Giv dig selv de bedste chancer for at få jobbet ved at undersøge en række ting, inden du går i gang med at skrive en ansøgning til mester eller en anden i virksomheden. Fagforeningen 3F – hvor en stor del af medlemmerne er beskæftiget inden for industrien – råder på sin hjemmeside til, at du først og fremmest gør følgende:
Undersøg arbejdspladsen. Oplysningerne kan du bruge i din jobsøgning. Tjek arbejdspladsens hjemmeside, og spørg i dit eget netværk – måske kender du nogen, der allerede arbejder der.
Sæt dig i modtagerens sted. Hvad har arbejdspladsen brug for at vide? Det, du skriver, skal have betydning for virksomheden – ikke for dig.
Gennemgå ansøgningen grundigt for sproglige fejl, stavefejl og slåfejl. Få en anden til at læse ansøgningen igennem, hvis det er muligt. Arbejdsgiveren bruger i gennemsnit 20 sekunder på din ansøgning.
3F råder også til, at du eventuelt ringer til virksomheden, inden du skriver din ansøgning: Find noget i stillingsopslaget du kan spørge om – og henvis gerne til din telefonsamtale i din ansøgning.
Din fremtoning kan sende dig ud af døren
Bliver du derefter kaldt ind til en jobsamtale, så vær opmærksom på, at du også her passer ind i den virksomhed, du gerne vil have job i. Ifølge en artikel på Teknikernes Landsforbunds hjemmeside kan din stil afgøre dine jobmuligheder.
”Det er din faglighed, der skaffer dig ind til samtalen, men din fremtoning, der kan sende dig ud af døren uden et job. En klassisk fejl er at iføre sig tøj, der er for gammelt, eller at være enten for pænt eller afslappet klædt på. Og så er der lige de der hår i næsen,” lyder det i starten af artiklen, hvor stylist Tini Owild giver gode råd til, hvordan du får en vellykket jobsamtale.
”Grundlæggende skal tøjvalget til en jobsamtale være autentisk. Dit tøj skal passe til lejligheden, men det skal også passe til dig,” siger hun.
Sørg for at være flink – hele tiden
Rekrutteringsvirksomheden Curia Management giver også gode råd på sin hjemmeside. Står du overfor en jobsamtale er det vigtigt at tænke på, at du faktisk bliver interviewet så snart, du træder ind i bygningen.
”Du ved aldrig, om den person du går forbi i gangen eller i elevatoren, er med i interviewprocessen. Sørg derfor altid for at være flink og venlig over for personalet generelt. Deres kommentarer kan også blive anvendt i udvælgelsesprocessen,” lyder det.
”Med hensyn til dit kropssprog er det afgørende, at du undgår de klassiske kontaktbrølere, der skaber et kedeligt førstehåndsindtryk: Det slappe håndtryk, det vigende blik, det manglende smil, det alt for store smil, armene over kors, kroppen fremme på kanten af stolen osv. Med hensyn til talefacon er det en god idé at tilstræbe en vis neutral opførsel i de første minutter, indtil du har ”læst” situationen. Hold hele tiden øje med interviewerens kropssprog. Det kan ofte fortælle dig, om du skal uddybe noget eller tie stille. Tal desuden langsomt og tydeligt og giv dig selv tid til at tænke,” fremgår det af et andet godt råd på Curia Managements hjemmeside.
Held og lykke med at overbevise mester om, at du er den helt rigtige til jobbet.