Jobsøgning

Hvem vil være vikar?

Det er svært at besætte vikariater samtidig med, at mange ledige akademikere desperat mangler et job. Magistrenes Arbejdsløshedskasse arbejder for en bedre kommunikation mellem vikarbranchen og de arbejdsløse – et vikarjob kan nemlig kaste et godt netværk og måske endda drømmejobbet af sig.

Siden det i slutningen af september 2012 kom frem i pressen, at vikarbureauerne havde flere hundrede vikariater, de ikke kunne besætte, er flere ledige akademikere blevet opmærksomme på muligheden for at blive vikar.

Konsulent i Magistrenes Arbejdsløshedskasse (MA), René Harboe Jensen, fortæller, at indsatsen for at matche ledige akademikere med ledige vikariater er i fuld gang. MA har blandt andet holdt flere åbent hus-arrangementer, hvor vikarbureauer og ledige har været i dialog, og en del jobsamtaler er kommet i stand.

Ifølge René Harboe Jensen er der ikke noget nyt i, at det kan være godt for ledige akademikere at tage vikariater; men en manglende forventningsafstemning mellem ledige og vikarbranchen kan gøre det svært for parterne at mødes:

”Vores medlemmer skal forstå, at det ikke nødvendigvis er en genvej til akademisk arbejde at gå igennem vikarbranchen – samtidig skal vi fortælle vikarbranchen, at vores medlemmer godt kan arbejde med tastearbejde,” siger René Harboe Jensen.

Flere vikarer i virksomhederne

Det er relativt nyt, at MA inviterer vikarbureauerne til åbent hus og offensivt formidler vikariater til medlemmerne. René Harboe Jensen lægger ikke skjul på, at det til dels skyldes, at vikariaterne med deres korte varighed og ofte rutineprægede arbejdsopgaver ikke er førsteprioritet for akademikere, der har brugt fem år på at tage en uddannelse.

Samtidig har vikarbranchen ligesom resten af verden været i krise de sidste tre år, og det er derfor først i løbet af det sidste års tid, at det er blevet et problem at få besat vikariaterne. Vikarbureauerne ligger til gengæld lunt i svinget nu, fordi mange virksomheder ikke tør fastansætte personale, selvom de har brug for mere arbejdskraft:

”Vikarbranchen har det ret godt, fordi vi er på vej ud af lavkonjunktur, og virksomhederne på den ene side holder lidt igen med at fastansætte medarbejdere, men på den anden side har brug for flere hænder,” siger René Harboe Jensen og tilføjer, at vikarer er en ideel løsning på virksomhedernes problem:

”Med vikarer er der ingen bindinger, de kan opsiges fra dag til dag, og det er vikarbureauerne, der står for det administrative.”

Vikarjobbet kan være et springbræt

På trods af de usikre ansættelsesbetingelser og ofte rutinepræget eller ikke-akademisk arbejde, vurderer René Harboe Jensen, at det kan være et skridt i den rigtige retning at blive vikar, hvis man har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet eller gerne vil holde sig i gang og undgå huller i cv’et.

Ved at tage vikariater i forskellige virksomheder, kan man skabe et stort netværk og prøve nye brancher eller arbejdsopgaver af; og vikarjobbet kan ad den vej blive til drømmejobbet, hvis man giver det en chance:

”Jeg har selv haft et vikariat som kundeservicemedarbejder, og mange i mit team blev fastansat som for eksempel projektledere,” fortæller René Harboe Jensen og tilføjer:

”Med et vikariat har du mulighed for at opleve din drømmevirksomhed indefra. I stedet for at sætte foden i døren og kæmpe mod flere hundrede andre kandidater om drømmejobbet, står du stærkere, hvis du allerede er kommet indenfor.”

Med et vikariat kan man gå efter drømmevirksomheden frem for drømmejobbet, og så arbejde sig op. Og hvis man ikke bryder sig om at være der – eller man ikke fik det ud af det, man håbede på – ja så er man hurtigt ude igen.

Du kan læse mere om vikariater her og søge vikariater her.