Ny i job

Vær kritisk ved valg af ud­dan­nel­se

Dansk Industri opfordrer alle unge til at være meget kritiske, når de vælger uddannelse – især nye uddannelser, hvor man ikke har den store erfaring med, hvor man kan bruge den henne som færdiguddannet og i hvilke funktioner.

Din titel som færdiguddannet lyder enorm smart, og den dækker måske over flere fagområder – men der er grund til at være på vagt. Fra Dansk Industri råder man unge til at være særdeles kritiske, når de skal vælge uddannelse. Man advarer ikke mod nogle konkrete uddannelser, men opfordrer til, at man er særligt opmærksom, når man overvejer at starte på nye uddannelser.

Sarah Gade Hansen, chefkonsulent i Dansk Industri

”Der har du ikke, som ved de gamle uddannelser, erfaring med, hvor du som færdiguddannet kan bruges henne på arbejdsmarkedet, og hvilke funktioner du kan gå ind i. Du kan få en super god titel efter din uddannelse, men det er meget vigtigt, at du kigger på det reelle indhold af uddannelsen. Hvilke fremtidsmuligheder giver den dig?,” siger Sarah Gade Hansen, der er chefkonsulent i Dansk Industri.

Når man i Dansk Industri spørger sine medlemsvirksomheder om, hvad de efterspørger, så vil de meget gerne have medarbejdere med dybe, faglige kompetencer inden for uddannelsens specifikke fagområde.

”Derfor er der generelt en mindre efterspørgsel efter de nye kombinationsuddannelser, hvor du lærer lidt af hvert, og som der er en tendens til, at en del unge gerne vil,” lyder det fra Sarah Gade Hansen, som tilføjer, at de fleste virksomheder for eksempel helst vil have en hel ingeniør end en halv ingeniør, der også kan noget andet.

Med de klassiske uddannelser mener hun, at man mere nøjagtigt ved, hvordan arbejdsmarkedet ser ud, så her har de unge mulighed for at vælge uden om uddannelser med generel høj arbejdsløshed. ”For der er også klassiske uddannelser, hvor der er meget høj arbejdsløshed, så billedet er ikke sort-hvidt,” slår Sarah Gade Hansen fast.

Søg hjælp på Uddannelsesguiden.dk

Selv om det er nogle år siden, at hun selv traf sit valg i forhold til uddannelse, ville hun også i dag vælge en klassisk uddannelse, men hun råder til, at man søger vejledning i blandt andet Uddannelsesguiden.dk.

”Det er rigtig svært at finde ud af, hvilke muligheder du har, når du er færdiguddannet, men heldigvis kan uddannelsessøgende blandt andet orientere sig på Uddannelsesguiden og se, hvilke jobfunktioner man kan komme ud i, hvordan arbejdsløshedsprocenterne er osv. Man kan også tage ud på uddannelsesinstitutionerne og søge erfaringer hos venner og familie,” siger hun og tilføjer, at Dansk Industri meget gerne ville have mere udførlige uddannelsesdeklarationer på alle uddannelser, så det er nemmere for uddannelsessøgende at orientere sig i fremtidige jobmuligheder, sandsynlighed for arbejdsløshed, fremtidig løn og også om, hvordan kandidaterne fra de forskellige uddannelsesinstitutioner klarer sig på arbejdsmarkedet. Det vil give de unge et meget bedre beslutningsgrundlag, når der skal vælges uddannelse.

Står man allerede med for eksempel en kombinationsuddannelse og har svært ved at finde et arbejde, så vil Sarah Gade Hansen råde til, at man søger bredt og sætter fokus på, hvilke specifikke kompetencer man har – og sætter sig ind i, hvilke virksomheder der efterspørger lige præcis den viden – og så søger både på jobopslag og uopfordret.

Syddansk Universitet står bag en række af de såkaldte kombinationsuddannelser, og her erkender studiechef Per Christian Andersen fra Syddansk Universitet i en artikel i Børsen, at det kan være svært at komme ud som det første kuld kandidater med en helt ny uddannelse, men universiteterne gør meget for at forklare virksomhederne, hvad uddannelserne indeholder:

”Vi har sikret efterspørgslen fra virksomhederne så meget, som vi kan. Det er jo en betingelse for, at man overhovedet kan få godkendt en uddannelse,” forklarer han til Børsen.

Læs også