned i, hvor i byggeriet man tager flest lærlinge, så er det inden for bygningsinstallation og færdiggørelse. I virksomheder, der arbejder med bygningsinstallation og færdiggørelse (altså tømrere, malere og glarmestre) er det mellem 55 og 58 procent af virksomhederne, der tager lærlinge. Ser man på tallet af lærlinge i forhold til antallet af faglærte, vidner tallene også om, at mange her tager mange lærlinge. Byggeinstallationsvirksomheder, der dækker over VVS- og el-installation, og bygningsfærdiggørelse tager over 12,5 lærlinge pr. 100 faglærte medarbejdere.

”Det er bygningsinstallation og – færdiggørelse, der trækker op, når den samlede bygge- og anlægssektor er den sektor i undersøgelsen, der er bedst til at tage lærlinge. Inden for anlægs- og byggeentreprenører er det kun halvt så mange virksomheder, der tager lærlinge,” lyder det i undersøgelsen.

Tilbage i sommeren 2012 kunne Arbejderbevægelsens Erhvervsråd berette om, at næsten 10.000 stod uden en praktikplads i en virksomhed, og at hovedparten af dem ikke kunne færdiggøre deres uddannelse, fordi de heller ikke havde nogen skolepraktikplads. Undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd konkluderer, at den rekordhøje praktikpladsmangel betyder, at flere tusinde unge ikke kan få lov til at gennemføre deres uddannelse; de kan blive forsinket, og i værste fald kan de slet ikke færdiggøre deres uddannelse, og det medfører en risiko for, at de aldrig får en uddannelse.

”Denne analyse dokumenterer, at der generelt er få virksomheder, der i dag tager del i praktikpladsansvaret. Praktikpladstallene viser, at der siden 2010 har manglet 8-10.000 praktikpladser i virksomhederne, og samtidig er det mindre end 3 ud af 10 virksomheder, der i 2010 tog del i praktikpladsansvaret ved at have ansat en lærling,” lyder det i afrundingen af undersøgelsen.

I juni 2011 kunne man på Altinget.dk læse, at EU skoser dansk praktikmangel. Danmark skal simpelthen sørge for flere praktikpladser fremover, lyder det fra EU-Kommissionen.

”Der vil fremover komme til at mangle faglært arbejdskraft, og derfor er det vigtigt, at Danmark kommer praktikpladsmanglen til livs, skriver EU-Kommissionen i sit netop offentliggjorte udkast om Danmarks økonomi.”

De andre brancher i Danmark kunne altså med fordel vende blikket mod byggebranchen og tage ved lære.

Læs også