Flere familier under samme tagAf Ulla Blankholm

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home er det blevet mere almindeligt, at flere generationer flytter ind i det samme hus. Baggrunden for det nye tætte familiefællesskab kan skyldes flere forskellige ting.

160.000 husstande i Danmark er beboet af flere familier. Det svarer til 6,4 procent af befolkningen, og det er, ifølge kommunikationschefen hos Home, en stigning på 5.000 husstande i forhold til året før. Hvad den præcise årsag er til, at vi gerne vil have mormor og morfar – eller for den sags skyld børnebørnene – tæt ved os, er svært at svare på.

”Det er en kombination af flere forskellige ting,” siger Niels H. Carstensen, der er kommunikationschef i Home.

Allerførst nævner han, at nydanskerne har en tradition for at bo mange under samme tag, og at de er ved at bevæge sig ud på markedet for ejerboliger.

”Desuden er det nemmere at få råd til et hus, hvis man er to familier samlet. Nogle vil gerne have nærhed til bedstemor, hvis børnene pludselig bliver syge, og omvendt bliver der taget hånd om bedstemor,” siger kommunikationschefen.

Han mener ikke, at danskerne er så vant til at bo flere generationer under samme tag som nydanskerne, og derfor er det ofte løsningen med et dobbelthus, der kommer i første række for ”gammeldanskerne”. Det gør, at det stadig er privat for hver familie.

Unge bliver boende
Statistikken fortæller også om, at unge bor hjemme i længere tid end tidligere – op til de er 20-23 år. Det betyder, at de som regel får en plads i en del af huset, for eksempel en staldbygning, som bliver lavet om til en deluxe unge-afdeling. Selv om der altså er flere familier, der vælger at bo sammen, er det ikke det, der er mest efterspurgt hos ejendomsmæglerkæden.

”Folk er på udkig, men det er stadig ikke så udbredt. Fordelen er derfor, at man stadigvæk kan få lave kvadratmeterpriser i forhold til størrelsen på huset. Det er billigere at købe et dobbelthus i forhold til at købe to rækkehuse,” siger Niels H. Carstensen.

Om den billigere boform også spiller ind i valget for familierne, tør han ikke spå om – heller ikke om stigningen skyldes finanskrisen.

”Jeg håber, det er kærligheden til hinanden og ikke til den finansielle side af sagen, der får familierne til at flytte ind under samme tag.”