AfskedigelseJobglædeKarriereOpsigelse

10 tegn på at det er på tide at sige dit job op

At træffe en endegyldig beslutning kan virke meget voldsomt, fordi det kræver en grad af (selv)sikkerhed som ikke altid er givet. Blandt de ting man kan være mest tøvende overfor, er at kvitte sit job. Men hvis du er bange for at låse dig fast på en beslutning, kan du i stedet blive fastlåst i status quo. Her får du 10 vink med en vognstang.

En tryghedselskende nation, som vores, maner altid til forsigtighed, men det er livsnødvendigt at kunne skelne mellem fornuft og angst. Du ved, hvad du har, men ikke hvad du får, og det er fint nok, (men måske lidt kedeligt), forudsat at det du har, ikke æder dig op langsomt - for så bliver ubeslutsomhed til selvmord.

Er dit helbred ved at kaste sig ud fra toppen af 800 meter overarbejde? Er din livskvalitet ved at ætse op i et psykisk giftigt arbejdsmiljø? Bliver dit potentiale kvalt i iltfattige udviklingsmuligheder?

Du ved, at det er på tide at sige dit job op når..

Du skranter.

Når kroppen klager, kan der være mange årsager, og det er vigtigt at konsultere en læge hvis det bliver ved. Forklaringen kan være arbejdsrelateret stress, (som ikke afspejler, at man har travlt på jobbet, men at man har det skidt med sit arbejde). Symptomer kan være: hovedpine, søvnløshed, depression, kort lunte/aggression, fordøjelses/afføringsproblemer, maveonde, udslæt, hyppige infektioner, kronisk træthed.

Dine værdier ikke passer med virksomhedens.

Hvis de helt basale ting ikke passer sammen, er det næsten umuligt, at få forholdet til at fungere i længden. Hvis du føler virksomheden lyver, eller overdriver, er usympatisk i sin markedsføring, eller job-politik, at du ikke kan stå inde for produkterne eller organisationen, så vil du næppe komme til at føle dig tilpas i jobbet nogensinde.

Du ikke får udfordring.

Du er i et arbejde, der ikke giver dig mulighed for, at udnytte dine kompetencer og evner, og der er heller ikke rigtig nogen udsigt til, at situationen ændrer sig. Du drømmer forgæves om, at rulle dine talenter ud på arbejdspladsen, mens tiden går med ensformige, eller kedelige arbejdsopgaver.

Du ikke har mulighed for at avancere.

Du er i et job uden mulighed for forfremmelse. Uden trin på karrierestigen har du ikke udsigt til at komme nogen vegne, eller opnå mere ansvar. Din indsats bliver ikke belønnet, og en vigtig motivationsfaktor mangler. Du har, med andre ord, ingen fremtid i jobbet, men kan kun sidde stille på taburetten. I længden er det bare ikke tilfredsstillende.

Du føler dig nedgjort eller overset.

Din leder taler ned til dig, og/eller ingen interesserer sig for din mening. Måske bliver du ikke inviteret med til vigtige møder, og føler at beslutninger træffes hen over dit hoved. Måske føler du, at dit arbejde ikke rigtig gør en forskel, eller at du ikke betyder noget. Det er næsten umuligt at opnå arbejdsglæde i et job, hvor du føler dig værdiløs eller ignoreret.

Din familie eller venner bemærker, at der er noget i vejen.

Måske har de lagt mærke til, at din lunte er blevet kortere - du lyder mere pessimistisk eller kritisk, end du plejer, du er blevet mere nærtagende, distræt eller ked af det. Måske har du fået lettere til gråd, eller du ser oftere træt og uoplagt ud. Ind imellem kan det være svært, selv at få øje på forandringerne, hvis man er optaget af, at få hverdagen til at hænge sammen, eller hvis de sniger sig ind meget langsomt. Men andre kan godt se forskellen, så tag deres observationer alvorligt.

Virksomheden har store problemer.

Det er vigtigt, at føle stabilitet og tryghed i sit job. En virksomhed, der konstant omorganiserer, skifter ledelse, ændrer strategi, eller fyrer medarbejdere, er ikke et godt sted at være i længden. Det er heller ikke klogt, at finde sig til rette i en virksomhed, som ikke har regler og retningslinjer, der beskytter medarbejderne, eller hvor procedurerne ikke bliver fulgt i praksis. Hvis du er på en synkende skude, er det bedst at gå fra borde.

Dit forhold til chefen eller kollegerne er ødelagt.

Mange uoverensstemmelser og misforståelser kan repareres, og en vellykket konfliktløsning kan endda være konstruktiv, men er skaden sket, og forholdet umuligt at rette op, er det bedst at vaske tavlen ren, ved at skifte job. Du er ikke glad på dit arbejde, og dårlig stemning på arbejdspladsen er som en infektion, der spreder sig, og tapper dine kræfter - og dit humør - selv når du har fri. Isolation og sladder er hyppige bivirkninger, og livet er ganske enkelt for kort til at leve sådan.

Du gruer, hver dag, for at gå på arbejde.

Måske føler du en knude i maven ved tanken om dit arbejde? Måske føler du dig kun glad, eller tilpas, når det er aften eller weeekend, og du ikke er på jobbet. Føler du ængstelse søndag aften, fordi en ny arbejdsuge truer? Eller er du ofte plaget af negative grublerier omkring dit job? Pjækker du tit, og kigger du konstant på uret, for at tælle ned til du har fri? Indse at du har et miserabelt liv, og et job der gør dig ulykkelig - og gør noget ved det!

Dine omstændigheder ændrer sig.

Måske er du flyttet langt væk, er blevet gift, har fået børn, eller noget helt andet der gør, at du har behov for at lægge dit liv og/eller din økonomi om. Under alle omstændigheder, har dine vilkår ændret sig, siden du startede i jobbet, og nu ønsker du kortere transport, mere løn - eller mere tid hjemme. Mennesker forandrer sig, men et arbejde er ikke altid ligeså fleksibelt. Så er det helt naturligt, at se sig om efter et nyt.
En anden naturlig ting der kan ske er, at du ganske enkelt får et bedre tilbud. Måske et job der i højere grad matcher dine ønsker, og så gælder det om at slå til.

Kilder: '12 Signs it is REALLY Time to Leave Your Job', SixWise.com.

'It's Time to Leave Your Job When', Jeffrey Hauser.