Karriere

Med hele verden som ar­bejds­plads

Det er muligt at have et job, hvor du er i udlandet op til 300 dage om året: Det har Ole Kristiansen, der har været rejsemontør i 25 år.

”Det med at rejse lugtede lidt af eventyr. Jeg ville opleve verden,” siger Ole Kristiansen til Metal Magasinet om baggrunden for, at han søgte job hos Crisplant.

I dag har han været rejsemontør i 25 år og har rejst i USA, Canada, rundt i Europa, Kina og Korea – og et par gange i Afrika. Det er dog ikke kun eventyr det hele, medgiver han i artiklen – det er også hårdt arbejde. Hans arbejdsuge er på 48 timer, og de op til 300 dage, han om året opholder sig i udlandet, har også sin pris:

”Der er selvfølgelig mange afsavn. Det kræver, at man ikke er for afhængig af familie, venner og bingo hver søndag. Hvis man har en kæreste eller børn, skal der være en helt klar aftale fra begge parter om, at man vælger at rejse,” siger Ole Kristiansen til Metal Magasinet og tilføjer, at man skal gøre det af lyst, hvis man vil være rejsemontør.

Selv om man ifølge ham er godt lønnet, skal man ikke gøre det for pengenes skyld, eller fordi man lige er blevet skilt; hvis ikke livsstilen passer til en, er man hurtigt hjemme igen, lyder det fra rejsemontøren.

Vær opmærksom på dine arbejdsforhold

Aarhus-virksomheden Crisplant producerer sorteringsanlæg og kufferttransport til for eksempel lufthavne og har 40 rejseansatte. Crisplants krav til rejsemontørerne er ifølge Metal Magasinet, at de har en håndværksmæssig uddannelse, for eksempel som industritekniker – og at de kan instruere andre og er gode til sprog.

Vil du gerne ud og arbejde i den store verden, for en dansk arbejdsgiver, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på, inden du rejser. Du skal for eksempel finde ud af, hvordan du er dækket rent overenskomstmæssigt i udlandet, for almindelige overenskomster gælder som regel ikke der. Derudover skal du også aftale, om det er arbejdsgiveren, der betaler kost, logi og transport – og sørge for, at arbejdsgiveren har en forsikring, der dækker dig i udlandet. Find også ud af, hvordan du står i forhold til Skat.

Du er anderledes stillet

På Rejsearbejdere.dk kan man netop læse om en rejsemontør, som er kommet i problemer hos Skat. Artiklen er helt tilbage fra 2003, men viser, hvordan rejsearbejdere kan være ekstra udsatte. Claus Jacobsen modtog pludselig en dag et brev fra Skat om, at han skyldte 100.000 kroner.

”Som rejsemontør har han krav på skattefrie diæter og kørselspenge, som arbejdsgiveren udbetaler og også har ansvar for at føre kontrol med. Men da Told Skat efter et kontrolbesøg hos arbejdsgiveren opdagede, at han ikke kunne dokumentere udbetalingerne helt tilbage fra 1999, udskrev skattevæsenet omgående en regning – til Claus,” som det lyder i artiklen, hvor det fremgår, at det er lønmodtageren, der hæfter for fejlene, hvis arbejdsgiveren har rod i regnskaberne.

”Jeg har aldrig haft mistanke om, at min arbejdsgiver ikke havde styr på sine regnskaber,” siger Claus Jacobsen i artiklen, hvor han tilføjer, at han har kontaktet daværende skatteminister Svend Erik Hovmand (V) for at få hjælp – fordi han ikke syntes, det var rimeligt, at han skulle hæfte for sin arbejdsgivers fejl.

Du kan læse hele artiklen her.

Du kan desuden læse mere om at arbejde i udlandet på Dansk Metals hjemmeside.

Læs også