De arbejdsløse, jeg har mødt, har alle som fællesnævner, at de bare gerne vil have et job. Og mange af dem har prøvet utallige gange at støde hovedet imod afslagsmuren, hvor det ikke er muligt at komme til samtale. Og hvis det endelig er lykkedes at komme til samtale, er det altid en af de andre, der får jobbet.
Og derfor kan du som arbejdsløs opleve en vis grad af apati, hvor du tænker: ”Hvorfor skal jeg overhovedet sende en ansøgning, når jeg alligevel bare får et afslag?” Nogle arbejdsløse kommer endda til mig og siger: ”Hvis bare der kom nogen med et job, så ville jeg tage det på stedet”.
Det er dejligt, når nogen vil hjælpe med at finde kontakter og med at åbne døre, men det er op til den ledige selv at tage kontakten, selv at finde frem til den, der har kompetence til at ansætte og selv at præsentere sig.
Tag ansvar for din jobsøgning
Det er vigtigt, at du som arbejdsløs insisterer på at beholde ansvaret for sin jobsøgning og betragter det som et arbejde. Det er jo de færreste, der ville møde på arbejde og bede andre gøre arbejdet for sig. Og jobsøgning er et arbejde.
Hvis du gerne vil hjælpe en arbejdsløs tættere på et job, så åben dit netværk ved at henvise til dem, du kender. Så er det den lediges ansvar at tage kontakt til din bekendte, og derfra forfølge tråden til den, der sidder med ansættelseskompetencen, og så indlede en dialog, som giver informationer til begge parter, og som forhåbentlige leder til job.
Overlader den jobsøgende ansvaret til andre, kan der opstå en følelse af umyndiggørelse: Pludselig står du i en taknemmelighedsgæld, som kan gøre det svært at manøvrere i. Hvordan siger du nej til overarbejde eller skodopgaver, hvis du bare skal være glad for at overhovedet at have fået et job?
De bedste arbejdsrelationer opstår i ligeværd. Arbejdsgiver har en opgave, der skal løses og det koster penge, og arbejdstager har kvalifikationerne som kan tilbydes til gengæld for penge. Hvis du kan blive enige om opgaverne, kvalifikationerne, pengene og vilkårene er alle glade.
Er du arbejdsløs, er du den største ekspert indenfor dit arbejdsliv, og derfor kan du bedst selv præsentere hvad du kan og hvem du er. Det kan ingen anden gøre lige så godt.
God jobsøgning er et fælles ansvar.