JobsamtaleJobsøgningTests

Arbejde til job­sam­ta­len: En god idé eller spild af tid?

Hvis jobsamtalen ikke er det bedste redskab til at vurdere ansøgere til et job, kan man teste dem i en arbejdssituation. Rekrutteringskonsulent Peter Høgh mener, det kan være en uforpligtende erfaring for ansøgeren - men forudsætter en soleklar forventningsafstemning.

Hos Jobindex indkaldes alle potentielle nye fastansatte medarbejdere til en samtale og en personlighedstest. Men i nogle stillinger kommer der også en prøve oven i. Tekstforfatterne laver en skriveprøve på en time til andensamtalen, og udviklerne får en testcase, som de skal løse derhjemme. Begge opgaver har til formål at vurdere, hvor gode kandidaterne er, hvordan de tænker, og hvordan de går til et problem.

Det er udbredt i flere brancher, og vi har spurgt vores rekrutteringskonsulent Peter Høgh om, hvordan han ser på det.

”Det er fint nok at prøve folk af, når det giver mening. Og det er smart, fordi det giver et mere retvisende billede af, hvordan samarbejdet vil fungere. Jobsamtalen kan være en lidt kunstig situation for alle parter, men hvis du prøver, hvad arbejdet indebærer i praksis, finder du hurtigere ud af, om du vil trives med den type opgaver, som jobbet kræver,” siger Peter.

Bagsiden af at arbejde til jobsamtalen

Ifølge Peter er der kun en bagside af at skulle arbejde allerede til jobsamtalen.

”Det er det med tiden. Hvis du har et job i forvejen, er det forfærdeligt at skulle afsætte så lang tid, eller hvis du er presset fx under specialet, hvor du hiver tid ud af kalenderen for at gå til jobsamtaler. Det hele kommer ned til, hvordan ansøgeren oplever hele processen. Der skal en gensidig forståelse til, for at man ikke bliver frustreret over processen,” siger Peter.

Råd, hvis du skal arbejde til samtalen

Peter har to råd, hvis man enten er kandidat, der skal arbejde til samtalen eller virksomhed, der overvejer at afprøve kandidaterne i en arbejdssituation.

”Som jobsøger kan du tage det som en oplevelse og en erfaring. Nogle mennesker får ikke muligheden for at se, hvordan andre virksomheder gør tingene. Her er prøvedagen fed, fordi du kan få et gratis indblik i arbejdspladsen. Du ser for eksempel uforpligtende, hvordan en virksomhed driver deres forretning, leder mennesker og behandler kunder – og så kan du tage det med dig og bruge det i din videre karriere,” siger han.

Til virksomhederne handler det om at give løn for arbejdet.

”Hvis man gerne vil have et gensidigt respektfuldt forløb, hvor man bruger ansøgerens tid, så skal man lønnes for det. Altså, hvis en kandidat har arbejdet 2-3 prøvedage og bare står med en lang næse bagefter, så bliver folk sure, og virksomheden får en virkelig dårlig ambassadør,” afslutter Peter.