Karriere

10 gode veje til ef­ter­ud­dan­nel­se

Mere end hver tredje sælger vil gerne selv finansiere en del af sine uddannelsesaktiviteter.

Hver tredje sælger er villig til at gribe til egne lommer for selv at betale for seminarer, kurser og uddannelse i større eller mindre grad. Det fremgår af Business Danmarks undersøgelse ”Uddannelsesbarometer 2014”, hvor man har spurgt medlemmerne om blandt andet opbakning og opfølgning fra ledelsen, udbydere af uddannelse, online tilbud, økonomi og forventninger til 2015.

”Forventningerne til virksomhedernes uddannelses- og kursusbudget i 2015 viser positive takter. Således forventer fire procent et meget større budget, 23 procent et større budget og 64 procent et uændret budget i forhold til 2014,” lyder det i en artikel på Business Danmarks hjemmeside, hvor det også fremgår, at det er en udtalt tendens, at sælgere generelt har et meget dårligt kendskab til økonomien i firmaernes uddannelsespolitik.

Hele 78 procent vidste ikke, hvor stort budgettet var i 2014, og næsten to tredjedele vidste ikke, hvor mange penge der reelt blev brugt på uddannelse.

Umulig tanke selv at betale for uddannelse

Tanken om selv at betale for uddannelse er ikke én, man byder velkommen i andre fag. Karen Stæhr, der er sektorformand i FOA har tidligere udtalt i artiklen "Guide til dine muligheder for efteruddannelse" - at man nogle gange skal kæmpe for at få efteruddannelse, selv om det ikke altid er så let at overbevise sin arbejdsgiver om, at det er en god idé.

”Det er mærkeligt, at jo kortere uddannelse man har, jo sværere er det at få del i arbejdspladsens uddannelsestimer. Jeg mener ikke, at man selv må ud og betale for efteruddannelse, hvis arbejdsgiveren ikke vil, fordi det er arbejdsgiverens forpligtelse at sikre, at medarbejderen har de nødvendige kompetencer og kvalifikationer og kan imødekomme de mange nye krav, der bliver stillet til dem,” siger Karen Stæhr.

10 gode råd

Det kan også være, at din chef er villig til at betale for din uddannelse, men ikke vil frem med den store pengepung. Er der stor forskel på din og din chefs mening om kursusbudgettet, så giver Business Danmark dig her 10 gode råd til, hvordan du kan gøre:

  1. Lav din egen businesscase. Vis, hvilken ROI et kursus vil give virksomheden. Regn på, hvor lidt ekstra omsætning du skal skaffe hjem, før kurset er tjent ind.

  2. Gå efter kurser, som sætter dig i stand til at løse forretningsstrategiske opgaver.

  3. Timing er alt. Gå efter kurser i starten af året, hvor kursusbudgettet endnu ikke er opbrugt. Eller læg allerede nu billet ind hos chefen om uddannelse til næste år.

  4. Tjek markedet for gratis workshops og fyraftensmøder, som udbydes af virksomheder og erhvervsakademier.

  5. Overvej at bruge bruttolønsordningen.

  6. Sæt uddannelse i spil under lønforhandlingen. Og få gjort efteruddannelse til en rettighed i din ansættelseskontrakt.

  7. Tjek de topperformere du kender på LinkedIn. Se, hvilke kurser de har.

  8. Find inspiration til uddannelsesmuligheder i Uddannelsesguiden.

  9. Tjek om du kan benytte forskellige støtteordninger til uddannelse – SVU-tilskud og VEU-tilskud.

  10. Find faglig inspiration ved at følge relevante grupper og firmasider på LinkedIn eller blogs.