Karriere

Arkitekt og kom­mu­ni­ka­tør i ét

Da Josefine Lykke Jensen som studerende fandt ud af, at det var muligt at kombinere kommunikation og arkitektur, vidste hun, at den kombination var lige hende.

Hun er uddannet cand.arch. fra Arkitektskolen i Aarhus og arbejder for Henning Larsen Architects. Det forekommer som et helt naturligt forløb for 27-årige Josefine Lykke Jensen. En afstikker til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole på tillægsuddannelsen i journalistisk formidling under arkitektstudiet tilbage i 2011, gør dog forløbet knap så traditionelt. I dag arbejder hun ikke som arkitekt hos Henning Larsen Architects, men som kommunikationsmedarbejder med særligt fokus på sociale medier.

”Lige siden jeg opdagede, at det var muligt at kombinere kommunikation og arkitektur, har den kombination interesseret mig. Jeg arbejder med arkitektur hver dag, men det er på en helt anden måde, end mange af mine studiekammerater fra Arkitektskolen gør,” siger Josefine Lykke Jensen, der kun har oplevet det som en fordel at have et særdeles godt kendskab til arkitektfaget, når hun skal kommunikere om det.

”Arkitekter kommunikerer meget visuelt, og der har jeg været i stand til at oversætte skitser, billeder, videoer osv. til skrift – uden at jeg behøver at tale alt for længe med arkitekterne om det,” siger hun.

Svært at acceptere

Josefine Lykke Jensen indrømmer, at det tog lidt tid at acceptere – omkring et år vil hun skyde på – at den måde at arbejde med arkitekturen på, var den rigtige for hende.

”Mange af mine studiekammerater havde en anden opfattelse af, hvad en rigtig arkitekt laver. Det kan stadigvæk være lidt af et dilemma for mig, fordi den faglige stolthed er meget stærk blandt arkitekter – og når jeg siger, at jeg arbejder hos Henning Larsen Architects, så går de ud fra, at jeg arbejder der som arkitekt,” siger Josefine Lykke Jensen, der samtidig er stolt af den kombination, hun har valgt.

Hun vil ikke bytte stol med en af de almindelige arkitekter på tegnestuen, fordi hun i høj grad synes om at være med i den strategiske udvikling af tegnestuens projekter.

Kommunikation er også et håndværk

Hvis man sidder som arkitekt og gerne vil beskæftige sig mere med den kommunikative del, så råder Josefine Lykke Jensen til, at man bare kaster sig ud i det.

”Man kan selvfølgelig tage en masse kurser, Arkitektforeningen har for eksempel et skrivekursus, men kommunikation minder rigtig meget om arkitektur: Det er et håndværk, hvor man kun bliver bedre, hvis man øver sig,” siger hun og tilføjer:

”Der er rigtig mange arkitekter, der er bange for, at de ikke skriver godt nok, men jeg synes bare, man skal gå i gang i det små for at få en fornemmelse af, om det overhovedet er noget for en. Har man lyst til bare at skrive et enkelt debatindlæg af og til, eller vil man skrive hver dag?”

Josefine Lykke Jensen skriver minimum en sides brugbar tekst hver dag, så hun har valgt at gå all-in, som hun siger, men det behøver ikke at være det foretrukne valg for alle. Uanset omfang, så mener hun, at arkitekters forhold til kommunikation er et relevant fokusområde.

”Det er vigtigt, at man som arkitekt tænker på kommunikation som andet og mere end glasur, man smører ud over projekterne til sidst,” siger Josefine Lykke Jensen, der siden februar i år har opholdt sig meget i New York, fordi Henning Larsen Architects ser store muligheder i Nordamerika.