Øvrigt

Fingrene væk fra vores hel­lig­da­ge

De butiksansatte protesterer mod regeringens forslag om at gøre det muligt for butikkerne at holde åbent i julen, påsken og pinsen.

Et nyt lovforslag fremsat af erhvervsminister Henrik Sass Larsen, kan munde ud i, at de butiksansatte skal arbejde i julen, påsken og pinsen, fordi lovforslaget vil gøre det nemmere at få dispensation fra den nuværende helligdagslovgivning – en dispensation som man i HK Handel kalder for en ladeport for butikker og storcentre til at afskaffe helligdagene.

”Regeringen lægger op til, at en handelsforening kan beslutte at lave et arrangement man kalder ”open by christmas” og dermed omgå helligdagsloven. Det har store konsekvenser for vores medlemmer, der allerede i dag arbejder mange aftenener og weekender. Hvis de fremover ikke engang kan regne med at have fri de 13 helligdage om året, som loven siger, bliver det endnu sværere at få et familieliv til at fungere,” siger Susanne Ottesen, der er politisk sekretær i HK Handel på fagforeningens hjemmeside.

Omkring 700 medlemmer af HK har på hk.dk fortalt, hvad det vil betyde for dem, hvis helligdagene bliver afskaffet, og et par stykker udtaler:

”Hvis helligdagene bliver afskaffet, har jeg slet ingen fridage med børn og familie. Det kan godt være, at jeg så har fri på andre tidspunkter, men der er familie og børn på arbejde eller i skole.”

”Arbejdstiderne for butiksansatte jager i forvejen mange unge væk fra detailhandlen. Og det vil kun blive værre, hvis helligdagene bliver sløjfet. Jeg er glad for mit fag, men jeg frygter, det er på vej til at blive et andenrangs arbejde.”

Kun til glæde for de store kæder

Siden 2012 har det været lovligt at holde åbent hele ugen med undtagelse af 13 helligdage. Det nye forslag vil give kommunerne mulighed for at søge om tilladelse til, at butikkerne kan holde åbent i forbindelse med lokale byfester eller andre begivenheder, selv om de ligger på en helligdag. Forslaget er sendt i høring af Erhvervsstyrelsen, og det skal give mulighed for mere økonomisk aktivitet i lokalsamfundene. Men den køber Per Tønnesen, formand for HK Handel, ikke:

”De har overhovedet ikke ret i, at det vil skabe økonomisk aktivitet i lokalsamfundene. Al erfaring og al dokumentation viser, at hver eneste gang politikerne har givet lov til mere åbningstid i butikkerne, så er det kommet de store kæder til glæde, og det har skadet de små,” siger han til Ekstra Bladet.

Han mener, at butikkerne vil sælge den samme mængde varer som før, men at det giver ekstra udgifter også at holde åbent på helligdage, hvor medarbejderne skal have tillæg – derfor er der ingen økonomisk gevinst at hente ifølge ham.

Det er blot en dispensation

Lovforslaget, som har tilslutning i begge fløje i Folketinget, er ifølge Ekstra Bladet blevet til på baggrund af et initiativ fra Brian Mikkelsen (K), efter at HK havde anmeldt en række butikker i Sorø for at overtræde helligdagsloven, da de holdt åbent i forbindelse med et veteranbiltræf i byen på Grundlovsdag.

Brian Mikkelsen blev kontaktet af borgmesteren og en række detailhandlende fra Sorø, fordi de var meget kede af, at de måtte holde lukket, og han kunne konstatere, at det var et problem i mange købsstæder. Han er lodret uenig i HK og De Samvirkende Købmænds vurdering af, at lovforslaget kun vil være til fordel for de store kæder:

”Hvis der for eksempel kommer 5-6.000 mennesker til Sorø på sådan en særlig dag, så vil de jo ikke tage ud og handle ind i indkøbscentret uden for byen. De er i midtbyen til det her træf – og der skal de så have mulighed for at besøge forretningerne. De opdager måske, at der er en fantastisk dametøjsforretning eller en speciel fødevarebutik inde midt i byen, som de har lyst til at komme tilbage til,” siger Brian Mikkelsen.

Han understreger, at der ikke er tale om et brud med helligdagene, fordi der blot er tale om en mulighed for dispensation.