Karriere

Sæt turbo på karrieren med en hurtigere HD

Mange af de allertungeste ledere i Danmark har en HD stående på cv’et. Nu kan man som noget nyt, efter sommerferien, tage 1. del af HD på et år imod de normale to år – og få hurtigere gang i karrieren.

To år kan være rigtig lang tid, hvis man godt kunne tænke sig at tage 1. del af HD-studiet, når man samtidig ved, at det også tager to år bagefter at få 2. del af HD hevet hjem. På Copenhagen Business School er man klar over, at tidsperspektivet er enormt vigtigt for rigtig mange, og derfor tilbyder man efter sommerferien 2013, at man kan tage HD 1. del på kun et år. Det kan derfor langt hurtigere sætte skub i karrieren.

Christian Tangkjær

”Tid er et issue i dag, og mange vil gerne kunne se, at de ikke skal bruge fire år på at få en HD men kun tre år – det er mere overkommeligt. HD 1. del er grundstudiet, hvor den erhvervsøkonomiske metodefaglighed trænes, og HD 2. del er for alle den egentlige HD-profil og specialisering, de efterstræber. Derfor vil vi gerne gøre vejen til HD 2. del kortere,” siger Christian Tangkjær, der er prodekan på Copenhagen Business School og har ansvaret for uddannelsesinstitutionens masteruddannelser – deriblandt master, MBA og HD.

Han gør hurtigt opmærksom på, at niveauet er præcis det samme som på den traditionelle HD 1. del, men at man har accelereret forløbet. Det betyder blandt andet, at studiet har samme ECTS-belastning som det almindelige HD 1. del forløb med ugentlige undervisningsaktiviteter tirsdag aften, fredag i dagtimerne og lørdag formiddag. Arbejdsgiveren skal derfor i endnu højere grad end på den almindelige HD 1. del give sit samtykke, fordi de traditionelle arbejdstimer om fredagen skal bruges på HD-studiet. Normalt er HD – både 1. og 2. del – et deltidsstudium på 30 ECTS point om året. Christian Tangkjær gør opmærksom på, at det nye accelererede forløb er tiltænkt erhvervsaktive i job.

Større krav

Det kortere forløb stiller dog større krav til den enkelte studerende, fordi det kan være et svært regnestykke at få til at gå op, når man skal have et fuldtidsarbejde, et fuldtidsstudium, fritid og familie til at være et liv, der er lig med følelsen af at have tid til det hele.

”Men i dag har arbejdslivet en anden form og en helt anden indretning end for et par årtier tilbage, og det er meget op til den enkelte medarbejder at disponere over sin arbejdstid og skabe den her work-life-balance. Nogle gange må man nedprioritere noget frem for noget andet. Det er ikke for alle at tage HD 1. del på et år. Hvis man står som nybagt mor eller far og lige har fået et nyt job, så er det måske ikke lige præcis den vej, man skal gå for at få sin HD,” siger prodekanen og tilføjer, at det er vigtigt, at man ikke deler sit arbejde og efteruddannelse alt for meget op.

”De to ting er koblet meget tæt sammen, så det er vigtigt, at man ikke tænker, at man tager tid fra sit arbejde for at efteruddanne sig; man er på arbejde, når man studerer. Man får teorier, inspiration og andre perspektiver til sit arbejde, når man går på HD, og det kan kun gavne en selv og arbejdsgiveren,” siger han.

Godt karrierekort

Christian Tangkjær mener, at en HD er et stærkt kort at have på hånden, hvis man vil skabe sig en god karriere, og hvis man for eksempel påtænker at skifte fra sit nuværende arbejde til et andet.

”En HD-uddannelse har enorm stor genkendelsesgrad på arbejdsmarkedet. Mange af de allertungeste ledere i Danmark, især i det private erhvervsliv, har en HD-grad. HD-graden fortæller om en stærk erhvervsøkonomisk metodekompetence og mind-set. Ofte bygger HD-graden også oven på eksempelvis en naturvidenskabelig, teknisk videnskabelig, samfundsvidenskabelig eller humanistisk uddannelsesfaglighed, og dermed vil mange HD’ere være i stand til at arbejde på tværs af flere fagligheder. Og den kompetence er nødvendig i virksomheder i dag, ikke mindst, hvis man skal have ledelsesansvar,” siger Christian Tangkjær.

Ud over, at en HD uddannelse kan gavne en selv, kan den i høj grad også gavne arbejdsgiveren, og her kan det også spille positivt ind, at man nu får mulighed for at tage en hel HD på tre år.

”Ofte er det arbejdsgiveren, der betaler for en HD, og den investering skulle selvfølgelig gerne give et afkast, og der kan et år mindre på uddannelsen betyde meget. Hvis du er hurtigere færdig, kan du hurtigere være med til at generere en gevinst til virksomheden. Så ud fra et arbejdsgiver-perspektiv er en kortere HD også vigtig,” siger Christian Tangkjær og tilføjer, at man også har mærket ønsket om accelererede efteruddannelsesforløb for andre uddannelser på CBS.

Sidste år udbød man på Copenhagen Business School en ny Executive MBA, man kan tage på 18 måneder i stedet for 24. Nu gælder det altså HD 1. del. Christian Tangkjær regner med, at der starter et eller to hold på den nye HD efter sommerferien.

For at kunne blive optaget på HD 1. del i det accelererede forløb skal du have en gymnasial eksamen – desuden bør du have forudsætninger i matematik på B niveau samt dansk og engelsk på A niveau fra studiestart.

Der vil normalt være ugentlige undervisningsaktiviteter tirsdag aften, fredag i dagtimerne og lørdag formiddag. Undervisningen vil bestå af både e-learning og fremmødeundervisning.

Ifølge Copenhagen Business School er en af forudsætningerne for at gennemføre forløbet, at du har en klar aftale med din arbejdsgiver om, at du kan afsætte dagtimerne om fredagen til undervisning.

For at læse videre på HD 2. del skal du have mindst to års erhvervserfaring.

Kilde: Copenhagen Business School