Jobglæde

Dine værdier bestemmer dine pri­o­ri­te­ter

Hvorfor er det vigtigt at kende sine værdier for at leve sit ideelle arbejdsliv? Og hvordan kan man finde ud af, hvad ens værdier er? Læs med her.

Vær bevidst om dine værdier

Uanset om du er bevidst om det eller ej, så træffer du hver dag masser af beslutninger baseret på dine værdier. Alt bliver således nemmere, hvis du er bevidst om dine værdier, for så kan du lægge planer og træffe beslutninger, der respekterer dem.

Hvis du står som jobsøger og leder efter nyt job, anbefaler vi, at du starter med at identificere dine værdier. Det gør det nemlig meget lettere for dig at navigere efter det, der virkelig betyder noget for dig og finde det job, der passer lige til dig.

Eksempel: Hvis din søn og hans fodboldtræning på vej mod stjerneholdet betyder virkeligt meget for dig, men du bliver tilbudt et job, hvor det kræves, at du arbejder 80 timer om ugen og således ikke vil kunne udfylde din rolle som hjælpetræner – ja, så er der åbenlyst en konflikt mellem dine værdier.

Dine værdier hjælper dig med at prioritere

Når du kender dine egne værdier, kan du bruge dem til at prioritere og træffe beslutninger. Det er dine værdier, der hjælper dig med at svare på spørgsmål som:
  • Hvad er vigtigst for mig i livet – privat og fagligt?
  • Hvor meget er jeg villig til at gå på kompromis?
  • Hvad er det rigtige for mig i en given situation?

Dine værdier er dit fyrtårn

Ikke at leve i overensstemmelse med vores værdier er ubehageligt og frustrerende. Derfor er det så vigtigt at gøre en bevidst indsats for at identificere og prioritere dine værdier. Dine værdier bestemmer nemlig dine prioriteter – kun ved at identificere dine værdier kan du skabe et arbejdsliv, der passer lige til dig: et arbejdsliv med den work-life balance, du ønsker og den arbejdsglæde, der får dig til at springe ud af sengen hver morgen.

Med denne lille øvelse kan du identificere dine værdier.

Snapshot af dine værdier

I en uge skal du bruge et øjeblik hver dag på at tage et billede af ting, som:

  • fik dig til at føle dig glad
  • fik dig til at føle dig skidt tilpas
  • fik dig til at føle dig nyttig
  • andre gjorde, som du beundrede
  • andre gjorde, som du ikke kunne lide

Dit billede kan også være et screen dump fra telefonen eller computeren, så du inkluderer fx billeder fra nyheder, ting der rør sig i dine sociale medier, mails eller beskeder til eller fra andre, osv.

Oversæt dine værdier ud fra dine snapshots

Når ugen er omme, ser du dine billeder igennem. Du skal nu ”oversætte” dine underliggende værdier ud fra dine billeder. Kig efter, om der er nogle mønstre i dem: Hvad beundrer du i andre, og hvad gør dig glad – og omvendt: Hvad kan du ikke lide, andre gør, og hvad får dig til at føle dig skidt tilpas? Hvornår føler du dig mest nyttig?

Kik nu mere overordnet på, om der går en rød tråd igennem dine billeder? Er der et tema? Hvad kan du udlede i forhold til de kvaliteter, du lægger vægt på i dig selv og andre? Hvad siger det om dine værdier og prioriteter?

Leg med øvelsen og mærk efter, hvad der føles rigtigt for dig.

Prioriter dine værdier

Du ender muligvis med en lang liste af værdier, som er vigtige for dig. Det er fint, men du skal fokusere på de værdier, der bedst definerer dig. Så dit næste skridt er at prioritere disse værdier og identificere de fire eller fem, du synes er vigtigst for dig – og som siger mest om hvem ”du er”. Du kan hente inspiration i listen nedenfor.

Eksempler på værdier

Balance
Connection
Familie
Forbindelse
Forhold
Frihed
Generøsitet
Innovation
Integritet
Karriere
Kreativitet
Kvalitet
Kærlighed
Leg
Loyalitet
Læring
Materialisme
Mangfoldighed
Medfølelse
Menneskelighed
Mod
Professionalisme
Påskønnelse
Respekt
Retfærdighed
Rigdom
Samarbejde
Sikkerhed
Sjov
Spiritualisme
Styrke
Succes
Taknemmelighed
Tålmodighed
Udholdenhed
Velstand
Velvære
Venlighed
Viden
Villighed
Ærlighed
Åbenhed

Hør os forklare, hvordan du kan identificere dine værdier her:

Find mere inspiration på genstartditarbejdliv.dk

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Rolf og Sophie har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre. Se mere på www.genstartditarbejdsliv.dk

Læs også