JobsøgningNy i job

Bi­bli­o­te­kar-stu­de­ren­de: Søg job imens du skriver specialet

Selv om du som studerende vil fokusere 100 procent på dit speciale, gør du klogt i at søge job, imens du knokler med specialet.

Næsen kan formentlig ikke komme længere ned i bøgerne, og der skrives intenst på det vigtige speciale. Det er slet ikke lige nu, at de fleste studerende i informationsvidenskab og kulturformidling overvejer at begynde at søge et job, for fokus er rettet fuldt ud på specialet, og så må alt andet vente. Men den tankegang bør man revurdere, for desværre er incitamentet til at søge et arbejde, imens man læser, rigtig stort:

Ledighedstallene for nyuddannede bibliotekarer og cand.scient.bibl.’er er høje, selv om de er blevet bedre gennem årene: For kandidater, der har været uddannet i under et år, er ledigheden på 45,6 procent. For kandidater, der har været uddannet mellem et og to år, er den på 24,5 procent.

”Derfor råder vi de studerende til, at de søger job, imens de skriver deres speciale. Man kan få job på mange måder – det behøver ikke kun at indebære, at man sidder og læser jobannoncer og svarer på dem – man kan også gøre noget aktivt på andre måder. For eksempel ved at udbygge og tale med sit netværk,” siger Nanna Berg, der er karrierekonsulent i Bibliotekarforbundet.

Dimittendledighed for bibliotekarer

Ledighedstallene for bibliotekarer og cand.scient. bibl.'er i juni 2015 er:

  • for kandidater, der har været uddannede i under et år: 45,6 procent
  • for kandidater, der har været uddannet i mellem 1-2 år: 24,5 procent
  • for kandidater, der har været uddannet i mellem 2-4 år: 6,4 procent.

Den generelle bruttoledighed er for alle bibliotekarer 4,9 procent.

Vil hellere fokusere på studiet

Hun kan sagtens forstå, at mange studerende stejler, når de hører, at de skal bruge noget af deres tid på jobsøgning, når de skriver deres speciale.

”Vi kan bare se af undersøgelser, at de studerende, der søger job under deres specialeskrivning, kommer hurtigere i job end andre. Det behøver ikke at være en massiv jobsøgning, man sætter ind med, men sæt tid af i det ugentlige program, så du for eksempel tager en pause midt på dagen på en time eller to til at søge job, arrangere kaffemøder – og tage ud til møderne,” siger Nanna Berg, der mener, at man lige så godt kan forberede sig så godt som muligt på at få et job allerede der, så man for eksempel ikke står efter sommerferien som færdiguddannet bibliotekar og først dér skal til at opbygge sit netværk.

Helt konkret opfordrer Bibliotekarforbundet til, at man søger uopfordret, og at man i den uopfordrede ansøgning, laver en business plan for den pågældende virksomhed eller organisation:

”Der bliver skåret ned på bibliotekarstillinger i det offentlige, og derfor skal man finde og nogle gange opdyrke sit job andre steder. Vi ser særligt en vækst i job for bibliotekarer i de små- og mellemstore private virksomheder, og det er ikke altid, at de ved, at de har brug for en bibliotekar – og derfor er det vigtigt, at man fokuserer på, hvad man helt konkret kan bidrage med,” understreger karrierekonsulenten og fortæller, at hun en dag blev kontaktet af Akademikerkampagnen, som havde talt med en virksomhed, der mente, at den skulle bruge en datalog.

Hos Akademikerkampagnen mente man, at der måske mere var brug for en cand.scient.bibl., og det var faktisk lige præcis, hvad virksomheden skulle bruge.

Find et studiejob

Allerede et år inden de studerende er færdige som bibliotekarer, mener Bibliotekarforbundet, at de skal fokusere på deres fremadrettede karrierer, hvis de ikke allerede har gjort det tidligere - som forbundet anbefaler. Nogle har for eksempel haft et studiejob gennem hele studietiden, mens andre kun har studeret. Hører man til sidstnævnte gruppe, gælder det om at finde et job det sidste år af studiet for at få noget erhvervserfaring, hvis man spørger Bibliotekarforbundet. Det kan også være en vej ind til det job, man om kort tid skal ud at søge.

Læs også