Sådan forbereder du dig på en fyring


- 10 skridt der ruster dig til ledighed

Af Else Fergo

Hvad gør du når du er i fare for at blive fyret? En af de bedste måder at "spilde sin tid på" er at forberede sig på en situation, der (forhåbentlig) aldrig bliver aktuel. Her er 10 gode råd, der ruster dig til en fyringssituation.

Hvad foretager man sig i den værst tænkelige situation? Pessimistens yndlings tidsfordriv kan gavne andre end blot den mest sortseende. Det kan give ekstra ro i sindet at have tænkt scenariet igennem på forhånd, så man ved at man handler bedst muligt, hvis omstændighederne en dag bliver virkelige. I en recessionstid er den værst tænkelige situation (for mange) at miste jobbet.

Først og fremmest er det vigtigt at minde dig selv om at arbejdsmarkedet er dynamisk og at krisen selvfølgelig får en ende.
En af de bedste måder at håndtere det nuværende dyk på, er at bevare et positivt fokus. Koncentrér dig om de faktorer i dit arbejdsliv, som du har indflydelse på, og sørg for at de er optimale: Dit engagement, kvaliteten af dit arbejde, dine kompetencer/ din udvikling, dit netværk, dit "brand" osv.

Ikke desto mindre er det godt at tage sine forholdsregler, her er 10 af dem:

 1. Luk ikke øjnene for faretegn
  Det kan være en naturlig menneskelig reaktion at lukke øjnene for de ting, man helst ikke vil se eller konfrontere, men hvis du ønsker at have indflydelse på situationen, er det vigtigt at du genkender den i tide.
  Læg mærke til klassiske tegn på at din virksomhed, eller dit job er i farezonen, det kan være: omstrukturering af virksomheden, store fald i lønninger, rygter om overtagelser og fusioner. Det kan også være at du får ændret dine arbejdsopgaver og bliver taget af strategiske projekter, at du ikke bliver inviteret med til vigtige møder eller får negative kommentarer fra din leder.


 2. Skab eller styrk dit personlige varemærke
  Mange mennesker har så travlt med at passe deres arbejde at de glemmer at passe deres karriere. Men det er ekstra vigtigt at få fokus på den karrierefremmende del, når jobsikkerheden daler. Husk at udnytte alle muligheder for at udvikle og videreuddanne dig på din arbejdsplads, mens du kan. Også når jobbet er i farezonen og det ikke regner ned med kurser og certifikater, er det vigtigt at du fører ugentlig protokol med dine resultater. Find dit særlige varemærke - dit personlige "brand" - dvs. det du gør bedre end nogen anden - og brug det som et værktøj i din karriere/ jobsøgning.
  Husk også at afpudse og optimere dit CV og præsentationen af dig selv - samt at pleje dit netværk flittigt.


 3. Lav en karriere-strategi
  Du skal ikke bare sørge for at have en Plan A, men også en Plan B, Plan C og en Plan D.
  Plan A er som oftest at gå efter et lignende - eller bedre - job i en anden virksomhed, men det kan være vanskeligt at finde i en recession, og så er det nyttigt at have overvejet alternativerne. Det kan både indebære vikariat, skift af branche, freelance-arbejde, at flytte væk, eller ganske enkelt at tage et overlevelses-job der bare skal kunne betale regningerne, indtil det atter lysner på markedet.
  Husk at tænke ud af boksen når du lister muligheder.


 4. Brug dit netværk
  Det er ironisk at det tit er i de situationer, hvor folk har mest brug for at fortælle deres venner og bekendte at de har brug for hjælp, at de flover sig for meget til at gøre det.
  Mange mennesker undlader at bede deres netværk om hjælp, fordi de skammer sig over at være blevet fyret. Men faktum er, at den slags kan ske for alle og det er ikke noget at være pinlig over. Skip den misforståede stolthed så hurtigt som muligt og tag kontakt til alle dine forbindelser. Opsøg alt fra familiemedlemmer til tidligere arbejdsgivere - for du kan aldrig på forhånd regne ud, hvor hjælpen kan komme fra. Kontakt dem og bede dem om råd og spørg om de kender nogen, der søger arbejdskraft.


 5. Få sat dine vigtige dokumenter på arbejdspladsen i system
  Nogle arbejdspladser fritstiller fyrede medarbejdere med øjeblikkelig virkning, og her er det oplagt at sørge for at holde sin "kuffert" pakket uanset omstændighederne. Du må ikke risikere at miste værdifulde dokumenter, der kunne hjælpe dig i din videre jobsøgning, fordi de forblev eller forsvandt på din arbejdsplads. Organiser dine filer på computeren så du let og hurtigt kan få dem med dig, hvis du må forlade virksomheden. Sørg for at have indsamlet alle positive kommentarer, så du kan dokumentere alt, hvad du er blevet rost for af både chefer, kolleger og samarbejdspartnere. Det giver dig også et super godt og positivt overblik som kan booste dig, når du har mest brug for det.
  Indsaml desuden stille og roligt dine kollegers e-mailadresser og spørg nogle nøglepersoner på din arbejdsplads, om du må bruge dem som referencer i en fremtidig jobsøgning. Glem ikke også at give dine kontaktinformationer ud til andre og at tilbyde dig selv som reference for dem.


 6. Lav et fornuftigt budget allerede nu
  Nogle mennesker fortsætter med at bruge mange penge efter en fyring, selvom de ikke har økonomi til det. Det kan være en slags benægtelsesfase, man gennemlever, for at undgå at skulle se den ubehagelige kendsgerning i øjnene. Men når regningerne og rykkerskrivelserne begynder at vælte ind gennem brevsprækken, er det alt andet end behageligt.
  Hvis du mistænker at din økonomi kan være på vej til at skulle spænde bæltet ind, er det en god ide på forhånd at gå dit budget efter i sømmene. Der er altid noget, man kan spare på og måske lykkes det endda at lave en lille opsparing, som kan være med til at mildne din økonomiske situation efter en eventuel fyring.


 7. Brug dine fordele mens du har dem
  Mange virksomheder tilbyder deres ansatte forskellige goder og fordele, og hvis du længe har udskudt at gøre brug af dem, er det nu, du skal slå til.
  Det kan dreje sig om alt fra kurser, over coaching, til gratis skærmbriller. Måske har du opsparet overarbejdstimer, som du kan afspadsere, og på den måde frigive tid til at optimere din jobsøgning, dit CV og dit netværk.


 8. Forbered en tids-opdelt handlingsplan
  At blive fyret er altid en ubehagelig oplevelse og selv med masser af planlægning, er det ofte meget traumatiserende og kan virke direkte handlingslammende. Derfor er det fornuftigt at forberede sig mens man ikke er mærket af chokket og den ubehagelige situation - mens man tænker "normalt" så at sige.
  Lav en handlingsplan/tidsplan der både tager hensyn til at ledigheden varer 3 måneder, 6 måneder og måske endda op til 1 år. Planen skal inkludere alle detaljer af hvad du vil foretage dig, mens du er ledig - og kan inkludere: Hvordan vil du informere din omgangskreds om din situation? Hvordan vil du klare dig økonomisk? Hvad skal være din jobsøgningsstrategi? Hvordan vil du netværke, mens du er ledig? Osv.


 9. Overvej et overlevelses-job
  Som nævnt i punkt 3 bør du ikke udelukke det scenarie at det kan blive aktuelt at tage et overlevelses-job, dvs. et job som du tager midlertidigt, for at kunne betale regningerne og holde dig selv i gang.
  Det kan være langt fra dit drømmejob, og muligvis langt under dit vante niveau, så situationen er særlig vanskelig for folk med et stort ego, men ind imellem kan en ydmyg situation være en sund oplevelse og det er ikke til at sige, hvilke uventede tilføjelser det kan gøre til både dit netværk og din personlige udvikling. Store omvæltninger kan give store oplevelser.


 10. Få støtte fra familie og venner og bevar en positiv indstilling
  Sammen med et fornuftigt budget er opbakning fra dit bagland en nøglefaktor for, hvordan du vil klare dig gennem en fyringssituation.
  Forsøg ikke at skjule det, hvis du står overfor en fyring eller bliver fyret. Ingen kan bedre støtte dig gennem den svære tid end dine venner og familie, og deres opmuntring vil hjælpe dig hurtigere på fode igen.
  Ligesom andre større tab i livet afføder også en fyring tit et mønster af reaktioner så som vrede, skam og angst. Men selvom mange af de følelser er noget du må takle på egen hånd, vil støtte udefra være afgørende for, hvor hurtigt du kan komme gennem fasen.

Kilde: Randall S. Hansen, Ph.D., Quintessential Careers.