JobsøgningØvrigt

5 råd til at komme i job som nyud­dan­net jour­na­list

Få gode råd på din vej til journalistjobbet, hvis du lige har fået de sidste eksamener i hus.

Der er kamp om journalistjobbene, og det kan se særdeles udfordrende ud, hvis du derudover står som nyuddannet og skal have dit første job.

Ifølge Mads Løkke Rasmussen, der er faglig konsulent i Dansk Journalistforbund, har du samtidig også nogle klare fordele som nyuddannet journalist. Her får du hans 5 gode råd til at komme i job som nyuddannet journalist:

1. Kend dine kompetencer

Nyuddannede har ofte noget at byde på i forhold til flermedialitet og digitale medier i det hele taget, og selv om de mangler erfaring, skal man tage den erfaring, man har fra praktik alvorligt. Det er ikke lige meget, om man ansætter dig eller en anden journalist.

2. Kend dine præferencer

Hvis du ikke har lyst til at arbejde med lokaljournalistik, så lad være med at søge et job som lokaljournalist! Du får ikke point for "bare at skulle have et job." Det får arbejdsgiveren til at føle, at du lige så gerne ville arbejde for hvem som helst ellers. Lidt lige som hvis man er lidt for fleksibel sidst på natten i byen. Arbejdsgiveren skal være overbevist om, at det her er noget, du brænder for.

3. Kend markedet

Lad være med at søge stillingen som kulturredaktør på Politiken eller som DRs korrespondent i USA lige med det samme. Overvej, hvor du har en chance, og hvilke "stempler i passet" en givet stilling vil kunne give dig. I begyndelsen skal du måske kun have opfyldt to eller tre af dine fem-seks ønsker til en drømmestilling. For eksempel kan en projektansættelse i den fede rolle være en rigtig god start. Eller måske en lidt skæv stilling i den helt rigtige virksomhed. Vær også fleksibel med geografien i begyndelsen.

4. Skriv gode ansøgninger

Brug 80 procent af den tid, du har til rådighed, på research på stillingen og virksomheden - og kun 20 procent af tiden på at skrive ansøgningen.

5. Overvej kommunikationsarbejdsmarkedet

Lige nu er der rigtig mange stillinger inden for praktisk eksekverende kommunikation. Her står nyuddannede stærkt på markedet.

Også journalister med mere erfaring søger job inden for kommunikationsbranchen, som Jobindex tidligere har beskrevet i artiklen "Mange journalister må finde andet arbejde".

En af dem, der er uddannet journalist og har taget kommunikationsvejen, er Mira Borggreen, som er rådgiver ved Region Syddanmark. Hun har ifølge artiklen bevidst gået uden om den traditionelle del af branchen.

"Reelt har jeg fornemmelsen af, at det er nemmere at komme fra journalistik til kommunikation end omvendt. Og at det også er den vej, mange ønsker at gå efter nogle år i nyhedsræset," siger hun og uddyber, at hendes valg af retning har været velovervejet.

Læs også