Karriere

Robotter sparer me­d­ar­bej­de­re for rygvrid

Hos virksomheden Welltec er robotter i høj grad en hjælp i hverdagen, fordi de sparer medarbejdere for vrid i ryggen.

For tre år siden rykkede robotterne ind hos virksomheden Welltec i Allerød – virksomheden skulle effektiviseres, og det åbnede samtidig en mulighed for, at man kunne forbedre de ansattes arbejdsstillinger og bevægelser.

”Da det blev besluttet, at vi skulle have robotter, talte vi om, hvordan arbejdsmiljøet skulle bygges op. Det blev tænkt ind i processen, hvordan det kunne gøres nemmere for os medarbejdere. For du kan altid få robotter, men det fjerner ikke nødvendigvis de dårlige arbejdsstillinger,” siger Rene Jensen til Metalmagasinet.

Han er industritekniker og tidligere arbejdsmiljørepræsentant og fortæller, at man før stod foroverbøjet med de tunge emner ind i maskinen – og havde vrid i kroppen. De belastende stillinger undgår man nu. Emnerne vejer stadig det samme, men i dag løfter robotterne dem ifølge Metalmagasinet op og ned fra hylder.

Jo flere robotter, jo flere medarbejdere

En anden industrivirksomhed, der har succes med indførslen af robotter, er Aasted i Farum, hvor man producerer maskiner til chokoladefabrikker. Over de seneste år har Aasted ifølge Børsen skudt penge i en række nye maskiner og robotter, som hjælper med produktionen – og det har været en god investering: Jo flere robotter, der bliver ansat, jo flere medarbejdere er der brug for:

”Robotterne sørger for, at leveringstiden falder, prisen falder og kvaliteten stiger. Vi bliver simpelthen mere konkurrencedygtige. Det gør også, at vi har brug for flere hænder til at håndtere den øgede produktion. Så man kan sige, at jo flere robotter, vi køber, jo mere ansætter vi,” siger administrerende direktør Piet Tæstensen til Børsen, hvor man også kan læse, at en ny undersøgelse blandt 551 af Dansk Metals medlemmer viser, at de selskaber, der investerer i nye robotter og teknologi, både producerer mere, ansætter mere, eksporterer mere og modtager flere ordrer.

I august i år besøgte beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen og Dansk Metals formand, Claus Jensen, den nordsjællandske producent af chokolademaskiner. I den forbindelse udtalte Piet Tæstensen, at robotterne også betydet noget i forhold til den kommende mangel på ingeniører.

”Alt peger på, at Danmark med tiden kommer til at mangle arbejdskraft, også på ingeniørsiden, og der var det da positivt, at ministeren så velvilligt på vores situation og ønsker. Vi har 12 lærlinge og vil gerne have flere og gerne veluddannede,” lød det fra Piet Tæstensen – til SN.dk.

Troels Lund Poulsen sagde efter besøget – til SN.dk:

”Jeg er blevet bekræftet i, at der er mange ting, som vi ikke kan i Danmark, men Aasted er et af de gode eksempler på virksomheder, der med kvalitet er på vej i den rigtige retning med automatiseret produktion. Det særligt fine er, at det netop ikke skaber færre, men flere arbejdspladser.”

Lige nu er der omkring 400 ansatte hos Aasted.